Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ministar Božinović istragu oko pucnjave na Desincu proglasio - tajnom

Ministar Božinović istragu oko pucnjave na Desincu proglasio - tajnom

Tjednik Nacional zatražio je dokumente oko policijske intervencije i korištenja vatrenog oružja, no MUP je na njih stavio oznaku 'ograničeno'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz asistenciju Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost na čijem je čelu Valentino Franjić, proglasio je tajnim rezultate istrage velikog incidenta na odmorištu Desinec 21. svibnja ove godine, kada je s više desetaka hitaca iz policijskog vatrenog oružja teško ozlijeđeno više nenaoružanih građana - po službenoj verziji njih četiri, po neslužbenoj najmanje sedam - piše najnoviji broj tjednika Nacional.

Usprkos vlastitim najavama da će rezultati istrage biti javni, te pozivima da na strpljenje dok se ovaj proces okonča, Božinović je na ove dokumente stavio oznaku 'OGRANIČENO' i nakon više od mjesec dana odlučio uskratiti uvid u njih, što je zatražio Nacional. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost u tomu mu je dao podršku svojim mišljenjem - koje službeno nije obvezujuće - s obrazloženjem da bi javnom objavom podataka o golemom incidentu na Desincu 'potencijalno mogla nastupiti šteta u djelovanju i izvršavanju zadaća MUP-a'.

U službenom dokumentu upućenom na adresu Nacionala, kojega je Božinović osobno potpisao, navodi se da javnost nema pravo saznati što se, barem iz policijske perspektive, doista dogodilo na Desincu, odnosno da je njeno pravo na ove informacije manje važno u odnosu na činjenicu da je tom ključnom dokumentu formalno dodijeljen status klasificiranog podatka s 'ograničenim' pristupom.

Ovaj potez ministra unutarnjih poslova zapravo se uklapa u njegovo dosadašnje postupanje u ovom slučaju: Božinović je neposredno nakon incidenta odbio objaviti snimke nadzornih kamera s mjesta na kojemu se on navodno dogodio, premda se radi o benzinskoj crpki na kojoj je postavljeno njih više desetaka, a to je opravdavao 'interesima istrage'. Policija je svejedno objavila jednu snimku sa same benzinske crpke na kojoj se vidi nasilno ponašanje desetak navijača Hajduka prema njenih pripadnika, no ta snimka je kontekstualno i vremenski potpuno nepovezana s ključnim trenucima incidenta - dakle, pucanjem iz policijskog oružja. Nacional je tijekom svibnja i lipnja objavio svjedočenja više desetaka neposrednih očevidaca ovog događaja, kao i ozlijeđenih osoba, koja se frapantno poklapaju i koja dokazuju da je policija pucala u masu ljudi daleko od same crpke. A to potpuno dovodi u sumnju službenu policijsku verziju da je vatreno oružje korišteno 'zbog odbijanja napada na benzinsku crpku'.

Također, isti svjedoci iznijeli su cijeli niz detalja o evidentno brutalnom policijskom postupanju prema cijelom nizu mirnih građana, pa čak i onih koji su sjedili u automobilima sa svojom maloljetnom djecom, što upućuje na jasan zaključak da se radilo o prekoračenju ovlasti. Oko svih ovih detalja Nacional je, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, od MUP-a zatražio službeno i konačno izvješće o internoj policijskoj istrazi, no Božinović ga je odlučio sakriti od javnosti.

Opširan tekst na ovu temu donosi tiskano izdanje 'Nacionala'.

Vaša reakcija na temu