Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MARIJANA PULJAK STALA U OBRANU PODUZETNIKA I TRGOVACA: Za gospodarstvo u banani kriv je HDZ!

MARIJANA PULJAK STALA U OBRANU PODUZETNIKA I TRGOVACA: Za gospodarstvo u banani kriv je HDZ!

'Građani su postali svjesni koliko su plaće niske, a cijene visoke'

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak osvrnula se danas na novonastale probleme u Hrvatskoj, prouzrokovanje uvođenjem eura kao službene valute, pri čemu je za njih okrivila Vladu te stala u obranu trgovaca i poduzetnika, a kratko se dotaknula i poskupljenja na lokalnoj, splitskoj razini. 

'Vlada je, kao i sve dobre projekte do sada, uvođenje eura pripremila vrlo aljkavo. Prvih dana svjedoci smo općeg kaosa u državi - moguće je i da ga Vlada potiče. Za taj kaos optužuje poduzetnike i trgovce. Krenula je s najavama drastičnih mjera prema njima, međutim danas u njenom zaključku vidimo da je spušten gard te da je dana preporuka da se cijene vrate na staro stanje. 

Građani su postali svjesni, uspoređujući se konačno u istoj valuti sa susjednim državama, koliko su plaće niske, a cijene visoke te kako je vladavina HDZ-a u 30 godina dovela Hrvatsku među tri najsiromašnije zemlje u Europi. Dakle, za gospodarstvo u banani nisu krivi poduzetnici ni trgovci, nego HDZ. To se sada jasno vidi', istaknula je Puljak.

Naglasila je kako će gospodarstvo ići naprijed kad se bude radilo u interesu građana. U tom kontekstu kazala je kako HDZ tri desetljeća radi za svoj osobni, a ne opći interes. 

'Građani konstantno plaćaju korupciju i lopovluk. Na čelu države imamo Vladu koja je promijenila rekordan broj ministara iz tih razloga. Imamo Vladu koja ima povećani priljev PDV-a zbog svjetske inflacije, a kojoj nije palo na pamet da ga smanji, nego najavljuje i poskupljenja određenih usluga poput, primjerice, autocesta. Financira veliki broj županija te gradova i općina, veliku administraciju - tu ne djeluje', podcrtala je. 

Na konstataciju novinara da su trgovci ipak oni koji su iskoristili uvođenje eura za neopravdano podizanje cijene, odgovorila je kako takvi postoje, ali da ih se ne može sve optužiti. Stava je kako je potrebno uvesti kontrole koji će takve detektirati, a da je Vlada zakasnila. 

'Vlada najavljuje nekakvu aplikaciju, platformu, crne liste… - to je trebalo biti pripremljeno ranije. Bilo je potrebno angažirati inspekcije prvih dana, oni su se sjetili nakon tri dana kaosa. 

Htjeli su stvoriti atmosferu da su za stanje u državi krivi poduzetnici, trgovci, oni koji se usude raditi i u maniri ljubitelja socijalizma i planske ekonomije najavljuju zamrzavanje cijena koje bi dovelo do potencijalnih nestašica. Vlada kada ne zna upravljati - krene represijom', zaključila je saborska zastupnica.

Do poskupljenja je došlo i na razini Grada Splita. Poskupio je, među ostalim, parking, na što su ukazali predstavnici medija. Marijana Puljak brzo je uzvratila kako je došlo i do spuštanja cijena javnog prijevoza te podsjetila da će se krenuti s redefiniranjem autobusnih linija s ciljem smanjivanja broja automobila.

'Kako sada češće boravim u Zagrebu, zaista se vozim tramvajem, a ako ne stignem, uzmem taksi. U Splitu koristim auto jer imam parkirno mjesto ispred kuće, ali i pješačim', dodala je svoj primjer. 

Na usporedbu zagrebačkih tramvaja sa splitskim autobusima, kojih je puno više i koji su 'točniji', komentirala je kako sada Promet Split ima aplikaciju kojom je doskočio problemu informiranosti korisnika o vremenu dolaska na stanicu.


Vaša reakcija na temu