Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Lukas Bieri / Pixabay LIVE STREAM Na Dalmatinskom portalu možete pratiti međunarodni skup 'Ugljični otisak hrane'

LIVE STREAM Na Dalmatinskom portalu možete pratiti međunarodni skup 'Ugljični otisak hrane'

Koji model prehrane je optimalan za ljude i okoliš?

Međunarodni stručni skup 'Ugljični otisak hrane' počinje danas u Splitu, namijenjen je profesionalnim ugostiteljima, proizvođačima hrane, zdravstvenim djelatnicima i svima ostalima, a zanimljivo je da će se prvi put u Hrvatskoj raspravljati o ovoj temi.

Organizatori posebno naglašavaju i ulogu medija koji dostavljaju informacije o održivom načinu prehrane kreiranom na znanstvenim spoznajama. U središtu je zdravlje čovjeka i održivost okoliša.

- Skup će, među ostalim, dati odgovore na sljedeća pitanja: Koliki je ugljični otisak prosječnog dalmatinskog ručka? Koji model prehrane je optimalan za ljude i okoliš? Kako izračunati ugljični otisak hrane? Mogu li uzgajivači maslina trgovati ugljičnim kreditima ili kompenzacijama ugljika? Koliko more (plava hrana) doprinosi smanjenju ugljičnog otiska? - rekla nam je organizatorica Olja Martinić, inače poznata nutricionistica i dijetetičarka. 

Dalmatinski portal će prenositi uživo skup (live stream), a program je sljedeći...

Petak, 13. prosinca 2024.

12:10 – 12:25

Prezentacija: Globalni utjecaj namirnica životinjskog podrijetla na klimatske promjene

Dr. Harriet Bartlett, Sveučilište u Oxfordu (Zoom)

12:25 – 12:40

Izlaganje: Utjecaj mediteranskog načina prehrane na ljudsko zdravlje

Izv. prof. dr. sc. Ivana Kolčić, Medicinski fakultet Split

12:40 – 12:55

Izlaganje: Poljoprivreda, CO2 i održiva proizvodnja hrane u Dalmaciji

Prof. dr. sc. Frane Strikić, Mediteranska poljoprivreda, Sveučilište u Splitu

12:55 – 13:10

Izlaganje: Očuvanje i zaštita dalmatinskog načina prehrane kao kulturne baštine

Mirna Bojić, Ministarstvo kulture i medija

13:10 – 13:20

Izlaganje: Što kreatori politika poduzimaju na temu prehrane optimalne za čovjeka i okoliš?

Stipe Čogelja, zamjenik župana

Vaša reakcija na temu