Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JUPŠ Marjan Marinić podsjetio na povijest malog i velikog restorana kod Zoološkog vrta na Marjanu

Marinić podsjetio na povijest malog i velikog restorana kod Zoološkog vrta na Marjanu

Grad je započeo projekt revitalizacije ugostiteljskog objekta

Splitska gradska vlast odlučila je obnoviti zgrade tzv. malog i velikog restorana kod zgrade Zoološkog vrta na Marjanu. Posao će se obaviti sukladno konzervatorskom elaboratu obnove secesijskih zgrada. 

Naručena je i izrada projektne dokumentacije - idejno rješenje koncepta ZOO vrta u skladu s Projektom uređenja edukativnog zoološkog vrta – centar s tradicijskim  pasminama domaćih životinja usvojenog na Gradskom vijeću 2020. godine. 

S obzirom na prijepore koji su se pojavili u javnosti, predsjednik Društva Marjan, gradski vijećnik Srđan Marinić odučio je podsjetiti na povijest malog i velikog restorana kod zgrade Zoološkog vrta.

Foto: Facebook

'Malo povijesnih podataka o zgradama:

1909. - Društvo Marjan je članskim prilozima izgradilo mali restoran na Prvom vrhu, kao i teren za igranje na balote i streljanu;

1913. - Društvo Marjan na Prvom vrhu gradi i otvara novi veliki restoran s dvoranom od 200 metara četvornih i balkonom za glazbu;

1925. - U zgradi velikog restorana Društva Marjan utemeljuje se Prirodoslovni muzej, velika dvorana restorana se pregrađuje i tu se smještaju kolekcije prepariranih sisavaca, ptica, riba i školjki. Kustos muzeja postaje profesor Umberto Girometta', poručuje Marinić.

Ističe kako zgrada bivšeg velikog restorana nikad više neće biti restoran, nego edukacijski centar. Zgrada malog restorana će ostati u izvornoj namjeni kao mali mliječni restoran.

Foto: Facebook

'I još jedna napomena - budući posjetitelji neće moći automobilima do ZOO vrta', ističe Marinić.

Vaša reakcija na temu