Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Maturantica iz Splita umrla je zbog zastoja rada srca i pluća, ali ne može se zanemariti ni koronavirus

Maturantica iz Splita umrla je zbog zastoja rada srca i pluća, ali ne može se zanemariti ni koronavirus

Ispred splitske bolnice je održana konferencija za novinare

Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti, prokomentirao je smrt splitske maturantice Ekonomsko-upravne škole.

- Želim izraziti iskrenu sućut obitelji i roditeljima preminule djevojke. Adolescentica u dobi od 17 godina i deset mjeseci je primljena na Hitni prijem na Križinama zbog zastoja srca i pluća. Ona je imala pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila covid pozitivna - rekao je Škrabić.

Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju, opširnije je opisala kako je došlo do tragičnog ishoda.

- Nakon uspješne reanimacije na Hitnom internom prijemu je stabilizirana, ali unatoč liječenju je preminula. Vjerojatno je do ishoda smrtnog ishoda došlo zbog njenih kroničnih bolesti, a ne možemo zanemariti ni covid infekciju. Članovi njene obitelji su zdravi i u samoizolaciji su - rekla je Polić, a zatim se dotakla astme.

- O tome su već govorili epidemiolozi. Bilo bi neumjereno da u ovom trenutku pričam o preporukama. Pridržavamo se svih preporuka i mjera koje se donose za cijelu Hrvatsku. 

Je li moguće da djevojka nije imala simptome korone?

- Ono što je nama poznato je to da je subotu imala temperaturu.

Može li netko mlad bez korone uz teže bolesti doći u tešku i za život opasnu situaciju?

- Sve je moguće kod teških kroničnih bolesti, pogotovo kod vitalnih organa kao što su srce i pluća. Vi u ovakvim situacijama morate prvo pomoći, ali svaki bolesnik koji nam dođe se testira na covid - zaključila je Polić.


Vaša reakcija na temu