Foto: Pixabay Ljekarnici objasnili zašto su maske toliko skupe

Ljekarnici objasnili zašto su maske toliko skupe

Nabavna cijena alkohola skočila je za gotovo 300 posto, dok su cijene zaštitnih maski u nabavi i do dvadeset puta skuplje

Cijene zaštitnih masti i dezinficijensa jako su porasle posljednjih tjedana. To je, usred pandemije koronavirusa, posljednjih dana često tema u javnosti. Iz Hrvatske ljekarničke komore kažu da je nabavna cijena alkohola skočila za gotovo 300 posto.

- Nabavna cijena alkohola skočila je za gotovo 300 posto, dok su cijene zaštitnih maski u nabavi i do dvadeset puta skuplje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje. Kao i u većini svjetskih zemalja, i hrvatske se ljekarne susreću s dosad nezabilježenom potražnjom za dezinficijensima i antisepticima, te zaštitnim maskama. Kako bi odgovorile takvoj potrebi građana, tvrtki i cjelokupnog zdravstvenog sustava, ljekarne su upregnule sve raspoložive resurse u proizvodnju dezinficijensa, ali i nabavku zaštitnih maski od strane ovlaštenih dobavljača - stoji u priopćenju HLJK.

Nastavljaju kako su maloprodajne cijene dezinficijensa i antiseptika porasle kao posljedica porasta cijena sirovina i do šest puta, kao i osjetnog rasta cijene ambalaže, nažalost, ne u korist građana. 

- Ljekarnici nemaju utjecaj na cijenu sirovine i ambalaže, ali su se posljednjih tjedana fokusirali na rješavanje nestašice dezinficijensa i osiguravanje osnovnih sredstava za zaštitu od epidemije. Ljekarne ulažu velike napore u reorganizaciju posla u novonastalim uvjetima te vlastitu proizvodnju dezinficijensa u tri smjene, ali za redovnu i dostatnu opskrbu građana i cjelokupnog sustava, svakako je potrebno čim prije osigurati lokalnu proizvodnju sirovine, i ambalaže i dezinficijensa - navode. 

Potrošnja alkohola i dezinficijensa u posljednjih 12 tjedana može se usporediti s cijelom prošlogodišnjom prodajom u ljekarnama diljem Hrvatske, a situacija je ista ili slična i u drugim zemljama. 

- Trenutačno ovisimo o dobavljačima koji imaju višestruko veće cijene od onih na početku godine, zbog čega je važno osigurati lokalnu proizvodnju alkohola, dezinficijensa i ambalaže, na što su u ovom trenutku fokusirane domaće veledrogerije i galenski laboratorij te drugi proizvodni pogoni. Pritom je naš prioritet opskrba cjelokupnog zdravstvenog sustava učinkovitim sredstvima za borbu protiv nevidljivog neprijatelja, pa je veliki dio namijenjen upravo bolnicama gdje je ključno minimizirati prijenose zaraze. Dio će svakako biti dostupan i u ljekarnama kako bismo pomogli građanima u zaštiti - istaknula je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Slična je situacija i sa zaštitnim maskama, čija je nabavna cijena u ovom trenutku ide i do 19 kuna, iako je tijekom prošle godine takva ista maska u veleprodaji bila procijenjena na četiri kune.

- Naš je zadatak odgovoriti na potrebe građana, no ne možemo utjecati na nabavnu cijenu, niti takve maske možemo prodavati ispod cijene po kojoj su kupljenje od veletrgovaca. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s Državnim inspektoratom i vjerujem da će se, sukladno zakonima i propisima, situacija na tržištu uskoro normalizirati u korist krajnjih kupaca. Javni ljekarnički lanac Republike Hrvatske pokazao se kao jedna od ključnih karika javnozdravstvene sigurnosti. Ovim se putem želim zahvaliti svima koji su se pravovremeno uključili u proizvodnju s ciljem opskrbe domaćeg tržišta proizvodima koji su trenutačno, mogu tako reći, najtraženiji na svijetu. Vjerujem kako će ljekarnici tako doprinijeti borbi protiv korona virusa te zaštititi zdravlje građana - dodala je Soldo na kraju priopćenja.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61647, "");
Pregledaj komentare