Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LIVE STREAM Oporba srušila kvorum!

LIVE STREAM Oporba srušila kvorum!

Zakuhalo se odmah nakon govora Andre Krstulovića Opare


Prvi dio sjednice:


15.29 - Oporba je srušila kvorum!

15.13 - Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak je nakon stanke kazala kako se suočavamo skatastrofalnim posljedicama. 

- Od kada smo u Gradskom vijeću 2013. godine često čujemo, u raspravama o teškim problemima ovog grada, na primjer Spaladium Arena i slično, nemojmo govoriti o povijesti, nije važno tko je kriv, ajmo gledati u budućnost, koncentrirajmo se i nađimo rješenje za problem. Moramo razviti određenu dozu povjerenja, kaže gospodin Hrašovec. Stručnjaci drugi kažu klimatske su promjene, ne možemo spriječiti njihovo djelovanje, samo se adaptirati. Mogu se složiti s vama gospodine, svima nam je cilj spasiti šumu, spasiti eko sustav park šume Marjan. Ali morate razumjeti i nas. Ovo je predstavničko tijelo, predstavnici građana, izabrani smo da analiziramo i donosimo neke zaključke i nalažemo izvršnoj vlasti što da čini. A oni to ne rade! - kazala je Puljak.

Vrijeme je, kaže, jednom reći dosta i konačno utvrditi odgovornost za rad i nemar.

- Izgubili smo godinu dana vremena, možda vi danas ne bi pričali o tolikim posljedicama da je gradonačelnik napravio što je trebao. Proveo zaključke zadnje tematske sjednice o Marjanu. Dali smo mu povjerenje za to, vjerovali smo i javnoj ustanovi godinama, da rade svoj posao. Da su svi oni radili odgovorno svoj posao mi danas ne bi bili ovdje - ustvrdila je.

Podsjetila je i da je vijećnike dočekao izvještaj Milana Arvaya koji je svoje preporuke u elaboratu dao 2016. godine s 18 mjera, niti jedna provedena nije.

- 4.4.2018. godine je bila tematska sjednica o Marjanu gdje smo konsenzusom donijeli 9 zaključaka.

Ovdje smo čuli i iz njegovih usta da je odbio izvršiti izravna zaduženja koja mu je naložilo Gradsko vijeće prije godinu dana. Ne poštuje demokratske institucije ovog grada. Čemu sjednice Gradskog vijeća, čemu zaključci kad se gradonačelnik ponaša kao faraon i bira koje će zaključke provesti koje neće - rekla je te zaključila:

- Mogao je, da je htio, spasiti Marjan i zato je vrijeme za njegovu ostavku! 

Rekla je i da će, unatoč svim njegovim velikim i slatkim riječima, ostati povijesno zapamćen kao gradonačelnik za čijeg je mandata nestao Marjan.

- Marjan se vraća u stanje od prije 150 godina, umjesto guste šume, imat ćemo uskoro Mjesečevu površinu. 

Da su se zaključci proveli, navela je, ne bi danas imali ovu sjednicu, ne bi danas krenula sječa 20.000 ili skoro 40 posto stabala na Marjanu.

- Evo podatak, borovi su stari 100 godina, a trebaju biti maksimalno 60 godina. Ne samo da odbija izvršiti naloge gradskog vijeća već odbija postupati po zakonu i sprda se sa zakonom. Neprovođenje zakona je nanijelo i izravnu materijalnu štetu gradu. Kako to objašnjavate gradonačelniče? - pitala je.

Pozvala se na tekst u Dalmatinskom portalu kako su se u uvjetima krize ravnatelj i gradonačelnik krenuli dopisivati. 

- Ravnatelj piše gradonačelniku i čeka mjesec dana da mu ovaj odgovori, on ne odgovara. I to sve u uvjetima kad Marjan doslovno gori. Zamislite da vam doma kuća gori, a vi pišete dopis vatrogascima da izađu na teren. Kakva je to kriza?! - primijetila je.

Navela je i da je 4. travnja 2018. godine bila tematska sjednica o Marjanu, a 5. veljače

Kasni se, kazala je, godinu dana i desetljeća. 

