Međunarodni stručni skup 'Ugljični otisak hrane' počinje danas u Splitu, namijenjen je profesionalnim ugostiteljima, proizvođačima hrane, zdravstvenim djelatnicima i svima ostalima, a zanimljivo je da će se prvi put u Hrvatskoj raspravljati o ovoj temi.
Organizatori posebno naglašavaju i ulogu medija koji dostavljaju informacije o održivom načinu prehrane kreiranom na znanstvenim spoznajama. U središtu je zdravlje čovjeka i održivost okoliša.
- Skup će, među ostalim, dati odgovore na sljedeća pitanja: Koliki je ugljični otisak prosječnog dalmatinskog ručka? Koji model prehrane je optimalan za ljude i okoliš? Kako izračunati ugljični otisak hrane? Mogu li uzgajivači maslina trgovati ugljičnim kreditima ili kompenzacijama ugljika? Koliko more (plava hrana) doprinosi smanjenju ugljičnog otiska? - rekla nam je organizatorica Olja Martinić, inače poznata nutricionistica i dijetetičarka.
Dalmatinski portal će prenositi uživo skup (live stream), a program je sljedeći...
Petak, 13. prosinca 2024.
12:10 – 12:25
Prezentacija: Globalni utjecaj namirnica životinjskog podrijetla na klimatske promjene
Dr. Harriet Bartlett, Sveučilište u Oxfordu (Zoom)
12:25 – 12:40
Izlaganje: Utjecaj mediteranskog načina prehrane na ljudsko zdravlje
Izv. prof. dr. sc. Ivana Kolčić, Medicinski fakultet Split
12:40 – 12:55
Izlaganje: Poljoprivreda, CO2 i održiva proizvodnja hrane u Dalmaciji
Prof. dr. sc. Frane Strikić, Mediteranska poljoprivreda, Sveučilište u Splitu
12:55 – 13:10
Izlaganje: Očuvanje i zaštita dalmatinskog načina prehrane kao kulturne baštine
Mirna Bojić, Ministarstvo kulture i medija
13:10 – 13:20
Izlaganje: Što kreatori politika poduzimaju na temu prehrane optimalne za čovjeka i okoliš?
Stipe Čogelja, zamjenik župana