Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Milan Pernek: Parazit nematoda nije uzročnik sušenja borova na Marjanu

Milan Pernek: Parazit nematoda nije uzročnik sušenja borova na Marjanu

Robert Koharević je naveo da se stabla suše i dalje, ali puno manje

Parazit nematoda nije uzročnik sušenja borova na Marjanu. Vijest su potvrdili Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarstvo Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog te ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Robert Koharević na konferenciji za medije u Banovini.

- Vektore smo našli u klopkama, ali ne i nematode. Da smo ih našli, to bi bio i europski problem - zadovoljan je Pernek.

Uzorci su bili u Zagrebu, a stručnjak kojega je dogradonačelnik Goran Kovačević predstavio kao možda i najboljeg, je i u Bidimpeštu poslao na analizu.

Svi su nalazi negativni. Nisu pronađeni nikakvi biološki čimbenici, niti potkornjaci.

- S obzirom da je bilo ekstremnih klimatskih esktrema prije dvije, te se posljedice osjećaju nakon nekoliko godina - iznio je Pernek što bi možda moglo biti uzrok sušenja.

Izgleda vrlo slično kao i u Benkovcu i Biogradu kada je unatrag nekoliko godina Pernek istraživao sušenje koje je bilo posljedica ekstremnih uvjeta.

Također, očekuju da će sušenje smiriti. Koharević je naveo da se borovi suše i dalje, ali puno manje. Do sada je zbog sušenja posječeno oko 350 stabala, a sječu čeka još 300.

Na upit o gospodarenju šumom, Pernek je kazao da on nije stručnjak za to područje, ali da mu kolega jest i da je on utvrdio da se gospodari prema planu.

Koharević je prisnažio da su Institut šumarstva, fakultet i šumarska inspekcija ustvrdili da se gospodari po pravilima.

Prema sadašnjem Planu, pošumljavanje je moguće samo na Benama i na Telegrinu, ali, napominje Koharević, novi Plan sigurno će voditi računa o pošumljavanju autohtonim vrstama.

Na kraju dodajmo da se suše stabla svih dobi, ne samo stara, tako da je starost također isključena. Istraživanja se nastavljaju sljedeće godine.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare