Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Split MIMOHOD 8372: Da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica

MIMOHOD 8372: Da se nikada i nikome ne dogodi Srebrenica

Dan sjećanja na genocid i u Splitu

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen je danas mimohodom središtem Splita i polaganjem ruža u more sa splitske Rive. I 26. godina nakon ovog strašnog događaja, misao i poruka kolone je ista – da se ne zaboravi i nikada, nikome više ne dogodi.

Sa Trga Gaje Bulata, otkuda je krenuo ovogodišnji mimohod sjećanja, odaslane su poruke mira, sloge i nade za sve majke, očeve, braću i sestre nedužnih žrtava genocida u Srebrenici. Među sudionicima mimohoda, kojeg tradicionalno organizira Koordinacija bošnjačkih organizacija u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, bili su i gradonačelnik Splita Ivica Puljak te njegov zamjenik Bojan Ivošević.


-  Uvijek smo ondje gdje su stradali nedužni. Tužna su to okupljanja diljem BIH i Hrvatske. U našim su srcima i Vukovar i Srebrenica. Tužni smo jer pravda teško dolazi, a preživjeli i obitelji traže da budemo uz njih u traženju tijela njihovih najmilijih, u traženju pravde. Ponosni smo da nema ni jednog osvetničkog čina, ponosni smo što smo ostali ljudi. Danas šaljemo poruku budućnosti bez rata i ubijanja  - poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije bošnjačkih organizacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionale manjine Grada Splita i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Splita, pročitao je okupljenima isječak knjige potresnog svjedočanstva preživjelog svjedoka genocida, Hasana Hasanovića

U splitskom mimohodu sudjelovao je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, te predstavnici političkog i društvenog života grada, udruga i civilnog društva. 


Tužna obljetnica večeras se također biti obilježena projekcijom Cvijeta Srebrenice s porukom 'Ne zaboravi Srebrenicu' na bedemu Priuli.

Vaša reakcija na temu