Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Preminula još jedna osoba iz Doma, jedan novooboljeli u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Preminula još jedna osoba iz Doma, jedan novooboljeli u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ukupan broj oboljelih je 498

Civilni stožer Splitsko-dalmatinske županije zakazao je press konferenciju u podne. Na konferenciji će situaciju s koronavirusom predstaviti ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnateljica NZJZ prim. dr. sc. Željka Karin i župan Blaženko Boban.


- U KBC-u Split trenutno se liječi 89 osoba s infekcijom covid-19, od njih 89 je 78 iz domova za starije. U KBC-u Split je hospitalizirano najviše bolesnika u Hrvatskoj. Nažalost od jučer je umrla još jedna osoba iz Doma starije životne dobi i s kroničnim bolestima. Obitelji u ime KBC-a i svih nas izražavam najdublje žaljenje i sućut. Sve naše korisnike Domova redovito nadziremo i pratimo nalaze testova koje pratimo po dva puta. Kad su kliničke okolnosti da je njihov otpust moguć vraćamo ih u Domove. U odnosu na plućni odjel, obavili smo opsežan epidemiološki izvid. Nema promjena u zaraženima i poduzete su sve mjere na toj klinici i među osobljem. Svi su testirani kao i svi pacijenti. Klinika za plućne bolesti radi po pravilima uz trajni strogi nadzor. Još jednom moram zahvaliti svem osoblju KBC-a Split. Kao što je poznato od ponedjeljka ćemo početi raditi u ambulantama i napravljen je precizan raspored. Pacijentima i osoblju smo dali točne upute kako se ponašati - rekao je Meštrović.

Jedan je novooboljeli, ukupan broj oboljelih je 498. Novooboljeli je korisnik Doma iz Makarske. 

- Korisnik je bio asimptomatski i rutinskim testiranjem je nađen pozitivitet na bolest covid-19 te je hospitaliziran. 75 zdravstvenih djelatnika je pozitivno na koronavirus, a 99 ih je u samoizolaciji. U retestiranju korisnika Doma iz Vukovarske svih 109 je negativno, isto tako i djelatnici, kao i korisnici Biokovke. Situacija je sada sasvim mirna. Kada imamo dva negativna testa korisnici iz bolnice se otpuštaju u Dom. U Dom u Vukovarsku je vraćeno 13 korisnika - rekla je Karin.

Potom se obratio župan i osvrnuo se na inspekcijski nalaz Doma u Vukovarskoj.

- Dopustite mi da u svoje ime i županije izrazim sućut svim obiteljima preminulih na području naše županije. Podsjetit ću kratko. Sedmoga negdje oko 14 sati poslijepodne dobili smo informaciju da u Vukovarskoj ima 10 pozitivnih. Istu večer smo organizirali transport njih i 40 kojih su bili u kontaktu s njima u KBC Split. Želim zahvaliti zdravstvenim djelatnicima koji su promptno reagirali i tijekom večeri korisnike prebacili u bolnicu. Dan poslije sam zatražio izvještaj od ravnatelja Doma i ravnateljice NZJZ. Tijekom večeri sam dobio oba izvještaja. Devetoga sam s Nacionalnim stožerom dogovorio dolazak u Split i s njima je zaključeno kako je potrebno izvršiti detaljan inspekcijski nalaz. U međuvremenu sam imenovao Helenu Bandalović za koordinatora u Domu, iz razloga što je u tom  trenutku da veliki dio osoblja ide u samoizolaciju. Organizacijom rada u Domu negativne smo prebacili u Biokovku. Nalaz ste imali jučer priliku vidjeti - rekao je Boban i pročitao zaključke nalaza koji pokazuje da nije bilo propusta u radu.

Na pitanje kako se u zaključak uklapa 16 mrtvih korisnika župan je odgovorio:

- Ne mogu odgovoriti na stručni dio. Žao mi je što je na području naše županije tako veliki broj. Svjedoci smo da covid-19 najviše napada najosjetljiviju populaciju, a u to spadaju Domovi za starije - rekao je Boban, a odgovor je dala i glavna epidemiologinja Dijana Novković.

- Nažalost bolest nosi velike komplikacije i smrt pojedinih oboljelih. U cijelom svijetu najstariji i oni koji imaju kronične bolesti su najugroženiji. Svjedoci smo da se ovo događa u svim zemljama svijeta. Znamo da je virus jako zarazan i ako se ne može održavati socijalni razmak virus je višestruko opasniji. Zašto se to dogodilo u Splitu teško je procijeniti? Mjere koje smo proveli su svakako pokazale dobre rezultate. 

Vaša reakcija na temu