Mate Rebić: Grad Imotski uništava Modro jezero pogodujući koncesionaru

Mate Rebić: Grad Imotski uništava Modro jezero pogodujući koncesionaru

Porušen je dio stabala kako bi se otvorio prostor za betonizaciju i terasu za budući ugostiteljski objekt, upozorava mostovac

Mate Rebić, županijski vijećnik Mosta, poručuje kako je Grad Imotski nonšalantno porušio stabla na ulazu u Modro jezero i betonirao terasu za budući ugostiteljski objekt, ne mareći pri tome za vlastitu prirodnu baštinu, a ni zakone RH i dodaje da bi se tako mogla sumirati trakavica oko koncesije za ugostiteljski objekt na ulazu u Modro jezero. 

- Devastacija bisera poput Modrog jezera, prirodnog fenomena pokazatelj je kako se uništavaju parkovi prirode. Kao što je Nacionalni park Plitvička jezera prošlog ljeta zabilježio velika oštećenja izgradnjom u samom parku, to je sada slučaj i s Modrim jezerom. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potvrdilo je da se radovi izvode unutar parka prirode, na moje izravno pitanje - rekao je Rebić. 

Dodao je da nakon što je u dogovoru sa ravnateljem županijske Javne ustanove More i krš, Ivanom Gabelicom, grubo izmanipulirano tumačenje o granici zaštićenog područja spomenika prirode, Grad Imotski je prostor u svom vlasništvu dao u koncesiju zajedno s projektom proširenja. 

- Tumačenjem ustanove More i krš i gospodina Gabelice, koji je postavljen da štiti našu prirodnu baštinu, i aktom Grada, koji mari još manje, na ulazu u Modro jezero porušen je dio stabala kako bi se otvorio prostor za betonizaciju i terasu za budući ugostiteljski objekt - upozorava Rebić i naglašava kako na jasno pitanje je li za radove na ovoj lokaciji potrebna suglasnost iz Ministarstva još jasnije odgovaraju:

- Na temelju dostavljenoga opisa lokacije predmetnoga zahvata te uvidom u Upisnik zaštićenih područja i grafički prikaz granica zaštićenog područja na Bioportalu mišljenja smo da se predmetni zahvat nalazi unutar granica Spomenika prirode Modro jezero. Ukoliko se zahvati izvode unutar područja zaštićenog u kategoriji spomenik prirode, tada je sukladno čl. 144. i 145. a Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18), za potrebno ishoditi dopuštenje upravnog tijela Splitsko-dalmatinske županije nadležnog za poslove zaštite prirode, a ne ovoga Ministarstva.

Iz Mosta napominju da je Upravni odjel Splitsko-dalmatinske županije za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša svojim dopisom od 4.lipnja 2018. godine potvrdio da Grad Imotski za navedene radnje na ulazu u Modro jezero nije tražio, a niti dobio suglasnost navedenog tijela.

- Zbog sustavne nebrige za vlastitu prirodnu baštinu i vlastite građane kao i jasnog rada protivno interesima građana, od nadležnih službi tražimo neodgodivu reakciju u zaštiti prirodne baštine koja je neosporan razvojni potencijal grada Imotskog - zaključuju mostovci.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14