MASAKR NA NOVOM ZELANDU Terorist u pokolj krenuo uz taktove četničke pjesme i sve prenosio na Facebooku

MASAKR NA NOVOM ZELANDU Terorist u pokolj krenuo uz taktove četničke pjesme i sve prenosio na Facebooku

U džamijama u Christchurchu ubijeno je 49 osoba. Više je osoba uhićeno, među njima je i Australac Brenton Tarrant

U terorističkom napadu na dvije džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubijeno je, prema posljednjim izvještajima, 49 ljudi. 

Napad je započeo u 1.40 popodne po lokalnom vremenu kada su se u džamijama okupili vjernici u većem broju. Do zuba naoružani Australac Brenton Tarrant svoj krvavi pohod prenosio je uživo na Facebooku, a prije upada u džamiju slušao je četničku pjesmu 'Karaždiću vodi Srbe svoje'. 

Nakon masakra u džamiji Al Noor, u kojoj je pobijeno 40 ljudi, nastavio je s krvoprolićem u drugom vjerskom objektu u Linwoodu udaljenom od tek desetak minuta. Izrešetao je i jednu djevojku na ulici ispred džamije, a nekoliko puta se vraćao do automobila kako bi obnovio zalihe streljiva i promijenio oružje. Dokrajčio je sve koji su još davali znakove života. 

Policija je izvijestila da su uhitili četiri osobe, ženu i tri muškarca, među njima bi trebao biti i Tarrant. Onesposobljeno je i više eksplozivnih naprava postavljenih pod parkirane automobile. Istragu policija vodi na širem području Novog Zelanda, na ulicama su policajci s dugim cijevima. 

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je kako je napad u Christchurchu jedan od najcrnjih dana u povijesti Novog Zelanda.   

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(42756, "");
Pregledaj komentare