Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MILNA: Požarište se 'izdimljava', gašenje bilo otežano zbog zaostalih mina

MILNA: Požarište se 'izdimljava', gašenje bilo otežano zbog zaostalih mina

Prve topove postavio je još 1806. Napoleon, a položaji su raketirani u Domovinskom ratu

Požar u Milni na Braču je lokaliziran, još su tek moguća izdimljavanja na minski sumnjivom području.

Naime, od oko 7,5 hektara opožarenog područja gborove šume i makije oko dva hektara su minski sumnjiva zbog oružja zaostala iz Domovinskog rata. 

Vatra je, podsjetimo, zahvatila dio područja između Splitskih vrata i Milne na kojem su za vrijeme Domovinskog rata bile stacionirane hrvatske mornaričke snage iza kojih je ostalo oružja. Sinoć su se čule detonacije, pa vatrogasci nisu ulazili iz sigurnosnih razloga.

Na rtu Zaglav, južnom ulazu u Splitska vrata, bili su položaji naših protubrodskih bitnica koje su raketirali avioni u Domovinskom ratu. Baterija je bila aktivna i u Drugom svjetskom ratu, a prve topove na taj položaj postavio je Napoleon 1806. kada je branio Split od ruske mornarice, otkrio nam je načelnik Milne Frane Lozić zašto se radi o minski sumnjivom terenu.

Na terenu, dodajmo, dežuraju 25 vatrogasaca sa šest vozila.

Vaša reakcija na temu