Lučki kapetan odgovara Bulju: Gaženica ne mora imati pročistač za otpadne vode

Lučki kapetan odgovara Bulju: Gaženica ne mora imati pročistač za otpadne vode

'Netočno je da su se ispuštale fekalne vode. Ispuštale su se, prema zapisniku u dnevniku, sive vode'

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je danas kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.

'Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici', nastavio je Bulj u Zadru.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić, odgovara za HRT kako je brod balastne vode ispustio 12 milja od najbližeg kopna, što je u skladu i s međunarodnim propisima.

'Isto tako netočno je da su se ispuštale fekalne vode. Ispuštale su se, prema zapisniku u dnevniku, sive vode. Jednostavno, stvar je u tome da je brod napravio taj 'đir', iako mi ovdje u Zadru, a pogotovo u Gaženici koja je suvremena luka imamo sve koncesionare koji mogu sve te usluge obaviti brodaru', odgovara Škifić.

Dodaje da svi brodovi na kružnim putovanjima imaju suvremenu opremu za pročišćavanje svih vrsta otpadnih voda, pa tako i Marella Dream.

Na prozivku Bulja kako je moguće da luka koja je državu stajala milijardu i pol kuna nema pročistač otpadnih voda, Škifić mu odgovara da mu nije poznato da ikoja luka u svijetu to mora imati.

'Ako samo pogledate luku Miami gdje ima pet-šest brodova subotom kada je izmjena gostiju, oni to jednostavno rješavaju plivajućim pontonima, a ne pročistačima na kopnu', odgovorio je Bulju ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(72301, "");
Pregledaj komentare