Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Maja Đerek DORH-u prijavila bivšeg gradonačelnika Baldasara: 'Ovo je teško kršenje zakona, zlouporaba i pogodovanje'

Maja Đerek DORH-u prijavila bivšeg gradonačelnika Baldasara: 'Ovo je teško kršenje zakona, zlouporaba i pogodovanje'

'Suglasnost je izdana bez natječaja s proizvoljnom cijenom, suvlasnici nisu kontaktirani'

Pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita Maja Đerek prijavila je bivšeg gradonačelnika Ivu Baldasara DORH-u. U pitanju je suglasnost izdana pred kraj Baldasarove vladavine, početkom veljače 2017., svega mjesec i pol dana prije no što je morao odstupiti s pozicije. 

Dokumentom na kojem se nalazi samo potpis Ive Baldasara dana je suglasnost trgovačkom društvu Teraca za korištenje nenatkrivene terase smještene iznad drugog kata na adresi Obala hrvatskog narodnog preproda 24. 

Suglasnost je izdana na tri godine, a Teraca je obavezana na plaćanje naknade od 75 kuna po kvadratu, što iznosi ukupno 3.605,25 kuna plus PDV. Tvrtka je taj iznos uredno plaćala, no suglasnost nije produžena nakon što je istekla. Na terasi u najmu uređen je restoran s nezaboravnim pogledom na Rivu. 


Pročelnica Đerek kaže da joj se Teraca d.o.o. obratila u travnju za produženje suglasnosti. Kada se upoznala s predmetom, žurno je pokrenula potrebne pravne korake. 

'Rekla sam im da je suglasnost protuzakonita i da moraju napustiti prostor. Ovo je teško kršenje zakona, zlouporaba ovlasti i pogodovanje privatnom subjektu. Natječaja nije bilo, cijena je određena proizvoljno, a suglasnost dana bez privatnih suvlasnika.

Kompletna dokumentacija je poslana Državnom odvjetništvu da se utvrdi postoji li kazneno djelo. Suglasnost je i formalno-pravno stavljena van snage, premda je istekla', kazala nam je Đerek. 

Sporno joj je i što se u konkretnom slučaju ne radi o poslovnom prostoru, a ni o javnoj površini, već zajedničkom vlasništvu suvlasnika zgrade koja nije etažirana. Sada ih mora kontaktirati, pojasniti im situaciju kako bi zajednički krenuli u pravnu bitku koja će biti dugotrajna, što će vjerojatno omogućiti funkcioniranje restorana na terasi makar još ovu sezonu. 

Pokušali smo doći i do Baldasara, ali bez uspjeha.

Vaša reakcija na temu