Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MINISTRI U VATROGASNOM ZAPOVJEDNIŠTVU 'Europska unija prepoznala je Hrvatsku kao odgovornog partnera u kojeg se isplati ulagati'

MINISTRI U VATROGASNOM ZAPOVJEDNIŠTVU 'Europska unija prepoznala je Hrvatsku kao odgovornog partnera u kojeg se isplati ulagati'

Inspekcija uoči protupožarne sezone

Ministri unutarnjih poslova i obrane Davor Božinović i Mario Banožić posjetili su danas vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Prijavak je predao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

'Cijela sezona je pripremana sukladno programu aktivnosti Vlade i vidjeli smo svi da smo tijekom ovog proljeća dali na uporabu veliki broj vatrogasnih vozila. Veliko hvala Vladi i vama potpredsjedniče na brizi o sustavu vatrogastva. U zadnje dvije godine preko 450 vozila je došlo u sustav hrvatskog vatrogastva. Najmodernija vozila sigurno će doprinijeti djelovanju naših vatrogasaca na terenu tijekom ove protupožarne sezone. 

Operativno vatrogasno zapovjedništvo je počelo s radom. Sve informacije će biti na portalima Hrvatske vatrogasne zajednice. Ove godine imamo 96 kamera koje su uvezane u operativno zapovjedništvo. Sezona počinje. Velike su vrućine, visoke temperature. Trebamo biti oprezni. Molim naše građane i turiste da svi zajedno doprinesemo smanjenju broja požara. Vatrogasci će odmah intervenirati, pripremljeni su planovi za redovne i izvanredne dislokacije. 

U tijeku je zapošljavanje 1.172 vatrogasca na području sedam priobalnih županija, što će sigurno doprinijeti poboljšanju cjelokupnog sustava da što prije reagira', kazao je Tucaković, koji je upoznao ministre s mogućnostima operativnog zapovjedništva. 

Banožić je najavio kako će do početka sezone biti spremno šest kanadera i šest air tractora. 

'U ovom prvom dijelu godine vrijeme nam je išlo u prilog. Svjedoci smo kako nije bilo značajnih intervencija. Nadamo se da će tako biti i dalje. Unatoč tome, spremnost za protupožarnu sezonu, ljudi, sredstva i cijeli sustav Domovinske sigurnosti trebaju biti na zahtjevnoj razini kako bi uspješno odgovorili na sve izazove. 

Stoga mi je drago što smo imali priliku uvjeriti se u spremnost operativnog vatrogasnog zapovjedništva, ključnog osoblja i cijelog vatrogasnog sustava za sezonu koja je pred nama. 

Dosadašnja implementacija naučenih lekcija uz kvalitetno vođenje i viziju stvaranja organiziranog sustava, čiji je cilj prije svega prevencija izbijanja požara u funkciji zaštite ljudskih života i imovine te nadzor na terenu u realnom vremenu, pokazala je značajno poboljšanje, što se posebno odnosi na situacijsku svjesnost, brzinu odlučivanja i koordinaciju svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti u okviru protupožarne sezone, a to je svakako neposredan rezultat ustrojavanja ovog vatrogasnog središta. 

Mišljenja sam da i dalje trebamo nastaviti razvijati sustav i unaprjeđivati procese. Priprema je napravljena kvalitetno. Potrebno je staviti naglasak na koordinaciju svih sastavnica, kao i pravovremenu reakciju na početnu ugrozu, zadržati budnost i koncentrirati se na zadaće, a po završetku sezone napraviti jednu kvalitetnu analizu kako bi se naučene lekcije iskoristile za unaprjeđenje sustava. 

Hrvatska vojska je pripremila kopnene, zračne i pomorske snage za protupožarnu sezonu, i to kroz sustav korištenja do šest kanadera i šest air tractora. Ovdje će biti dvije stotine pripadnika kopnene vojske, na raspolaganju će biti i dva desantna broda i dvije gumene brodice. Na nama je velika odgovornost. U prvom redu zaštita građana i njihove imovine. Svjesni smo da ne postoji apsolutna sigurnost, ali vjerujem da zajedničkim radom možemo povećati otpornost društva na sve prijetnje', kazao je Banožić. 

Božinović je najavio kako će se nastaviti s pojačanim opremanjem hitnih službi. 

'Ovo je četvrta godina rada našeg operativnog središta za gašenje požara, jedinstvenog mjesta kojeg smo uspostavili ovdje kod Splita, ne bez povoda. Prije nekoliko godina smo s ovog mjesta kazali kako je obveza Vlade ulagati u sustav vatrogastva. Napravili smo ogromnu razliku u tom dijelu. Naravno da nikada neće biti dovoljno, ali mi nikada nećemo stati s opremanjem žurnih službi. 