- Što se stranke Pametno tiče, neosporna je odgovornost gradonačelnika za neizvršavanje naloga Gradskog vijeća i to što se nije na vrijeme i agresivno krenulo u aktivnosti spašavanja Marjana već prije godinu dana - podvukla je

Iznijela je zahtjeve stranke Pametno:

- Traže hitan upis posebnog pravnog režima na svim česticama Park šume Marjan, zatima da Plan gospodarenja koji je još uvijek u izradi uvaži činjenicu da će nestati 20 000 stabala te smjenu svih upravnih tijela Javne ustanove, upravnog vijeća, ravnatelja i odgovornost bivšeg ravnatelja koji su dugogodišnjim neradom doveli do ovog stanja.

Kazala je i kako su htjeli prikupiti potpise vijećnika za referendum za opoziv gradonačelnika, ali da je omjer snaga u Gradskom vijeću takav da nema, nažalost, smisla.

Replicirala joj je HDZ-ova Ljubica Vrdoljak navodeći da se radi o provokaciji prema gradonačelniku kao i da joj je drago da je 'toliko pametna da je zaključila da ne može provesti referendum'.

13.49 - Iz obraćanja vijećnicima  izdvojimo naglaske iz govora Damira Grubšića.

- Dijagnostička pomoć su klopke, a ne rješenje. Preporučena je brza sječa, šumarski stručnjak je preporučio vlake. Javna ustanova je bila u razgovoru sa stručnjacima, i prije formiranja bilo kakvih povjerenstava. Zaključak je bio da je šumskim traktorima najbrže, najučinkovitije i najsigurnije. Tako je bilo i u Bavarskoj, to je pokazao gradonačelniku i veleposlanik Njemačke - govorio je.

Za vrijeme izlaganja Grubšića, iznervirano je izašao Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan. 

- Laže, dobacio je na izlazu, treba prekinuti ovo - dobacio je.

Rekao je da su mu aktivisti najavili rat.

- Vjerujem da ću njihov rat osjetiti u nastavku rada.

Komunikacija gradonačelnika i Javne ustanove je na visokom nivou, a svi ostali natpisi su politiziranje situacije, a tome ovdje nema mjesta - iznosio je.

Rekao je i kako nije potrebno licitirati s količinom ljubavi za Marjan.

- Javna ustanova na potkornjak je još upozoravala 2008. godine, a problem nisu suha nego zelena stabla koja su zaražena. 

Vrijedno ie izdvojiti i glavne rečenice koie je izgovorio Boris Hrašovec sa Šumarskog fakulteta Zagrebu kazao je kako mu na ovoj sjednici iznad glave stoji oblak.

- Ovdje se zrak može rezati mačetom pa mi se čini da niste zainteresirani za ono što vam ja imam reći o potkornjaku. Pernek nas šije trostuko u svojim kompetencijama. Kad ste se suočili s problemom dobro ste učinili što se kontaktirali Perneka. No, hajdemo malo pozitivnije u priču. Ima li ovdje koji liječnik? Što bi bilo kada bi se govorilo o operaciji slijepog crijeva? Bi li se ovako razgovaralo? Ja se ne pačam u tehnologiju sječe, ali što će biti kada netko strada? Bor mora pasti tamo gdje ti hoćeš, a ne gdje on hoće. Mora postojati doza povjerenja, spustiti se na temelje na kojima možemo razgovarati - iznio je među ostalim.

Dr.sc. Milan Pernek je predočio kako izgleda zaražena šuma, ali i pohvalio rad Javne ustanove u borbi s potkornjakom.

Kao kuriozitet dodajmo da Grad ima projektor kojim upravlja preko čovjeka na laptopu. I tako godinama, da ne bi bilo 'zovi čovika na laptopu', uletio je vijećnik Pametno Jakov Prkić i posudio prezenter, da može Pernek upravljati...

13.46Glavni koordinator radova Nenad Ružić je izvijestio da je izabran izvođač radova. Firma Matima projekt iz Delnica i počinju u utorak, a kako je rekao, cijena se kreće oko predviđene u proračunu, oko 2 milijuna kuna.

Izvlačit će se žičarom s vrha Marjana i dvije prijenosne.

- Mogu reći da se konji neće koristiti. Radit će se u sustavu žičara, te neće biti potrebna tolika količina ljudske snage kao što smo prvotno predvidjeli - rekao je Ružić.

