Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Marija Eckert-Bilić: Naša klinika podržava sve zaposlenike u daljnjem profesionalnom razvoju
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Marija Eckert-Bilić: Naša klinika podržava sve zaposlenike u daljnjem profesionalnom razvoju

'Nudimo više od 80 mjesta za obuku u budućim zanimanjima'

Priče zaposlenika unutar zdravstvenog sustava imamo prilike čuti u medijima s vremena na vrijeme, gotovo sve budu vezane uz vrlo skromne radne uvjete, a nerijetko se spominju i pojmovi poput diskriminacije i potplaćenosti. Ovih dana razgovarali smo s rođenom Splićankom kojoj je prvo radno mjesto bila splitska bolnica, ali ju je profesionalni put odveo na njemačku adresu i danas je zamjenica ravnatelja u javnoj klinici ZfP Winnenden koja se nalazi dvadesetak kilometara od Stuttgarta. Pitali smo je o njezinim prvim iskustvima kod poslodavca u inozemstvu i koliko joj je bilo teško uklopiti se u potpuno novu sredinu.

- U Njemačku sam otišla prije 28 godina nakon završene srednje medicinske škole i kratkog radnog odnosa. Tamo sam, uz posao, studirala i završila fakultet, a nedugo potom počela rukovoditi brojnim odjelima. Ono što u tom trenutku nisam očekivala je podrška, ali i poticanje poslodavca za moj daljnji profesionalni razvoj. Na tome sam im neizmjerno zahvalna. Bili su mi podrška i u prilagodbi na novu životnu sredinu, tako da mogu reći da adaptaciju na novo životno okruženje nisam gotovo niti osjetila. Sve su poduzeli da moja životna promjena bude što lakša. Uz posao, naknadno sam završila i fakultet za menadžera u zdravstvu čime sam dodatno usmjerila svoj put u struci - ispričala nam je o svojim počecima Marija Eckert-Bilić, ističući da je stvaranje odnosa povjerenja i podrške s poslodavcima najefikasniji model upravljanja. 

Tijekom svojeg formalnog obrazovanja i iskustva upravljanja klinikom dosta je pažnje posvetila upravo kvaliteti radnog okruženja. Naime, Marija je certificirani kontrolor zdravstvenog sustava u Njemačkoj i Austriji.

- Podrška klinike u daljnjem profesionalnom razvoju svih svojih zaposlenika nešto je što bi trebao postati standard, a ne iznimka. Razumijevanje njihovog privatnog života također je vrlo važna stavka. Ništa ne dolazi preko noći, tako da je potrebno puno znanja i truda da se postigne zadovoljavajući standard. Najviša kvaliteta pružanja zdravstvene usluge mora biti imperativ, a na menadžmentu je da radi na stalnoj motivaciji zaposlenika - naglašava nam Eckert-Bilić.

Trenutačno se nalazi u Splitu za koji kaže da je najljepši grad na svijetu, iako je proputovala puno zemalja, te koristi svaku priliku da vrijeme provede ovdje u društvu obitelji i prijatelja. Međutim, u Splitu trenutno nije zbog godišnjeg odmora, nego zato što finalizira pripreme za dane otvorenih vrata i prezentaciju klinike ZfP Winnenden zainteresiranim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima za posao u klinici. Zanimanje je veliko, a Eckert-Bilić uvjerena je da će se među zainteresiranima na prezentacijama pojaviti i neke buduće radne kolege.

- Jako me raduje što ću imati priliku razgovarati na našem jeziku sa zainteresiranima tijekom prezentacija u Mostaru i Splitu. Dobili smo brojne poruke i posebno mi je drago što imam mogućnost pomoći zainteresiranima jer iz osobnog iskustva znam koliko su povjerenje i podrška bitni u takvim situacijama. Odluka napustiti svoju domovinu nije nimalo laka. Ne samo zbog organizacije i administracije, nego je povezana i s puno emocija. Među zdravstvenim osobljem ima ljudi i iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja. To smatram vrlo važnim za proces prilagodbe na novo životno okruženje. I mi uvijek stojimo na raspolaganju da maksimalno olakšamo svim našim kolegama. Trenutačno zapošljavamo oko 1000 stručnjaka u 60 zanimanja i nudimo više od 80 mjesta za obuku u budućim zanimanjima što kliniku čini velikom da može ponuditi široku paletu usluga, a opet dovoljno malom da svi činimo jednu skladnu obitelj - za kraj ističe Eckert-Bilić.

Vaša reakcija na temu