Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Meštrović: Na Križinama 102 bolesnika, 52 pozitivna na covid-19, 7 na respiratoru

VIDEO Meštrović: Na Križinama 102 bolesnika, 52 pozitivna na covid-19, 7 na respiratoru

Helena Bandalović preuzela vodstvo Doma za stare i nemoćne; žarišta virusa Solin i Split

U Respiratornom centru u bolnici na Križinama hospitalizirana su 102 bolesnika, 52 su pozitivna na covid-19. Ostali su u obradi. Sedmoro ih je na respiratoru. Kazao je to ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

'U bolnici na Križinama je 52 bolesnika premještenih iz Doma za stare i nemoćne u Vukovarskoj. Jedan je u težem kliničkom stanju, u odnosu na respiratorne simptome. Ostali imaju umjerene i blaže simptome', rekao je Meštrović.

U svezi datuma kojeg je kontaktiran epidemiolog u svezi štićenika Doma, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. Željka Karin je rekla:

'29. ožujka je zvala glavna sestra doma i dobila dr. Majdu Gotovac, epidemiologinju. Obavijestila ju je da jedna od korisnica ima 37,8 temperaturu. Nije dala ni ime ni datum rođenja korisnice. Dežurni epidemiolog je rekao da je stavi u samoizolaciju, što je medicinska sestra učinila. Naloženo joj je da zove dežurnog liječnika i da prati stanje. Nakon toga nitko nije zvao. Inače se ne izlazi na teren ako netko javi da jedna osoba ima temperaturu. Treba zvati nadležnog liječnika koji odlučuje postoje li indikacije na koronavirus', rekla je dr. Karin. 

Kritične točke su u Solinu i u Splitu, vezano za korisnike Doma, poručila je dr. Karin. 

'U Domu smo stavili 73 djelatnika u izolaciju. Sedmoro je izjavilo da je radilo sa simptomima bolesti. Usporedili smo nalaze i znači da smo imali asimptomatske djelatnike. Svi djelatnici moraju nositi kompletno zaštitno odijelo, rukavice mijenjati pri ulasku u svaku sobu. To su jedine mjere koje se mogu provesti', istaknula je dr. Karin. 

'Kao što znate jučer sam izjavio da ću zatražiti izvještaj ravnatelja ali i epidemiološke službe. Dobio sam ih. Kontradiktorni su. Konzultirao sam se s ministrima i dogovorili smo da će ministarstva formirati zasebno tijelo, donijeti svoje očitovanje na ova dva mišljenja i shodno tome donijeti odluke vezano za sankcioniranje onih koji su u ovom lancu, ako jesu, napravili propust.

Danas sam donio odluku, kako bi Dom mogao dalje funkcionirati, imenovati magistru zdravstvenog prava, Helenu Bandalović, zamjenicu pročelnice zdravstva, da bude nadzor i suport za pojačani nadzor rada Doma za stare i nemoćne u Vukovarskoj. Ona je već sada na terenu. Po konačnom izvješću tima dvaju ministarstava donijet ću odluku' poručio je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Župan je istaknuo da se od izbijanja zaraze u županiji unijelo puno truda kako bi se širenje spriječilo. 

'Idemo svi skupa smiriti tenzije, prionuti poslu i izići sa što manje ožiljaka', poručio je župan Boban.


Kao što je tijekom dana već objavljeno, na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na koronavirus, i to iz Splita 8, Makarske 2, Sinja 1, Solina 7, Brela 2, Dugog Rata 2 i Dugpoolja 1. Među novooboljelim 5 je zdravstvenih djelatnika, od čega 4 djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Split(smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici).

Jučer tijekom dana u izvidu epidemiološke službe ustanovljeno je kako tri korisnika s prizemlja Doma za starije i nemoćne imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Odmah su dati naputci službama u Domu da se febrilni korisnici premjeste u dio Doma na drugom katu koji je propisno dezinficiran kako bi se stvorili uvjeti za boravak korisnika.  Svaki korisnik je izoliran u svoju sobu. Provjerom stanja u večernjim satima ustanovljeno je da su još 4 korisnika tijekom večeri postala febrilna te je odmah izdan naputak da se isti također izmjeste na drugi kat u zasebne sobe. Kontaktirani su KBC Split i Hitna služba koja je nakon pregleda odvela 3 korisnika na hospitalizaciju u KBC Split. Izdane su upute stručnim službama Doma od strane NZJZ-a da prate zdravstveno stanje korisnika i kod bilo kakve promjene stanja nazovu nadležne službe NZJZ-a i Zavoda za hitnu medicinu. 7.4.2020. dati su naputci stručnim službama Doma da se svim korisnicima Doma mjeri temperatura dva puta dnevno a po potrebi i češće. Pri dolasku na posao također svi djelatnici Doma upućeni su na mjerenje osobne tjelesne temeperature. Današnjom provjerom i izvidom ustanovljeno je kako nitko od korisnika nema povišenu temperaturu. 4 korisnika koja su sinoć imala temperaturu danas nemaju povišene tjelemsne temeperature i uzet im je bris na koronu. S obzirom na epidemiološku situaciju i procjenu vremena uzimanja briseva do sada su uzeti brisevi 55 djelatnika doma i prema epidemiološkoj indikaciji uzeti će se brisevi svim djelatnicima ustanove.

117 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 52 osobe su hospitalizirane te se 7 osoba se nalazi na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije, 1 iz Dubrovačko-neretvanske županije i 2 iz Šibnesko-kninske županije.

U karanteni hotela Zagreb trenutno se nalazi 25 osoba od čega 7 stranih državljana.

Na dan 9.4.2020. ukupno je 246 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.


Vaša reakcija na temu