Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MARJAN: SDP zbog potkornjaka traži ostavku gradonačelnika Krstulovića Opare!

MARJAN: SDP zbog potkornjaka traži ostavku gradonačelnika Krstulovića Opare!

Kada vertikala ne funkcionira, grad ide u horizontalu, poručio je Kotur

Splitski SDP traži da gradonačelnik Andro Krstulović Opara podnese ostavku jer kao čelna osoba izvršnog tijela osnivača Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan nije proaktivno djelovao, već je dozvolio drastično pogoršanje situacije. Glavna je to poruka koju su iznijeli predsjednik splitskih socijaldemokrata Goran Kotur i Danijel Kukoč, SDP-ov predsjednik za zaštitu okoliša i prirode.

Podsjetili su na kronologiju događaja od postavljanja dijagnoze u studenom 2017. godine kada je šumu napao mediteranski potkornjak, izrade akcijskog plana četiri mjeseca nakon, te na tematsku sjednicu Gradskog vijeća o Marjanu i zaključke koje nije izvršio gradonačelnik.

 - Prema informacijama kojima raspolažemo, gradonačelnik nije čak ni odgovorio na zamolbu za sastanak koju je poslao Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove i to na temu suzbijanja mediteranskog potkornjaka još u kolovozu. Ravnatelj je morao ponoviti zamolbu požurnicom u rujnu - iznio je Kotur.

Dakle, podvukao je Kotur, niti u kriznoj situaciji nije bilo odgovarajuće komunikacije, a kamoli da se pristupilo odgovarajućim aktivnostima.

- Još važnije od ispitivanja odgovornosti je ispitivanje mogu li Grad i Javna ustanova u ovakvim okolnostima ozbiljno provesti aktivnosti na sprječavanju širenja i suzbijanju mediteranskog potkornjaka - ustvrdio je Kotur.

Kako je rekao, vertikala ne funkcionira ni na razini Grada.

- Zanima nas i kako je Županija kočila aktivnosti. Kada vertikala ne funkcionira, grad ide u horizontalu - poručio je Kotur.

Složni su i da je Marjan simbol kako se vodi grad, a Kukoč je to okarakterizirao PR-ovskim upravljanjem s deklarativnim izjavama, bez učinka. Među ostalim je rekao i da Marjan s ovom vlašću, parafrazirajući projekt kojega je predstavio savjetnik Krešimir Budiša, postaje 'brdo prošlosti, bez šume i budućnosti'.

Kotur je odgovorio i na prozivke da je bio na čelu Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šumom.

- Bio sam od svibnja 2014. godine do studenog 2016. godine. Dok sam bio na čelu, stekli su se uvjeti za zakonit rad, dobivanje licence za šumarske radove i doznake i redovito smo zadavali zadaće ravnatelju koje je izvršavao - kazao je te dodao da je mediteranski potkornjak dijagnosticiran 2017. godine, a da je za to razdoblje dano pozitivno mišljenje nadležnih inspekcija za rad Javne ustanove.

Apelirali su na kraju na sve uključene u borbu protiv potkornjaka, da u skladu sa zakonima i pravilima struke, obave sve što je potrebno za spas Marjana. 

Vaša reakcija na temu