Prošli tjedan smo u Zagrebu isporučili pretposljednju tranšu najmodernijih vatrogasnih vozila zadnje generacije u Europi. Ostala nam je još jedna prije početka turističke sezone. 94 vozila. Opremili smo cijeli sustav žurnih službi sa najmodernijom radio-komunikacijskom opremom. U ovom trenutku je nabava u tijeku za još dvadesetak specijaliziranih vozila za vatrogastvo, što će biti realizirano vrlo skoro. To je posao koji radimo u kontinuitetu. 

U travnju ove godine Europska unija je donijela izmjenu uredbe o sustavu Civilne zaštite i MUP se snažno integrirao kroz cijeli mehanizam. Mi smo zastupnici interesa svih sastavnica Civilne zaštite i Domovinske sigurnosti. Mi ćemo neumorno s predstavnicima svih službi raditi na izradi programa i povlačenju projekata za sustav Civilne zaštite u RH. Idemo i korak dalje pa smo upravo dobili obavijest Europske komisije da nam je odobreno 1,8 milijuna eura za održavanje dva kanadera koji će biti u sastavu zajedničkih europskih snaga ako bude potrebe za prekograničnom akcijom. 

Hrvatsko protupožarno zrakoplovstvo je i ranije odlazilo na misije pomoći, ne samo u Europi, sjećamo se akcije u Izraelu. Izborili smo se da troškovi, koji ničim ne dovode u pitanje našu humanost, budu u visokom postotku od 75, 80 posto sufinancirani europskim sredstvima. 

To je ono što ćemo nastaviti raditi kako bismo pomogli onima koji pokazuju najveću razinu humanosti u krizama, znanje i požrtvovnost, bez obzira radi li se o ljetnim požarima, globalnoj pandemiji ili potresima. Nastavljamo ovim ritmom. Bez predaha ćemo raditi na programima i povlačenjima sredstva iz EU, tu će MUP s ravnateljstvom za Civilnu zaštitu dodatno pojačati taj posao. Hrvatska je prepoznata kao odgovoran partner u kojeg se isplati ulagati s razine Europske unije', kazao je ministar Davor Božinović. 

Komentirao je i očekivanja za turističku sezonu. 

'Naša epidemiološka situacija se konstantno poboljšava. Europski centar za kontrolu bolesti ima sve podatke po našim županijama. Situacija je vidite i po broju dolazaka stranih gostiju, blizu ih je 300 tisuća u ovom trenutku, više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu. S punim optimizmom gledamo prema sezoni. Neke vlade su donijele odluku da se u Hrvatsku može bez problema putovati. Ne traže ništa kao dokaz epidemiološkog statusa prilikom povratka. U stalnom smo kontaktu s vladama i zdravstvenim vlastima u tim zemljama, ne očekujem nikakav problem. 

Najvažnije je da svi u Hrvatskoj, svatko na svojoj razini, a tu posebno stavljamo naglasak na općinske i gradske vlasti, učinimo sve kako nam brojevi tijekom ljeta ne bi počeli rasti. Još uvijek nemamo veliki broj stranih gostiju. Mi se njima, naravno, radujemo, ali znamo da je povećan broj stranaca mogućnost širenja epidemije. 

Zato i donosimo balansirane mjere kako se nitko, a pogotovo oni koji obnašaju vlast, bave se turizmom, organiziraju lokalne stožere, u niti jednom trenutku ne prepuste osjećaju ugode i zadovoljstva jer imamo veliku odgovornost da sustav zaštite od širenja korona virusa cijelo vrijeme funkcionira tako da on ne bude toliko agresivan, ali da bude učinkovit. To ćemo uspjeti jedino ako svatko da najbolje od sebe i preuzme svoj dio odgovornosti, pogotovo na lokalnoj razini. 

Moramo slati sliku o Hrvatskoj kao sigurnoj zoni za strane turiste. To je i moto naše kampanje za ovo ljeto. Na svima nama je da opravdamo moto i da se svi turisti osjećaju komotno i zaštićeno kada dođu kod nas', kazao je Božinović. 

Koliko je protupožarnih aviona spremno u ovom trenutku, pitali su novinari ministra Banožića. 

'Spremni su svi koji su u ovom trenutku potrebni. Imamo dva kanadera i air tractor na redovnom pregledu, na jednom kanaderu imamo manje oštećenje od ptica, a na drugom su radovi oko podešavanja motora. Svih šest će biti spremno za protupožarnu sezonu', kazao je Banožić.

Vaša reakcija na temu