- Južne padine su očišćene, ponosno je kazao Ružić.

12.28 - Mostov gradski vijećnik Ante Bradarić Šljujo na Facebooku je objavio:

- Stalni sudski vještak gospodin Milan Arvay nam je dostavio na početku sjednice dokument koji jasno kaže da se naš Marjan sustavno uništava od 1971. godine i da nisu opće gospodarili prema propisima i obvezi gospodaranje u skladu ZOŠ i ŠGP-a. Gospodin nam je i kolokvijalno objasnio kako se radilo na Marjanu!

Kada pročitamo ovaj dopis samo jedna poruka postoji:

Gospodo, napustite svoje pozicije i prepustite ih stručnim, odgovornim ljudima jer naš Grad i Marjan zaslužuju najbolje!


11.45 - Vijećnicima se obratio gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Nadam se da će struka najviše govoriti, imali smo prije godinu dana sličan slučaj s Karepovcem. Bilo je to krajem siječnja, i za mene osobno prilično dramatično razdoblje. Neki su tražili zaustavljanje radova, pozvali smo stručnjake - vukao je paralele.

I danas će, nastavio je, struka dati sve potrebno da izađemo ohrabreni zaključcima usmjerenih zajedničkom cilju, suzbijanju potkornjaka.

- Da nije bilo civilnih udruga koji su osvijestili probleme teško da bi došli do ovih rezultata. Dok razgovaramo, pripadnici naše vojske pomažu na Marjanu. Krenuli smo sveobuhvatno koristeći sve resurse da se uhvatimo ukoštac za rješavenje problemima koje smo zatekli. Stanje nije ništa bolje nego na Karepovcu, Žnjanu, od naše infrastrukture. Mi moramo razrješavati ono što su prethodnici napravili. I hoćemo, odlučnošću - govorio je.

Prozvao je 'neke od vijećnika'.

-  Buka u prostoru je poticana od nekih od vas u smjeru koje ne bi bile korisne na ovoj sjednici. Nadam se da će se svi zaključci ići u smjeru da se podupire operativno - dinamičkog plana, sazdan od svih stručnjaka ovdje i preporuka povjerenstva. Poštedite stručnjake onoga što je za  predizbornu kampanju u kojoj su evidentno neki. Naš Marjan to ne zaslužuje, zaslužuje najbolje od nas.  Da nije bilo moje odlučne odluke o proširenom povjerenstvu,  mi bismo se vrtili u krugu kao i zadnjih desetljeća. Dopustite struci da odradi posao - iznosio je. 

Što se tiče osvrta s posljednje sjednice na izvršene zaključke, rekao je danas to nije tema, i da od usvojenih točke s tematske sjednice, bila je jedna koja se odnosi na ovaj problem.

Devet točaka je bilo, mogu o tome debatirati, kako je rekao, ali nekom drugom prilikom.

- Uputio sam cijeli niz primjedbi na Zakon o šumama, ali su odbijene. Odbio sam dati i tabularnu izjavu. Država ima i druge načine za upisati se, jedna je i tužba. Kurjožast sam vidjeti kojom dinamikom - kazao je među ostalim gradonačelnik.

Zakuhalo se odmah nakon govora. Mostov Ante Čikotić se obratio gradonačelniku te zatražio stanku.

- Gradonačelniče, manipulirate emocijama. Rekli ste 'dok sam ja gradonačelnik, ne dam gušta državi'. U kojoj državi vi živite?! - kazao je Čikotić i zatražio stanku zaštiti predstavničko tijelo koja je ustavna kategorija.

11.15 Tematska sjednica o Marjanu počela je prisegom novog vijećnika Mosta, Ivana Barišića, koji je zamijenio Ivanu Ninčević-Lesandrić. Uz pljesak vijećnika i stisak ruke gradonačelnika Andre Krstulovića Opare počinje Barišić počinje s radom na jednoj od najvrelijih sjednica. Inače, vijećnica je dupkom puna, ne pamtimo ovoliki interes.

Od vijećnika koji nedostaju, ispriku su poslali SDP-ova Aida Batarelo i HDZ-ov Stipe Božić. Još nisu stigli HNS-ov Goran Kovačević i vijećnik stranke Popravi grad Ante Zoričić

Vaša reakcija na temu