Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Markić: Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti i predvodnik skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima

Markić: Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti i predvodnik skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima

Vijećnik SDP-a oglasio se povodom Svjetskog dana socijalne pravde

Na inicijativu Ujedinjenih naroda, 20. veljače se obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Splitski SDP-ovci navode kako u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, preko milijun ljudi živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a svaka deseta osoba sebi tijekom zime ne može priuštiti adekvatno grijanje. Ističu i kako brojnim građanima nisu dostupne javne usluge, poput pravovremene zdravstvene zaštite, obrazovanja ili javnog prijevoza, a svaka peta osoba smatra da je bila diskriminirana barem jednom u posljednjih pet godina. 

Tim povodom doc. dr. sc. Joško Markić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita i član predsjedništva SDP Split nanovo ukazuje kako je ovo prilika da osvijestimo značaj pružanja te dinamičkog razvoja novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince. 

- Partnerskim odnosom državnih i lokalnih institucija te civilnih udruga potrebno je stalno i predano raditi na iskorjenjivanju siromaštva, osiguravanju dostojanstva na radu i postizanju socijalne sigurnosti za sve. Pri tome Grad Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti i predvodnik skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima. Grad mora imati razrađen plan socijalnog stanovanja, borbe protiv beskućništva i energetskog siromaštva te olakšavanja života rizičnim skupinama, poput osoba s invaliditetom, nezaposlenih, samohranih roditelja i obitelji s troje ili više djece. Posebnu pažnju društva zaslužuju umirovljenici i starije osobe. Prosječna hrvatska mirovina je samo 38,5% u odnosu na prosječnu plaću što je svrstava na začelje u EU, a više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 1000 kuna. Stoga se svim umirovljenicima s niskim prihodima mora intenzivnije nastaviti pomagati - kaže Markić.

Ističe kako je Hrvatska po Ustavnom određenju socijalna država. 

- Poraz svih nas je podatak iz istraživanja Ekonomskog instituta iz Zagreba da čak 25% roditelja djeci ne može priuštiti vlastiti krevet, 10% tri obroka dnevno, a nešto više od 30% nema za voće i povrće. Između 40% i 75% roditelja svojoj djeci ne može priuštiti stvari koje smatraju bitnima za njihovu optimalnu socijalizaciju. Svi smo pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu. Socijalna pravda i solidarnost se očituju u stalnoj skrbi za najugroženije te treba snažnije raditi na polju postizanja veće društvene pravednosti - zaključio je Markić.

Vaša reakcija na temu