Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ministarstvo turizma odobrilo milijun kuna za početak gradnje KIC Salone!

Ministarstvo turizma odobrilo milijun kuna za početak gradnje KIC Salone!

Kulturno informativni centar Salona je izabran kao jedan od 12 nacionalnih projekata

Ministarstvo turizma je odlučilo financirati projekt 'Javna infrastruktura za sva osjetila - Kulturno informativni centar Salona' (KIC Salona) s milijun kuna! Radi se o dodjeli bespovratnih potpora temeljem programa Fond za razvoj turizma u 2014. godini, a ovom se odlukom sufinancira 54 projekta u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna i 810 tisuća kuna. Dakle, nakon financirane dokumentacije, stigla i odluka o drugoj fazi, odnosno fazi izgradnje svojevrsne recepcije pred ulazom u Salonu, projektu Grada Solina kojeg vodi Poduzetnički centar Solin. KIC Salona je izabran kao jedan od 12 nacionalnih projekata, a kroz faznu izgradnju njegova vrijednost će dosegnuti 12 milijuna kuna. Očekuje se da će se odabrani projekti 'pratiti' do kraja, a to znači da je krenula realizacija 'nove Salone'.

Poduzetnički centar Solin, na čijem je čelu Ivana Ninčević, navodi da se radi o novom T5O konceptu – turizmu za pet osjetila. Kompleks KIC Salona je arhitektonski izradio Neno Kezić, a sastoji se od recepcije, parkinga, pet postaja od kojih svaka stimulira jedno od osjetila (vid, opip, okus, njuh i sluh) i vidikovca s kojeg se vidi cijela Salona s panoramskom pozadinom grada Solina, ušća Jadra, morske šetnice predjela Vranjica, Kaštela, Čiova i Splita.

U jednom paviljonu bi se tako nudila jela od plodova i začina iz Dalmacije, druga bi postaja bi bio vrt s autohtonim biljkama koje mirišu na Mediteran, zatim bi u 'rimskom teatru' posjetitelji slušali poeziju i prozu iz Rimskog doba. U četvrtom oodjeljkubi se doznalo kako su stari Rimljani koristili vodovod, javna kupališta, fontane, jednom riječju - vodu. Plan je da kamena maketa arheoloških lokaliteta bude u petom paviljonu, gdje bi slijepe i slabovidne osobe mogle doživjeti Salonu.

Cilj ove inovativne vrste turizma je u tome da destinacija postane prepoznatljiva po dostupnosti svima. Kroz pet osjetila će svaka osoba, s invaliditetom ili bez, moći doživjeti povijesni prikaz Salone.

Vaša reakcija na temu