Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MAJA ĐEREK: Puljak, Ivošević i Kuzmanić su aktivno sudjelovali u nekim nezakonitostima, a većinu savjeta su ignorirali

MAJA ĐEREK: Puljak, Ivošević i Kuzmanić su aktivno sudjelovali u nekim nezakonitostima, a većinu savjeta su ignorirali

'U našoj državi postoje opcije koje žele raditi sukladno zakonu i time u korist svojih građana. Međutim, prema vlastitom iskustvu - Puljak, Ivošević i HDZ - sigurno nisu ti'

Maja Đerek još je jednom istupila u medijima i ispričala svoju stranu priče o sukobu sa splitskom gradskom vlasti. Na Facebooku je nakon toga objavila status u kojem je ponovila što je i kako radila dok je bila pročelnica za gradsku imovinu u Splitu te kako su se zbog toga prema njoj odnosili vladajući. 

'Od početka mojeg pročelničkog rada u Splitu poduzimala sam sve u mojoj moći da ukažem Puljku, Ivoševiću i Kuzmaniću da kao nadređeni imaju zakonsku dužnost reagirati prema službenicima koji su radili ogromnu financijsku štetu Gradu, a koji su u pravilu došli na rukovodeće pozicije u mandatu HDZ-a i HGS-a. U početku sam dobivala odgovore da 'nije moj posao prijavljivati takve stvari', ali ubrzo je od strane nadređenih krenulo maltretiranje i pritisci da se spriječi prokazivanje i sankcioniranje takvih službenika. U više navrata sam Puljku objašnjavala da tko ne prijavi i ne sankcionira nezakonitosti i potencijalna kaznena djela - sam u njima sudjeluje.

Kao pročelnica poduzela sam sljedeće:

1. od početka pročelničkog rada prijavljivala sam nadležnom državnom odvjetništvu sumnje u počinjenje kaznenih djela koje sam zatekla u predmetima iz moje nadležnosti. Bila je to moja zakonska obveza sukladno Kaznenom zakonu, Zakonu o kaznenom postupku te aktima Grada, prije svega Statutu Grada Splita. 

2. naišla sam na mnogobrojne malverzacije i pogodovanja u koje su bile uključene bivše gradske vlasti, ali naravno i službenici Grada, koji još uvijek rade u gradskoj upravi. Uvijek sam odgovarala na medijske upite oko navedenog te sam javnost, sukladno mojim pročelničkim ovlastima, obavještavala o uočenim nezakonitostima. Zbog toga je Ivošević od mene kao pročelnice tražio potpuno ignoriranje svih medijskih upita te da javnosti uopće ne dostavljam podatke o radu mog odjela.

3. Pojedine službenike, kojima sam bila nadređena, sam sankcionirala javnim opomenama, a dokaze iz kojih proizlazi da su Gradu radili dugotrajnu financijsku štetu sam proslijedila nadležnim tijelima. Donijela sam odluku da se nekima od njih, zbog teških kršenja službene dužnosti - uruči otkaz (prestanak službe). O svemu sam obavijestila Puljka i zamjenike koji nisu gledali na to s odobravanjem pa su požurili s mojom eliminacijom kako bi i to spriječili.

4. Većina službenika nije radila u mojem odjelu i nisam imala nadležnost nad njihovim radom. Svjedočila sam kako Puljak i njegovi zamjenici takve službenike nagrađuju drugim rukovodećim pozicijama s odličnim plaćama jer im očito služe kao poslušan kadar koji neće puno propitivati zakonitost njihovih naloga.

Od suspenzije sam javno istupala u nadi da će Puljak i Ivošević shvatiti koliko su pravno i moralno neispravno postupali prema mojem pročelničkom radu, prema nezakonitom radu službenika koje brižno štite te drugim nezakonitostima koje sam javno iznosila. Umjesto shvaćanja pogrešaka, nastavili su s 'pravnim tumačenjima'  PR-ovca i partijske diplomirane pravnice uz gomilu pravnih i PR manipulacija. Cilj je bio da me se na svaki mogući način pokuša diskreditirati te da se mene kojoj HDZ nanosi veliko zlo proglasi - HDZ-ovom.  Posebno je uočljiva njihova velika želja da se o svemu prestane govoriti u javnosti.

Iz gore navedenih razloga, izvršila sam svoju zakonsku obvezu te sam po suspenziji poduzela sljedeće:

1. Podnijela sam kaznene prijave (saznanja i dokaze) i za preostale nezakonitosti pojedinih gradskih službenika većinom vezanih za HDZ i HGS, a koje sam još prije nekoliko mjeseci prijavljivala svojim nadređenima. Dok ja podižem kaznene prijave protiv takvih, Puljak tim kompromitiranim službenicima podiže plaću za nekoliko stotina eura te im daje mogućnost dobivanja novčanog bonusa do osam puta većeg od prijašnjeg. Toliko o njegovoj famoznoj borbi protiv HDZ-a.

2. Da stvar bude puno gora - nije se samo radilo o zataškavanju i zaštiti starih kadrova. Puljak, Ivošević i Kuzmanić su aktivno sudjelovali u nekim nezakonitostima, o čemu sam ih kao pravnica na vrijeme upozoravala, ali su većinu savjeta ignorirali. Moja je zakonska obveza bila prijaviti i te uočene nezakonitosti.

Budući da su stereotipni političari Puljak i Ivošević tako uporno slijedili 'pravne savjete' jednog poznatog PR stručnjaka, nadam se da će im isti pružiti svu pomoć u objašnjavanju što su kao čelnici grada Splita - tolerirali, relativizirali, koga su štitili te kako su na kraju i sami postupali. Sve jako podsjeća na njihovog starijeg brata - HDZ.

Nije za očekivati promptnu i učinkovitu reakciju pravosudnih institucija koji u Republici AP djeluju po političkom diktatu i (samo)volji vrhuške, posebno jer se time dira u brojne političke i financijske interese. Svjedočila sam da su Puljak, Ivošević i Kuzmanić primjenjivali identične metode rada, a potom pritisaka i odmazde koje sam doživjela u Državnim nekretninama, tvrtki pod apsolutnom kontrolom HDZ-a.

Važno je naglasiti da u našoj državi postoje opcije koje žele raditi sukladno zakonu i time u korist svojih građana. Međutim, prema vlastitom iskustvu - Puljak, Ivošević i HDZ - sigurno nisu ti', napisala je Đerek.

Vaša reakcija na temu