Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Drama za kraj: Vladajući ruše kvorum?

Drama za kraj: Vladajući ruše kvorum?

Dalmatinski portal realizira uživo video prijenos



18.42 - Završila su vijećnička pitanja, obratio se Petar Škorić.

- Imali smo međustranački dogovor da ćemo raditi do 17 -18  sati, ako počne u 9. Kako smo imali informaciju o svečanosti plina, pomakli smo. Naš je zaključak da nastavimo sutra u 10 sati.

Most predlaže da se nastavi sa sjednicom jer je bilo dosta pauza.

Jakov Prkić predlaže da se glasa i promijene točke dnevnog reda, ako ne, vi uvik možete srušiti kvorum.

Oporba sjedi.

- Evo vladajući ruše kvorum - govori Čikotić.

HDZ je tražio pauzu. Srušit će izgledno kvorum.

18.36 - Mostov Ante Čikotić je uputio pitanja gradonačelniku oko velikih sporova koje gubi Grad.

Zanimalo ga je planira li učiniti nešto po pitanju sporova kako bi zaustavili pustošenje proračuna jer se gube ključni sporovi, ima li odgovornost stručnih službi te u kojem je status Spaladium Arene.

- Planiram li aktivnosti? Planiram?

Nakon dugih desetljeća smo promijenili čelnika službe i pročelnica odrađuje kako treba. Spaladium Arena ima svoje procese koji teku - odgovorio je gradonačelnik.

Čikotić je rekao da nije zadovoljan odgovorom.
- Zadnji put je gradonačelnik izvijestio da će kao prekaljeni diplomat iskoristiti te vještine za pregovore. Pa me zanima što je napravljeno, a nisan dobio odgovor - replicirao je Mostov vijećnik.

18.06 - U skoro vrijeme, prebojat će se svi natpisi sa zidova oko dječjih vrtića i škola. Najavio je to splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovarajući vijećnicima na pitanje oko kampanje 'Čist grad - čist obraz'.

17.50 - Zahtjev vijećnika Mosta Ante Bradarića-Šljujom za dopunu dnevnog reda je odbijen. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Na današnjoj sjednici predložio sam dvije točke  kao dopunu dnevnog reda.

Prva točka je  bila  ukidanje  mogućnosti povlaštenog parkiranja vozila vijećnicima Grada Splita na parkiralištima 'Split Parkinga d.o.o.' uz naknadu od 160 kn/mjesečno za parkirališta na Rivi, Z.Frankopanskoj, Vukovarskoj te Svačićevoj ulici, te sva ulična parkirališta u 1., 2., 3., i 4. zoni ili 100 kn/mjesečno za jedan od navedenih parking.

Gradski vijećnici u GV Splita, imaju mogućnost dobivanja posebne dozvole koja im omogućuje povlašteno parkiranje osobnih vozila na Rivi i u strogom centru grada.

Promet u mirovanju u Splitu iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast potražnje za parkirnim mjestima. Mjesečna preplata za stanare u centru grada iznosi 175 kn, dok za pravne osobe 800 kn. Velik problem predstavlja što mjesta nema I liste čekanja su jako duge, a s druge strane vijećnici imaju povlašteno parkiranje.

Smatramo da je potrebno ukinuti tu odluku, te da nije u redu da vijećnici imaju povlastice naspram ostalih građana.

Druga točka dnevnog reda koju sam predložio bilo je ukidanje povlaštene naknada o rezervaciji parkirališnih mjesta u središnjem dijelu Grada Splita za rad hotela.

Grad Split ima veliki nedostatak parkirnih mjesta u svim dijelovima Grada, a posebno u samome centru gdje su ponajviše pogođeni stanovnici stare gradske jezgre odnosno stanovnici kotara Grad.

Odluka Grada o osiguravanju mjesta hotelima dok u Gradu nedostaje mjesta za same stanovnike je loša odluka kao i nisko naplaćivanje same te povlaštene naknade.

Prema dosadašnjem Zaključku cijena povlaštene naknade iznosi:

-800,00 kuna po rezerviranom parkirališnom mjestu za I parkirališnu zonu

- 400,00 kuna po rezerviranom parkirališnom mjestu za II parkirališnu zonu

Potrebno je Zaključak Grada Splita KLASA.340-01/09—0106-18-2,URBROJ:2181/01-09-01/06-18-2 od 13. travnja 2018.g. ( Službeni glasnik Grada Splita broj: 15/18) poništi i da se novim Zaključkom onemogući povlaštena naknada o rezervaciji parkirališnih mjesta u središnjem dijelu Grada Splita za rad hotela dok se u Splitu ne stvori uvjeti koji će prvo njegovim stanarima stare gradske jezgre omogućiti parkiranje bez  većih problema.

