Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MIRNI PROSVJED Zlatna Vruja otišla u Marušiće Talijanu koji je betonirao i zaključao plažu, prvo mjesto doživotno pripada Stipi Latkoviću

MIRNI PROSVJED Zlatna Vruja otišla u Marušiće Talijanu koji je betonirao i zaključao plažu, prvo mjesto doživotno pripada Stipi Latkoviću

Posebno priznanje za najljepšu betonizaciju pripalo je Gopcu, Jurčeviću i Vujnovcu za gigantski hotel u Postirima

U uvali Vruja okupili su se mještani okolnih naselja kako bi dodijelili nagradu Zlatna Vruja za drugu najbolju devastaciju na pomorskom dobru. Prvo mjesto vječno pripada Stipi Latkoviću, devastatoru uvale Vruja.

Žiri su činili ljubitelji građevinske mafije okupljeni u Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, a pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od 50 prijava iz cijele Hrvatske. I sami su se iznenadili rezultatom - nagrada je otišla u susjedno mjesto, Marušiće, Talijanu Giuseppeu Sparti.

Osvojio je simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu.

Sparta ih je pregradio. S vremenom je stavio i katanac na svoje stepenice tako da se nitko osim njega ne može spustiti do mora.

U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo kako je Giuseppe Sparta doslovce zaključao plažu: 'Inspekcije su te stepenice proglasile opasnima po život jer prijeti odron kamenih gromada, ali iste te inspekcije nikako da sruše i saniraju stepenice i oslobode mještanima put do plaže'.

Uz to je dodijeljeno i posebno priznanje. Otišlo je u ruke investitorima hotela u Postirima na Braču. Žiri Zlatne Vruje smatra da bi taj objekt osvojio njihovu nagradu da je kojom srećom bio građen bez dozvola.

- Malo je nedostajalo da nagrada ode u Postira. Snimke tog hotela ovo ljeto zaprepastile su javnost. Riječ je o veličanstvenoj betonizaciji malog ribarskog mjesta i zato su investitori, momci inače okupljeni u plinarsku tvrtku PPD, Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac, dobili naše posebno priznanje za najljepšu betonizaciju na obali. Nažalost, hotel je potpuno legalan. Ljudi se pitaju kako je to moguće. Mi ne znamo odgovor, ali znamo da je firma od ove trojice investitora posudila HDZ-u 4,2 milijuna kuna o čemu se već naveliko pisalo. Podržava ih i lokalna vlast, načelnik Postira je oduševljen projektom najavio da će im sagraditi novu plažu ispred hotela, rekao je da se na onoj staroj nitko nije kupao. Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac uložili su na milijune milijuna eura po obali u zadnjih par godina bez da se itko pita otkud im novac. Jurčević je prije ovoga bio zamjenik ravnatelj SOA-e, sigurnosne obavještajne agencije - objasnili su voditelji programa.

Dodijeljene su i tri pohvalnice.

Prvu pohvalnicu dobio je bespravni graditelj Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske za projekt bespravne izgradnje zgrade Općinskog suda u Splitu. Drugu pohvalnicu dobio je 'vlasnik pomorskog dobra' Tomislav Meštrović jer je neumorno i predano tjerao Tonku Alujević sa svoje privatne plaže u Drveniku Velom uvjeravajući da je pomorsko dobro njegovo privatno vlasništvo. Treću pohvalnicu dobila je investitorica Tereza Žderić za harmonizaciju splitske uvale Ježinac, bagerima i pikamerima.

Nakon toga je održana prosvjedna promocija romana Crvena voda, autora Jurice Pavičića, a koju je moderirao pučki pjesnik iz Piska, Boris Dežulović.

Uslijedio je i prosvjedno puštanje gramofonskih ploča, uz prosvjedno sunčanje i natjecanje u prosvjednom puhanju najvećeg baluna od sapunice ili žvaka.

Vaša reakcija na temu