Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Martin Pauk želi da Split podigne spomenik Frani Tenti

Martin Pauk želi da Split podigne spomenik Frani Tenti

Nakon što spomenik bude postavljen, lik Frane Tente će vječno zaštitnički s Marjana gledati na svoj Split i hrvatski narod, i to točno ispod mjesta na kojem vijori hrvatski barjak koji je zamijenio simbol totalitarnog zla - jugoslavensku zastavu s petokrakom

Martin Pauk, gradski vijećnik stranke 'Neovisni za Hrvatsku', želi da se u Splitu podigne spomenik Frani Tenti, uložio je stoga amandman na proračun Grada Splita za 2020. godinu. Evo kako je na FAcebooku obrazložio tu inicijativu...

- Frane Tente (2. travnja 1928. − kaznionica Lepoglava, 8. studenoga 1948.) bio je mladi hrvatski mučenik i politički zatvorenik. Uvidjevši zločine i represiju koju je nad političkim neistomišljenicima provodio totalitarni jugoslavenski komunistički režim Frane Tente je, zajedno sa skupinom prijatelja, odlučio izraziti neslaganje i prkos sustavu na način da su dana 10. travnja 1947. godine s vrha Marjana skinuli jugoslavensku zastavu i izvjesili 18-metarski hrvatski barjak.

Cijela skupina uhićena je u roku od mjesec dana nakon čina, a u montiranim procesima osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne samo zato što su izvjesili hrvatsku zastavu.

Nakon nekoliko mjeseci prisilnog rada odveden je u kaznionicu u Lepoglavi gdje je mučen i premlaćivan, a nakon toga je skinut u donje rublje, poliven hladnom vodom i ostavljen da se smrzne u samici bez prozorskih stakala. Umro je od posljedica upale pluća dana 8. studenoga 1948. godine.

Junački čin Frane Tente i njegove skupine golobradih mladića (imao je tada tek 19 godina) ostao je trajni spomen kao opomena na zla totalitarnih režima pod kojima je hrvatski narod bio potčinjen.

Ukoliko ovaj amandman bude prihvaćen, taj čin neće značiti samo izvršenje pravde prema mladom Frani Tenti nakon više od 70 godina, već će on predstavljati veliku moralnu pobjedu dobra nad zlom, građanske hrabrosti nad represijom i svjetla nad mrakom.

Nakon što spomenik bude postavljen, lik Frane Tente će vječno zaštitnički s Marjana gledati na svoj Split i hrvatski narod, i to točno ispod mjesta na kojem vijori hrvatski barjak koji je zamijenio simbol totalitarnog zla - jugoslavensku zastavu s petokrakom.

Frane, počivaj u miru, tvoj hrvatski narod vječno će čuvati uspomenu na tebe.

Vaša reakcija na temu