Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MALVERZACIJE S DOZVOLAMA Podignuta optužnica protiv Zvonka Kotarca, arhitekata i službenika Banovine, USKOK ih tereti za zlouporabe te primanje i davanje mita

MALVERZACIJE S DOZVOLAMA Podignuta optužnica protiv Zvonka Kotarca, arhitekata i službenika Banovine, USKOK ih tereti za zlouporabe te primanje i davanje mita

Optuženo je 12 okrivljenika

USKOK je podigao optužnicu protiv građevinskog poduzetnika Zvonka Kotarca, njegovog brata, troje službenika splitske gradske uprave i još sedam osoba. Terete ih za zlouporabe te primanje i davanje mita, odnosno, malverzacije s građevinskim i uporabnim dozvolama za poslovne i stambene objekte u Splitu. Kotarac i službenici su privedeni prije dvije godine i neko vrijeme su čak proveli i u istražnom zatvoru. Inkriminacije su ostale iste. 

Prvookrivljena je Lada Pocrnić Mladinić, nekada voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Splita, a drugookrivljena njezina kolegica, viša savjetnica za graditeljstvo Ljiljana Poletti Kopešić

Terete ih da su od veljače 2017. do početka 2021. s arhitektom Emilom Šverkom, glavnim projektantom hotela Amphora na Žnjanu, arhitektom Nenom Kezićem, glavnim projektantom stambene zgrade na Žnjanu, na traženje Zvonka Kotarca, vlasnika hotela i zgrade i dugogodišnjeg prijatelja Pocrnić Mladinić te njegovog brata, voditelja izgradnje objekata, poduzeli radnje kojima su im protivno lokacijskim uvjetima omogućili spajanje u jednu funkcionalnu građevinu i turističku cjelinu, kao i izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža i smještajnih jedinica stambene zgrade i povećanje smještajnih kapaciteta hotela, čime su Kotarcu pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist. 

Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić terete se i da su od listopada 2016. do listopada 2019. s Borisom Mareljom, savjetnikom za graditeljstvo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita i arhitektom Kezićem, na traženje Kotarca, protivno lokacijskim uvjetima, omogućili ishođenje građevinskih dozvola za izgradnju stambenih zgrada s više stambenih jedinica od dopuštenih i u podzemnim etažama, odnosno, da su poduzeli radnje s ciljem da investitoru protivno propisima omoguće izgradnju takvih građevina. 

Tako je Kezić u projektima stambenih zgrada ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih te je jedinice ucrtao i u podzemnim etažama, iako tamo nije bio dozvoljen smještaj stambenog prostora. Označio ih je kao poslovne prostore turističke namjene, a potom izdao izjave kojima je potvrdio da su projekti usklađeni s odredbama DPU-u i GUP-a te drugim propisima. 

Na temelju takve dokumentacije Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić izdale su građevinske dozvole kojima su omogućile izgradnju 675 kvadrata stambenog prostora više od dopuštenog, kao i prodaju i stjecanje materijalne koristi od najmanje 2 milijuna eura.

Predmet USKOK-ove optužnice je i gradnja stambene zgrade na Mejama poduzetnika Marija Jukića. Poletti Kopešić i arhitekt Neven Mladinić, suprug Lade Pocrnić Mladinić, terete se da su od travnja 2014. do prosinca 2018. postupali sukladno njegovom traženju da mu se omogući izgradnja objekta veće površine i katnosti od one dozvoljene GUP-om. 

Mladinić je optužen da je protivno uvjetima GUP-a izradio projekt stambene zgrade više tri metra od dopuštene visine, a potom izdao izjavu o usklađenosti tog projekta s GUP-om i prostornim planom. Poletti Kopešić je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu kojom je dopustila Jukiću da izgradi zgradu s bruto površinom većom za 422 kvadrata od dopuštene. Potom je izvršila tehnički pregled i na traženje Mladinića i Jukića izdala uporabnu dozvolu. Tako je Jukiću pribavila korist od najmanje 1,2 milijuna eura, za što joj je Mladinić obećao, a Jukić dao poklon, parfem vrijedan najmanje 700 kuna. 

U optužnici su i bivša HGS-ova gradska vijećnica Danijela Špalj, predstavnica trgovačkog centra Joker te Željko Smajić, inspektor zaštite od požara PU splitsko dalmatinske i nadzorni inženjer električnih instalacija. Poletti Kopešić i arhitekt Mladinić terete se da su na njeno traženje postupali s ciljem da se za poslovni prostor izda uporabna dozvola iako su znali da nije provedeno obavezno ispitivanje funkcionalnosti sustava dojave požara. 

Nadzorni inženjer je na traženje Mladinića, protivno pravilniku, izradio završno izvješće kao da su provedeni svi radovi ugradnje vatrodojavnog sustava. Na temelju toga je Mladinić sastavio završni izvještaj u kojem je naveo kako su svi radovi izvedeni u skladu s glavnim projektom. Zatim je Poletti Kopešić zakazala tehnički pregled prilikom kojeg je Smajić sastavio zapisnik u kojem je naveo da je objekt izveden u skladu s glavnim projektom te da sustav vatrodojave nije mijenjan. Na temelju takvih neistinitih podataka, Poletti Kopešić je izdala uporabnu dozvolu za preuređeni poslovni prostor.

Vaša reakcija na temu