Foto: Pixabay.com MALVERZACIJE OTKRIO BIZARAN DETALJ Savjetnik u kuverte utrpao prazne listove i raspored godišnjeg odmora

MALVERZACIJE OTKRIO BIZARAN DETALJ Savjetnik u kuverte utrpao prazne listove i raspored godišnjeg odmora

Daniela Pavića terete da je oštetio Zadarsku županiju za 292 tisuća kuna. Optuženo je još 15 osoba za poticanje

USKOK je podigao optužnicu za zlouporabu položaja i ovlasti protiv Daniela Pavića, savjetnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i člana Povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća. Za poticanje je optuženo još 15 osoba, a Pavića terete da je oštetio županiju za gotovo 300 tisuća kuna. 

USKOK navodi kako je Pavić od 11. svibnja do 29. lipnja 2018. na traženje drugih okrivljenika kao podnositelja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u nakani da im pribavi nepripadnu materijalnu korist, dogovorio da će im prikupiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva i ishoditi dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća. 

Budući da je u javnom pozivu bilo naznačeno da pravo prvenstva imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, Pavić je, navodi USKOK, izradio kuverte s imenima, prezimenima, adresama okrivljenika i u njih uložio razne dokumente nepovezane s prijavnom dokumentacijom, odnosno, prazne listove papira formata A4. Od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio je da na kuverte otisne štambilj od prethodnog dana kako bi podnositelji dobili pravo prvenstva iako je znao da su trebali osobno ili putem pošte podnijeti zahtjeve. Kada je to službenica odbila, podnositelje je uputio da osobno predaju zahtjeve, što su i učinili. 

Bespovratna sredstva za energetsku obnovu nisu im, međutim, dodijeljena jer je za vrijeme dok je Pavić bio odsutan s posla Povjerenstvo za provedbu javnog poziva otvorilo kuverte i utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija. Tako je i otkrivena afera jer je Pavić u jednu od kuverti zametnuo i svoje rješenje o rasporedu za godišnji odmor. Podnijeta je prijava, a ubrzo su se razotkrile i nepravilnosti s prijavama u prethodnim godinama.   

USKOK tako tereti Pavića da je Zadarsku županiju oštetio za 277 tisuća kuna u javnom pozivu za prikupljanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2017. godini. U nakani da za 11 okrivljenika pribavi nepripadnu korist, znajući da ne ispunjavaju uvjete, na njihovo traženje predložio ih je kao osobe koje ispunjavaju uvjete. Ne sumnjajući u ispravnost prijedloga, župan je donio odluku o sufinanciranju iako njihove obiteljske kuće nisu bile obnovljene ili u prijavama nisu dostavili potrebnu dokumentaciju.   

Pavića terete i za 15 tisuća kuna štete u 2016. Energetska obnova sufinancirana je jednom okrivljeniku unatoč tome što nije ispunjavao uvjete. 

USKOK navodi i da je Pavić za svoje usluge dobio novčanu naknadu od 15 tisuća kuna i 50 eura. Predloženo je oduzimanje imovinske koristi od svih okrivljenika. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58905, "");
Pregledaj komentare