Nažalost, većina u gradskom vijeću je odbila glasovati da ove točke uđu na dnevni red i da o njima raspravljamo i na samom kraju  donesemo prave zaključke.

17.34 - Nakon gotovo sat vremena pauze, usuglašeni su stavovi vijećnika. Tako su složni da je treba nastaviti sanaciju, ali i preispitati svrhu Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan.

Vijećnici su također jednoglasno usvojili izvješća stručnjaka Milana Perneka, Ivice Tikvića, Milana Erdoja, Ivana Melvana, Vlade Topića, Borisa Krašovca, te izvješće o izvršenim mjerama koje je predstavio glavi koordinator Radne skupine za Marjan Nenad Ružić.


Zadužio se gradonačelnik da sa svojim službama pripremi, i predloži Gradskom vijeću potrebna sredstva za nastavak borbe protiv potkornjaka.
Obvezuje se i da do 21. prosinca ove godine napravi potrebnu analizu restrukturiranja JU Park šume Marjan.

- Analiza koju ćemo napraviti dat će prave podatke i odgovore za to. Javna ustanova cijeli niz godina ovdje djeluje i unatoč brojnim kritikama na njen račun vodite računa da je Marjan sačuvan od požara, a njega su čuvali vatrogasci i naša Javna ustanova. Prema tome napravimo kvalitetnu analizu, raspravit ćemo je u vijećnici i donijeti potrebne odluke - rekao nam je splitski gradonačelnik.

Dodao je i da se ne znaju kolika sredstva su potrebna za nastavak sanacije, ali je sigurno da na sljedećoj sjednici će biti rebalans proračuna i zbog borbe protiv potkornjaka.

15.50Škorić se obratio Čikotiću nakon pauze.

- Nekorektno je da na ovaj način uzrujavate javnost jer te informacije objavljene, svatko može podnijeti prijave, a izvidi će pokazati o čemu se radi. Mislio sam da smo postigli suglasje da se sanacija nastavi - rekao je Škorić.

Stanišić je pak izvijestio da je gradonačelnik povukao prijedloge zaključka i pozvao vijećnike da usuglase stavove.

15.41 Zbog kaznenih prijava, Most je odmah zatražio stanku.

- Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u suradnji s PU Splitsko-dalmatinskom provodi izvide zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više kaznenih djela koja se odnose na Park-šumu Marjan - potvrdila je to Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva.

Radi se o kaznenim prijavama i djelima pustošenja šume, protiv životinjskog i biljnog svijeta, protiv opće sigurnosti te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

14.55 - Gradonačelnik se obratio vijećnicima, osvrnuo se na izvješće od sjednice održane 4. travnja prošle godine.

- Imam ga pripremljenog, ali ova sjednica ima jednu temu, ne iz te rasprave.  Mogu vam narednih 45 minuta čitati - kazao je.

Potom je nastavio o današnjoj sjednici.

- Potpuno je vidljivo da su emocije prevladale, moja uprava i ja i moje kolege činimo sve za spas Marjan. Vrijeme za optužbe molim vas ostavite za svoje konferencije. Upućene strelice govore o vama, a vi razmislite  jesu li one za traženje rješenja ili protivniku zadati rane. Mene neće omesti u cilju, a to je spas Marjana - govorio je.

Nabrojio je i 'muljanje, laganje, netransparentnost'.

- Referiram se na riječi vijećnika Čikotića. Otkad upravljam Gradom, nismo zatajili niti jednu informaciju, dapače. Povjerenstvo za Marjan sam rekao da ostane kada je formiran Krizni stožer - iznio je.

Predložio je dva zaključka:

- Prihvaća se izvješće stručnjaka sažetog u mjerama Nenada Ružića;

- Zadužuje se gradonačelnik da osigura dostatna sredstva za borbu protiv potkornjaka.

Vijećnici su poslani na pauzu za ručak, negoduju na zaključke gradonačelnika.

- Koje mjere?! Traži bianco potpis - neki su od komentara vijećnika.

14.08 - Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić pozvao je na pauzu na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

13.58 - Da onaj tko je odgovoran za Marjan mora imati poseban sentiment, jednako kao i onaj tko vodi Hajduk, a da toga nema smatra vijećnik stranke Pametno Sani Mardešić.

- Zbog toga je bila smjena u Hajduku - povukao je paralelu Mardešić navodeći 'nonšalanciju' bivšeg ravnatelja Roberta Koharevića te kazavši da je novi ravnatelj Damir Grubšić 'izgleda u svađi s gradskom upravom'. 

- Sve je postavila politika, nisu se došli boriti za Marjan nego odraditi poslove u ime onih koji su ih postavili. Zapošljavalo se po babi i stričevima, pa kako će napraviti zaokret - poručio je Mardešić. 

