Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ministrica Vučković i župan Dobroslavić u Pločama: 'Udruživanje je ključ razvoja proizvodnje mandarine u dolini Neretve'

Ministrica Vučković i župan Dobroslavić u Pločama: 'Udruživanje je ključ razvoja proizvodnje mandarine u dolini Neretve'

'Optimističan sam da će zaključci biti realizirani, što će značiti velik korak u daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje', zaključio je župan Dobroslavić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u srijedu u Pločama kako za dugoročno održavanje i razvitak proizvodnje mandarina u dolini Neretve treba riješiti ozbiljna strukturna i strateška pitanja, a to neće biti moguće bez udruživanja proizvođača.

Sastanku su nazočili i zamjenica župana Žaklina Marević, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, gradonačelnici i načelnici s područja doline Neretve i članovi županijskog Povjerenstva za mandarine ispred proizvođača i otkupljivača.

Ministrica Vučković rekla je kako na malom prostoru djeluje 1700 poljoprivrednih gospodarstava koja rade ponajviše s mandarinom, dakle s monokulturom, što je idealan preduvjet udruživanja.

'Na sastanku je istaknuto kako će Ministarstvo odrediti osobe koje će konkretno raditi na postupku udruživanja, a predstavnici lokalne samouprave, Županije i proizvođača trebaju dati svoj doprinos. Naravno kako će se udruživanjem jačati pregovaračka snaga i približit će se tržištu. Pomoći ćemo im i financijski, a te će organizacije moći nabaviti opremu i kapacitete', izjavila je Vučković.

Istaknula je kako je ministarstvo kao ‘ad hoc’ mjeru i potporu, unatoč velikoj krizi i ograničenim proračunskim mogućnostima, osiguralo financijska sredstva pomoći.

'Ispregovarana je mjera za nadoknadu gubitka dohotka poljoprivrednicima, a imat ćemo je još jednom, ali s nešto lakšim uvjetima', navela je Vučković te dodala kako se dio primjedbi ovdašnjih proizvođača odnosio na činjenicu kako njih određeni broj ne udovoljava uvjete za nijednu potporu.

'Ministarstvo će i za njih pokušati pronaći rješenje. Želim ovom prilikom podsjetiti kako je projekt navodnjavanja doline Neretve kandidiran za sredstva Europske unije I uvjerena sam da ćemo dobiti financiranje. Iz tog segmenta je također važno udruživanje proizvođača', rekla je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je tema razgovora bila kako zadovoljiti potrebe svih proizvođača mandarina u vremenu pandemije i s negativnim utjecajima na tržištu.

'Ministrica će razmotriti sve prijedloge proizvođača, a to je da se pronađe kriterij kako bi se poticaj dodijelio svima, kao 2019. godine. Uz to, po standardima EU nužno je formirati proizvođačku organizaciju u dolini Neretve, kako bi upravljali proizvodnjom mandarina te nastupali prema otkupljivačima i na tržištu', istaknuo je župan Dobroslavić i dodao kako je izgledna realizacija i studija poljoprivrede na području doline Neretve, kao i poljoprivrednog centra.

'Optimističan sam da će zaključci biti realizirani, što će značiti velik korak u daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje', zaključio je župan Dobroslavić.

Vaša reakcija na temu