Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MIJO DROPULJIĆ: Cijene vrtića u Podstrani ostaju nepromijenjene

MIJO DROPULJIĆ: Cijene vrtića u Podstrani ostaju nepromijenjene

Izglasane izmjene i dopune proračuna

Na 32. sjednici Općinskog vijeća Podstrana izglasana je II. Izmjena i dopuna proračuna za 2024. godinu u kojoj su, između ostalog, osigurali dodatna sredstva za povećanje sufinanciranja ekonomske cijene vrtića.

'Od rujna 2024. godine povećava se iznos sufinanciranja vrtića za dodatnih 50 eura mjesečno za 10-satni jaslički program koji će sada iznositi 247 eura po djetetu te 8-satni i 10-satni vrtićki program koji će iznositi 243 eura po djetetu.

Na taj način cijena koji roditelji plaćaju po djetetu ostaje nepromijenjena, osim za jaslički program', pojašnjava načelnik Podstrane Mijo Dropuljić.

Podstrana godišnje za vrtiće izdvaja oko 1.324.000 eura.

'Općina Podstrana najmlađa je općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji i nastoji raznim mjerama omogućiti mladim obiteljima i ostalim stanovnicima što bezbrižniji život. Općina sustavno provodi niz demografskih mjera usmjerenih na rasterećenje obiteljskog budžeta te, na taj način, pomaže našim stanovnicima podnijeti visoke troškove odgoja i obrazovanja djece', kaže Dropuljić.

Načelnik navodi i neke mjera koje kontinuirano provode.

'Za svako novorođeno dijete u Podstrani roditelji dobivaju poklon od općine u obliku novčane naknade koja za prvorođeno dijete u obitelji iznosi 500,00 eura, za drugo dijete  550,00 eura, za treće dijete 700,00 eura,  za četvrto  1.000,00 eura, a za svako sljedeće dijete u obitelji, visina novčane naknade iznosi 150,00 eura više nego za prethodno.

Naša Općina je jedna od prvih općina koja je osigurala sredstva za sufinanciranje pomoćnika za djecu s posebnim potrebama u vrtićima. Općina sufinancira 11 pomoćnika u vrtićima te je do sada utrošeno oko 103.000,00 eura.

I ove godine kao i svake, Općina Podstrana je osigurala kupnju dodatnih obrazovnih materijala (radne bilježnice, zbirke, radne kutije i sl.) svim osnovnoškolcima čija vrijednost iznosi oko 90.000,00 eura i svake godine za isto izdvajamo sve više iz proračuna.

Općina Podstrana sufinancira i cjelodnevni boravak djece u osnovnoj školi u mjesečnom iznosu od 60,00 eura po djetetu te besplatan javni prijevoz osnovnoškolcima koji pohađaju izvannastavne aktivnosti.

Za srednjoškolce smo osigurali sufinanciranje kupnje udžbenika iznosom od 133,00 eura po učeniku i u tu svrhu bit će osigurano 70.000,00 eura. Osim sufinanciranja udžbenika svim srednjoškolcima s područja Podstrane bit će osiguran i besplatan javni prijevoz.

Ulaganje u studentske stipendije jedan je od prioriteta naše Općine tako da je u akademskog godini 2023./2024. dodijeljeno ukupno 100 stipendija. Poseban naglasak je stavljen na deficitarna zanimanja te je za njih odobreno 50 stipendija, 48 za ostala zanimanja i 2 stipendije za srednjoškolce, iznosima od 70,00 eura do 160,00 eura mjesečno, ovisno o ostvarenom prosjeku u prethodnoj godini. U tu svrhu izdvojili smo oko 72.000,00 eura.

Općina Podstrana sufinancira i prijevoz stanovnicima Gornje Podstrane Godišnje te za navedeno izdvaja 28.000,00 eura godišnje.

Prijevozniku Promet d.o.o. se za pokazne karte (osnovnoškolcima, studentima, umirovljenicima itd.) i za sufinanciranje netto financijski učinak za prva dva kvartala ove godine izdvojilo oko 280.000,00 eura.

S ovakvim i sličnim mjerama nastavit ćemo i ubuduće kako bi našim mještanima pomogli u rasterećenju ionako već opterećenog obiteljskog budžeta', zaključuje Dropuljić.

Vaša reakcija na temu