Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mamiću smeta što mu pjevaju da je drogiran, sudac nije dopustio da svjedoči u BiH

Mamiću smeta što mu pjevaju da je drogiran, sudac nije dopustio da svjedoči u BiH

Bivši trener Dinama tužio je repere Vojka V i Gršu za klevetu

Na Općinskom sudu u Splitu počelo je suđenje reperima Vojku V i Grši po tužbi Zorana Mamića za klevetu. Sudac Marjan Saša pitao je stranke postoji li mogućnost mirnog rješenja spora na što je Mamićeva odvjetnica Jovana Puhalo kazala kako je spremna povući tužbu ako mu se javno ispričaju. Odvjetnik Vinko Ljubičić, zastupnik Vojka V, kazao je da reperi nisu željeli, ni htjeli klevetati.

'Oni su jednostavno htjeli iskazati revolt radi zaštite određenih vrijednosti i ponašanja. Tuženici ne znaju tužitelja, niti imaju motiv klevetati. Ovdje su stvari izvučene iz konteksta', kazao je odvjetnik Ljubičić.

Odvjetnica Puhalo kazala je kako 95% teksta pjesme Mamići nije u tužbi, nego, kako je obrazložila, neistinita činjenična tvrdnja koja se tri puta ponavlja, a to je da je Mamić drogiran, odnosno na kokainu.

Vojko V i Grše naveli su kako se ne smatraju krivim. 

Odvjetnica Puhalo je predložila da se Mamić ispita video linkom iz Livna, kao i da se pribavi izvadak iz kaznene i prekršajne evidencije iz koje bi bilo vidljivo da nije nikad kazneno i prekršajno prijavljivan za drogu, a kamoli za kokain.

Obrana se s tim suglasila, ali iz potpuno drugačijih motiva. Naime, možda nema presude za drogu, ali zato ima za neke financijski puno ozbiljnije stvari radi čega se i Zoran Mamić, poput brata Zdravka Mamića, nalazi u BiH van domašaja hrvatskih vlasti. 

Kako je sudac odbio prijedlog da se Mamić ispita video linkom iz Livna, odvjetnica Puhalo zatražila je da se u BiH ispita putem međunarodne pravne pomoći, ali i to je sudac Saša odbio jer zbog protivljenja okrivljenika takvom saslušanju taj iskaz ne bi mogao biti pročitan u ovom postupku.

Pojavljivanje mladih repera u sudnici izazvalo je veliku pažnju medija pa je za suđenje osigurana najveća sudnica Općinskog suda na Dračevcu. Sve skupa nije predugo potrajalo, sudac je odlučio da se suđenje nastavi u svibnju. 

Nakon rasprave, Vojko V i Grše su dali kratke izjave. 

'Nemam što za reći, osim promovirati moj novi album. Izašao je prošli tjedan, skinite ga, poslušajte ga. Hvala puno', kazao je Vojko V. 

'Što kažete na sporne stihove', pitali su ga novinari. 

'Ništa', bio je kratak Vojko V. 

Komentirao je odbijenicu koju je dobio Mamić za svjedočenje video linkom. 

'Bilo bi smiješno', kazao je Vojko V. 

Grše je došao u sudnicu pod temperaturom. Evo što je on rekao. 

'Mislim da se umjetnička sloboda ne smije oduzeti. Zna se što je hip-hop, odakle je krenuo i zna se na što ukazuje u društvu. Ako nam to uzmu, uzeli su nam sve', kazao je Grše. 

Evo što je kazala Mamićeva zastupnica, odvjetnica Jovana Puhalo. 

'Tužitelj je zapravo svjestan da su granice javne kritike kod njega kao javne osobe u znatnoj mjeri šire nego kod privatnih osoba. Iz toga razloga nismo podnijeli tužbu u odnosu na tekst cijele pjesme. Mi definitivno izneseno smatramo neistinitom tvrdnjom koja se ne može podvesti pod satiru jer i kada se skine plašt pretjerivanja ona i dalje ostaje neistinita. Smatramo da pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno i da ono ne bi trebalo biti alibi za činjenje kaznenih djela protiv časti i ugleda, pa makar imenom i prezimenom u odnosu na privatnog tužitelja', kazala je odvjetnica Puhalo. 

Novinari su pitali odvjetnika Ljubičića kako komentira činjenicu da zakon dozvoljava bjeguncu od hrvatskog pravosuđa da podnosi tužbe. 

'Zakon to očito dozvoljava. Upravo radi toga je nastala i nastajat će pjesme i ubuduće, ne samo od strane okrivljenika. Svi se moramo boriti protiv jednog takvog zakonskog rješenja. To je intencija i bit ovog postupka. Ovakvu situaciju koristi i čitav niz drugih osoba koje nisu toliko medijski eksponirane kao tužitelj. Upravo je to reakcija ove pjesme koju treba sagledati u cjelini, a ne izvlačiti iz konteksta pojedine riječi. Uostalom, nigdje ne stoji na koga se to misli. 

Ima još jedna stvar. Bili smo suglasni da se zatraže podaci iz kaznene evidencije. Imamo objektivnu činjenicu, a to je: 'Da li ova pjesma i u kojoj mjeri utječe na javnu sablazan prema toj osobi ili je, pak, njegova čast povrijeđena radi drugih stvari. Nema klevete ako kleveta sama za sebe nije imala za posljedicu povredu časti i ugleda. Moje je mišljenje da to u ovom slučaju nije ostvareno. Nažalost, nešto je drugo u pitanju', kazao je Ljubičić. 

Gršina braniteljica Anamarija Ljubičić Kuzmanić istaknula je kako je teret dokazivanja na tužitelju.

'On je dužan dokazati da su okrivljeni svjesno i namjerno iznijeli neistinitu činjenicu. Sudac je odbio pravne manevre, čut ćemo u svibnju na koji način gospodin Mamić dokazuje da se radi o neistinitim činjenicama, da se odnose na njega i na koji je to točno način narušen njegov ugled u javnosti više nego što je narušena ranije. Svakako očekujem da će u svibnju doći i dati svoj iskaz, s obzirom da mu je toliko važno', kazala je odvjetnica Ljubičić Kuzmanić.


Vaša reakcija na temu