Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay / čitateljica MAJKA SPLITSKOG UČENIKA OGORČENA 'Besplatna marenda, ali ne za one s posebnim režimom prehrane'

MAJKA SPLITSKOG UČENIKA OGORČENA 'Besplatna marenda, ali ne za one s posebnim režimom prehrane'

U jelovniku krafne, hrenovke u lisnatom tijestu, bureci...

Od ponedjeljka svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske koja je za tu namjenu u proračunu osigurala 550 milijuna kuna, imaju pravo na jedan besplatan obrok, no čini se kako ga neki ipak neće ostvariti - konkretno, oni s posebnim režimom prehrane. Tvrdi to majka učenika Osnovne škole Trstenik, intolerantnog na gluten te na mlijeko životinjskog podrijetla, čiji su podaci poznati redakciji Dalmatinskog portala. 

'Kad sam dobila dopis za potpisivanje suglasnosti da se djetetu osigura besplatni obrok, bila sam presretna što je ova odluka Vlade zaživjela. Na dobivenom obrascu trebalo je zaokružiti ima li dijete poseban režim prehrane te navesti što ne smije jesti. Potom je od ravnateljice stigla povratna informacija da takvim učenicima zasad ne mogu osigurati marendu', požalila nam se.

Istaknula je ujedno kako je Osnovna škola Trstenik sklopila ugovor s pekarom Babić koja nudi isključivo glutenska peciva, a koja sadrže i mlijeko životinjskog podrijetla. Sporna joj je i sama činjenica što su nezdrava. U tom je kontekstu podsjetila kako je, prema Vladinoj odluci, potrebno osigurati uravnotežen i zdrav obrok u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnim školama (NN 146/12) i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Priložila je, stoga, ponuđeni jelovnik kojim su obuhvaćene krafne, hrenovke u lisnatom tijestu, bureci…


Budući da je osiguravanje obroka svakom djetetu obveza, a ne preporuka, stupili smo u kontakt s ravnateljicom OŠ Trstenik Antonelom Petrić kako bismo dobili pojašnjenje. Zatražila je pisani upit na koji nije odgovorila do trenutka objave ovoga članaka. Njen ćemo komentar objaviti kada i ako ga dobijemo.

Majka učenika obratila se pak Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Tvrdi kako su joj obećali pravovremenu reakciju. 

Ukazala je i na činjenicu kako roditelji djece s posebnim režimom prehrane inače imaju znatno veće troškove, zbog čega novonastalu situaciju percipira kao posebnu sramotnu. 

'Kao što sigurno znate, bezglutenska hrana te rižina, bademova i druga biljna mlijeka nisu nimalo jeftina. Nama je općenito puno teže brinuti se za djetetovu marendu, nego onim roditeljima čija djeca mogu sve jesti. Bila sam sretna što ću se napokon malo rasteretiti u financijskom pogledu, a u konačnici sam dobila ovakvu poruku', zgrožena je.

Naša sugovornica smatra kako se trebaju osigurati dodatna financijska sredstva za djecu kojoj su potrebne posebne namirnice. 

'Što je moje dijete drugačije od djeteta koje može sve jesti? Nije lijepo ni da se sva djeca koja imaju posebni režim prehrane osjećaju izolirano, odbačeno i općenito manje vrijedno nego druga. Moj školarac odmah se zapitao zašto on nije kao drugi', upozorila je.

Ponovila je kako je zgrožena te kako se nada da će se brzo pronaći adekvatno rješenje jer su se mnogi našli u situaciji nalik njenoj.

Vaša reakcija na temu