13.25 - Zanimljiv dijalog se odvio između Mostova Ante Bradarića Šljuje i HDZ-ovog Ante Jukića.

- Bit će dobro i ako do Nove godine završi sanacija. Osam milijuna kuna dajemo Javnoj ustanovi, plaćamo nerad - rekao je Bradarić Šljujo te pitao Ružića i Ruščića treba li Javna ustanova u ovom formatu.

Jukić je uzvratio Bradariću da je u neformalnom druženju govorio drukčije, da je u odsutnosti medija izrekao da stanje nije loše. 

- Neodgovorno je ponavljati broj nedoznačenih stabala, volio bih znati tko je izašao u javnost s preko 1300 stabala - žulja brojka vladajuće. 

Bradarić Šljujo mu je replicirao da je iskrivio njegove riječi.

- Nadam se da ćete podržati amandman vijećnice Vidan da se ukine Javna ustanova jer ste to rekli u neformalnom razgovoru. Eto, imamo jedan glas s vladajuće strane - replicirao mu je Bradarić Šljujo na temu neformalnih razgovora.

13.15 Na nastavak tematske sjednicu o Marjanu koja je počela malo iza podne nisu stigli predsjednik HGS-a Željko Kerum, Mostov Josip Markotić te HNS-ov Goran Kovačević

Prvi je izlagao glavni koordinator radova Nenad Ružić, izvijestio je da ima još barem 10.000 stabala posjeći. Rasprava se vodila oko svrhovitosti Javne ustanove, ali i broju posječenih nedoznačenih stabala, te zaštiti park šume na što je pozvala Kristina Vidan, vijećnica stranke Pametno.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić je naveo da se opet oko Marjana stvara histerija, kao i u slučaju Žnjana, Karepovca...

- Sada bilježimo značajno drugačiju situaciju i spoznaje o stanju park-šume. Vidimo da je sve ono što se gomilalo desetljećima vezano za nebrigu i nerad, došlo na naplatu ovoj gradskoj vlasti - rekao je.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Kotur mu je replicirao da po tome ispada da je u sanaciji šume sve kako treba te da je najlakše prebaciti probleme na razdoblje od desetljeća unatrag.

- U studenom 2017. je potvrđeno da je za sušenje šume odgovoran potkornjak, a gradska vlast je izgubila 15 mjeseci i počela raditi sanaciju na pogrešan način. Imamo utvrđeni broj koliko je zdravih stabala posječeno bez doznake - kazao je Kotur.

Istaknuo je i da umjesto odgovora imamo alibije, zatima nerad, pa pogrešan rad.

- Nemamo jamstvo da će proces završiti dobro. U histeriji sudjeluje i gradska vlast da bi se prikrilo što se radilo odnosno nije radilo - dodao je.

Vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan je navela da Javna ustanova nije upravljala po pravilima struke. 

- Predsjednik Upravnog vijeća te institucije Mirko Ruščić je rekao da Javna ustanova nije ispunila svrhu i da podržava ukidanje - rekla je Vidan.

Mišljenja je da je sazrelo vrijeme da se restrukturira Javna ustanova i to će predložiti.

- Nije dovoljno, gradonačelniče, da kažete dok ste gradonačelnik da nećete graditi, imate alate za zaštitu - pozvala je.

Kotur je naveo da su od 2015. do kraja 2018. Hrvatske šume imale ugovor s Javnom ustanovom o doznakama, bile su zadužene za odrediti koja su za sječu ili ne.

- Hrvatske šume nije briga za Marjan, nema gospodarsku namjenu kao neke druge gdje su nadležni - poručio je Kotur.

Upozorio je da se radi protivno Zakona o šumama i da je preko 1000 stabala posječeno nedoznačenih, dok je predsjednik Mosta Ante Čikotić naglasio da je izvođač naznačio kako je izvučeno 5000 kubika drvne mase, ali nigdje nije navedeno da se radi o zaraženim stablima.

- Evo, u medijima čitamo kako je bilo 1300 nedoznačenih stabala - naveo je...

Vijećnik stranke Popravi grad Ante Zoričić smatra i da je Grad podlegao histeriji i nije stao iza Javne ustanove. 

SDP-ov Joško Markić smatra kako višegodišnje neoptimalno gospodarenje Marjanom nitko ne može niti smije iskoristiti kao alibi za nastavak neplanskog i neoptimalnog rada.

- Štete kojih smo danas svjedoci, koje se ogledaju kroz štete na stablima i drvnoj masi, samo su manji dio mogućih i očekivanih šteta koje će nastupiti ne odradi li se sanacija stručno, kao i ne donese li se stručan i primjeren plan daljnjih aktivnosti - upozorava Markić.

Vaša reakcija na temu