Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Milan Pernek: Parazit nematoda nije uzročnik sušenja borova na Marjanu

Milan Pernek: Parazit nematoda nije uzročnik sušenja borova na Marjanu

Robert Koharević je naveo da se stabla suše i dalje, ali puno manje

Parazit nematoda nije uzročnik sušenja borova na Marjanu. Vijest su potvrdili Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarstvo Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog te ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Robert Koharević na konferenciji za medije u Banovini.

- Vektore smo našli u klopkama, ali ne i nematode. Da smo ih našli, to bi bio i europski problem - zadovoljan je Pernek.

Uzorci su bili u Zagrebu, a stručnjak kojega je dogradonačelnik Goran Kovačević predstavio kao možda i najboljeg, je i u Bidimpeštu poslao na analizu.

Svi su nalazi negativni. Nisu pronađeni nikakvi biološki čimbenici, niti potkornjaci.

- S obzirom da je bilo ekstremnih klimatskih esktrema prije dvije, te se posljedice osjećaju nakon nekoliko godina - iznio je Pernek što bi možda moglo biti uzrok sušenja.

Izgleda vrlo slično kao i u Benkovcu i Biogradu kada je unatrag nekoliko godina Pernek istraživao sušenje koje je bilo posljedica ekstremnih uvjeta.

Također, očekuju da će sušenje smiriti. Koharević je naveo da se borovi suše i dalje, ali puno manje. Do sada je zbog sušenja posječeno oko 350 stabala, a sječu čeka još 300.

Na upit o gospodarenju šumom, Pernek je kazao da on nije stručnjak za to područje, ali da mu kolega jest i da je on utvrdio da se gospodari prema planu.

Koharević je prisnažio da su Institut šumarstva, fakultet i šumarska inspekcija ustvrdili da se gospodari po pravilima.

Prema sadašnjem Planu, pošumljavanje je moguće samo na Benama i na Telegrinu, ali, napominje Koharević, novi Plan sigurno će voditi računa o pošumljavanju autohtonim vrstama.

Na kraju dodajmo da se suše stabla svih dobi, ne samo stara, tako da je starost također isključena. Istraživanja se nastavljaju sljedeće godine.

Vaša reakcija na temu