Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Martin Pauk: 'Ugodno popodne uz pozdrav kojega su koristile postrojbe HOS-a i Bojna Čavoglave - Za dom spremni!'

Martin Pauk: 'Ugodno popodne uz pozdrav kojega su koristile postrojbe HOS-a i Bojna Čavoglave - Za dom spremni!'

Taj pozdrav nije zakonom zabranjen i tročlano sudsko vijeće nema nikakav zakonski temelj za kažnjavanje

Splitski gradski vijećnik Martin Pauk danas je objavio tekst glede pozdrava 'Za dom spremni':

'Bit ću vrlo kratak u vezi presude oko pozdrava 'Za dom spremni' koju je potpisao sudac Siniša Senjanović.

Dakle, kao prvo - pozdrav 'Za dom spremni' nije zakonom zabranjen i tročlano sudsko vijeće nema nikakav zakonski temelj za kažnjavanje. To što se njima nešto ne sviđa zbog njihovih vlastitih uvjerenja i pogrešnih stavova ne znači da mogu tumačiti zakon kako im padne na pamet.

Kao drugo, presuda zbog toga mora biti ukinuta, a postupak pokrenut i proveden protiv krivaca za presudu. 

Ukoliko to najviše instance ne učine, slijedi tužba Europskom sudu za ljudska prava na kojoj ta presuda pada kao kruška (koji je svaki put tako postupio u više različitih slučajeva), a nakon toga svi oštećeni stječu pravo na naknadu štete. Jedan primjer - Mađarska je zabranila korištenje simbola crvene petokrake zvijezde i kaznila izvjesnog Attilu Vajnaija koji ju je nosio na jakni. Europski sud za ljudska prava je presudio da je činjenica kako je petokraka zvijezda simbol zločinačkog komunističkog režima, ali je isto tako i simbol radničkih pokreta, stoga ima dvostruko značenje. Budući da se iz samog simbola jasno ne može razlučiti je li riječ o simbolu komunizma ili radništva, presuda je pala. 

Apsolutno ista stvar je i s pozdravom 'Za dom spremni' - iako je korišten i u doba NDH, on je korišten i u Domovinskom ratu te službeno priznat kao pozdrav hrvatskih vojnih postrojbi (HOS, Bojna Čavoglave) te se samo pozdravljanje ne može i ne smije smatrati isključivo ustaškim. Zbog toga niti policajac niti sudac NEMAJU PRAVO zaključivati da se radi o ustaškom pozdravu i nemaju nikakav argument pred Europskim sudom za ljudska prava. Teret dokazivanja je uvijek na onome koji optužuje, a budući da ni tužitelj ni sudac ne mogu dokazati da je tuženik mislio na pozdrav iz NDH - onda ga i nemaju pravo osuditi. Vrlo jednostavno.

Osim toga, posljedice će svakako osjetiti onaj tko se ogluši na rješenja Europskog suda i odluči da će donositi sudske presude po vlastitom nahođenju, umjesto po zakonu. 

Čisti dokaz toga su vam pusti partizanski i komunistički spomenici i obilježja na njima, kao i zastave kojima maše partijska mladež na skupovima te kape koje nose. 

Nažalost, njima Europski sud daje za pravo zbog upravo gore navedenih činjenica, ali isto tako daje za pravo i svima koji koriste pozdrav 'Za dom spremni'. Nitko, ama baš nitko ne može dokazati da pozdrav nije časno korišten u Domovinskom ratu, stoga presuda jednostavno - ne vrijedi pišljiva boba.

Upravo zbog toga nemojte nasjedati na medijske podvale kako se radi o presudi koja je presedan i tumače je na način kako se ne smije više koristiti pozdrav - to je obična laž. Ne nasjedajte. Uistinu, presuda jest presedan i upravo će zbog toga pasti na višoj instanci, tuženicima će biti isplaćena odšteta, suci će isto tako osjetiti posljedice svog donošenja odluka, a pozdrav će ostati legalan i priznat. 

Ukoliko se nađete u situaciji da vas policajac prijavi i sudac osudi prekršajnom kaznom od 300 ili 500 kuna zbog korištenja pozdrava, nemate se što brinuti. Postoji nekolicina pravih hrvatskih odvjetnika koji su je dosad srušili mali milijun puta na sudovima i jedva čekaju nove prijave. Osim toga, nakon dobivene presude čeka vas i odšteta zbog koje će odgovarati svi oni koji se bave iskrivljavanjem hrvatske povijesti i blaćenjem Domovinskog rata. 

Druže sudija, malo si se preračunao. Upravo si nam u ruke dao škare i sukno kojima ćemo ovu temu riješiti jednom zauvijek. 

Ugodno popodne svima uz naš stari pozdrav iz Domovinskog rata kojeg su koristile postrojbe HOS-a, Bojna Čavoglave i mnogi drugi - Za dom spremni!

Vaša reakcija na temu