Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MATIJEVIĆ O HAJDUKU: Izgleda da rasturate model kao dijete zvečku

MATIJEVIĆ O HAJDUKU: Izgleda da rasturate model kao dijete zvečku

'Politika više nikad ne smije u klub'

Davor Matijević, splitski SDP-ovac je skrenuo malo s teme financijskog izvještaja HNK Hajduk za 2023. godinu. Smatra da u vijećnici nije trebao biti Matana, već predsjednik Uprave Hajduka. Kritizirao je brisanje komentara, zanimali su ga detalji spomenuti na konferenciji za medije Nikole Kalinića, smijenjenog sportskog direktora. 

- Mi smo tu za postaviti konkretna pitanja s obzirom na anomalije koje se dosad u Hajduku nisu dogodile, barem ne od kad imamo novi model. Svaki put ću podvući kako politika više nikad ne smije u klub, ali ni oni koji tamo jesu se ne smiju ponašati kao što su to radili miljenici politike ranije - rekao je Matijević i naveo kako su u lipnju ove godine predsjednik Nadzornog odbora, novi predsjednik Uprave koji je financijski stručnjak i član Uprave za financije eksplicite rekli kako je financijsko stanje dobro, u skladu s planom, a planiraju i veći proračun za sljedeću sezonu.

- Doveden je najskuplji trener u povijesti kluba, doveden je Rakitić također financijski zahtjevan kolač. Pohvaljujem sportskog direktora jer se jedan i drugi pokazuju kao odlična rješenja, ali to govorim kao navijač. Kao vijećnik vas pitam - kako je moguće da tri mjeseca nakon toga što ste rekli da je sve OK, počnete govoriti o tome kako novca nema i kako je ostavljena nekakva financijska rupa od ranije? Prošla Uprava može bit kriva za svašta, ali ne i za to što se ispalo iz Europskih natjecanja od momčadi za koju većina ranije niti čula kao i za to što nismo imali niti jedan ozbiljan izlazni transfer - poručio je Matijević i naglasio da od kad je modela nije bilo situacije u kojoj 'predsjednik Nadzornog odbora govori neistine'.

- I za to ga se optužuje, kao i za to da upravlja klubom, što je informacija koju je nedvosmisleno iznio bivši sportski direktor, ali je i nezgrapno to potvrdio i predsjednik Uprave. To je direktno kršenje modela, ali i zakona o trgovačkim društvima. Ajmo na neistinu koja je opće poznata. Na konferenciji za medije nakon smjene prošlog predsjednika uprave je rečeno: 'Imamo čovjeka. Predstavit ćemo ga za mjesec dana. Reći ću vam da naš kandidat po liderskim i karakternim osobinama jest vrlo jak. Ne želim vas navesti na odgovor, pa vam neću reći više. Uvjereni smo da smo napravili najbolji izbor. Mi nismo tražili boljeg kandidata od Jakobušića, promijenile su se okolnosti. Lukša je jako dobro odradio svoj posao, a mi smo procijenili da nam treba drugačiji profil predsjednika'. Znamo da je taj vaš predsjednik bio državni tajnik ministarstva turizma i sporta. Znamo da ste s njim  na tu temu razgovarali već u prosincu dok je Hajduk bio prvi na tablici kao i da se  odustalo od njega zbog buke koja se podigla u cijeloj hajdučkoj javnosti. Kako je moguće da na eksplicitno pitanje novinara kod predstavljanja novog predsjednika uprave na pitanje jeste li tada govorili o gospodinu Biliću g. Pavelin je rekao: 'Da! On je bio kandidat na kojeg sam mislio!?' - istaknuo je Matijević.

Spomenuo je i konferenciju za medije smijenjenog sportskog direktora koji je 'upozorio na ozbiljne nelogičnosti u klubu, a što je potvrdio i trener nakon pobjede protiv Dinama'.

- Momčad i trener zaslužuju punu potporu, ali ako odbiju susret s predsjednikom, ako trener kaže da je predsjednik javno lagao, nakon što je to isto rekao bivši sportski direktor. Koliko mi god slavili pobjedu protiv Dinama ili Dinamove katastrofe u Münchenu i Koprivnici, to su činjenice koje ostaju - kazao je.

Pitao je i kako objasniti 'netransparentnost kluba koji se od kad je modela pokazuje netransparentniji ikad'.

- Zabranjeni su komentari na društvenim mrežama (ako kažu mržnja i vrijeđanje - postoje filteri), ograničeni broj pitanja na konferencijama za medije, zabranjena konferencija treneru prije utakmice. Kad bi vjerovao svemu što su službene osoba kluba izjavile: predsjednik NO-a upravlja klubom, predsjednik uprave nema veze sa sportskim dijelom, ali ima listu igrača kojih se želi riješiti među kojima je i najbolji igrač kluba u novijoj povijesti kluba, trener je odbijao razgovarati s njim mjesec dana, doveden je novi sportski direktor koji neće imati ništa s postojećim trenerom. Oprostite, ali izgleda da rasturate model kao dijete zvečku. Očekujemo jedan sasvim drugačiji Hajduk. Sustav, struktura i timski rad. Nadam se da postavljanje konkretnih i vrlo otvorenih pitanja nećete označiti aktom mržnje prema klubu. Podržavam klub, podržavam model i želim da traje, ali to podrazumijeva transparentnost, zakonitost i dosljednost - poručio je Matijević.

No, Matana je izjavio da on ne može odgovoriti na većinu pitanja, jer ne nadzire on Nadzorni odbor, već oni njega. 

- Postoji vrlo jasan statut i mi se u skladu s njim ponašamo i postavljamo. Svi članovi mogu doći na ćakulu koja će biti u kratkom vremenu s Nadzornim odborom i Upravom, pa možete postaviti ta pitanja. Malo koji klub je transparentan kao mi, imamo dvije Skupštine godišnje na kojima prikažemo sve podatke, te dva revizorska izvješća. Moram priznat da me rastužuje kad kažete da smo netransparentni, već je klub predmet želja i znanja širih masa pa se često u javnom prostoru komentiraju neistine ili iskrivljene istine - odgovorio je Matana te nedvosmisleno poručio kako u klubu nije nikakav kaos, kako je klub stabilan te je situacija s novcem, od kad je on došao u klub, manje-više slična.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je kazao kako Nadzorni odbor ne odgovara Matijeviću, već gradonačelniku i predsjedniku Udruge Naš Hajduk. 

No zato je on odgovorio Matijeviću. Rekao je da se potrudio pregledati stranice njegove stranke pa nije pronašao ni članove gradskog odbora SDP-a. 

- Izbori kojim se bira Nadzorni odbor u Hajduku su krajnje transparentni, elektronski se vode. Onda se ne može dogoditi da glasaju ljudi koji nisu došli glasati, niti da dovodi u pitanje poništavanje izbora u nekoj gradskoj organizaciji, te da se birački odbor iz Zagreba šalje nadzirati izbore u Splitu. Ne dao Bog vaše transparentnosti u Hajduku - odgovorio je Ivošević. 

- Imate fantomske skupštine u kojima birate jednog ili drugog bračnog para pa niti ne obavijestite medije. Ili kada pričamo o krađi, ono kad ste ukrali novce Prkiću i Vidan pa su se prenijeli u drugu stranku - odgovorio je Matijević.

Vaša reakcija na temu