Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MOŽE LI GORE Inženjer šumarstva tvrdi da su feromonske klopke krivo postavljene i da je zbog toga u njima malo potkornjaka!

MOŽE LI GORE Inženjer šumarstva tvrdi da su feromonske klopke krivo postavljene i da je zbog toga u njima malo potkornjaka!

Postavljanje feromona izvan feromonskih klopki može polučiti negativan efekt u borbi protiv potkornjaka - naveo je Ivan Ljubić

Otkako traju radovi u park šumi Marjan službenog izvješća o stanju potkornjaka nema, ali na tjednoj bazi prof.dr.sc. Mirko Ruščić obilazi klopke i uočava da se broj smanjuje. Više puta je isticao da ne zna razlog dok se ne završi 'monitoring' u Hrvatskom šumarskom institutu gdje se šalju podaci. No, izgleda da se zna razlog - nije dobro postavljen feromon! Dapače, kako se ističe, ta pogreška može 'polučiti negativan efekt u borbi protiv potkornjaka' i stradavanje zdravih stabala i potencijalno kompromitira sve dosadašnje napore uložene u suzbijanje potkornjaka u Park-šumi!

Potkrijepljeno fotografijama, dopis iz Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan potpisuje ovlašteni inženjer šumarstva Ivan Ljubić. Poslano je kako Hrvatskom šumarskom institutu, tako i Ruščiću odgovornom za taj posao, PMF-u te Civilnom stožeru.

- Terenskim obilascima uočene su nepravilnosti kod postavljanja feromona unutar feromonskih klopki. Feromon je postavljen izvan tri feromonske klopke koje se nalaze na metalnom nosaču. Smatram kako na ovaj način postavljeni feromoni ne mogu ispuniti svoju namjenu i privući potkornjake unutar feromonske klopke koju potom više ne mogu napustiti. Štoviše, postavljanje feromona izvan feromonskih klopki može polučiti negativan efekt u borbi protiv potkornjaka - piše među ostalim. 

Tako postavljeni feromoni, stoji u izvješću, privlače potkornjake u svoju neposrednu blizinu, no ne i u samu klopku, čime okolna zdrava borova stabla postaju vjerojatne mete njihova napada.

- Dio populacije potkornjaka, feromoni vjerojatno odvraćaju od ubušivanja u dubeća / srušena lovna debla alepskog bora (čija svrha je primamljivanje potkornjaka, a zatim njihovo pravovremeno uništavanje), a s obzirom na to da se isti ne ulove u feromonskoj klopci, time se pričinja dvostruka šteta: 1. lovna debla ne ispunjavaju svoju svrhu, 2. feromonske klopke ne ispunjavaju svoju svrhu, a posljedica čega je stradavanje zdravih stabala alepskog bora - obrazlaže.

Ljubić navodi da se i osim upitne svrsishodnosti postavljanja velikog broja feromonskih klopki u borbi protiv potkornjaka, nameće i pitanje vjerodostojnosti podataka o brojnosti populacija potkornjaka u 2019. godini. 

- Podaci o brojnosti populacije potkornjaka dobiveni su obradom podataka o potkornjacima ulovljenim putem feromonskih klopki. Feromonske klopke (koje se nalaze na fotografiji) zbog, na neispravan način postavljenih feromona, u sebi ne mogu imati niti jednu ulovljenu jedinku potkornjaka.

Feromoni se, na tip feromonske klopke s fotografije, postavljaju na način da feromon, unutar klopke, pričvršćen visi s vršnog dijela klopke namijenjenog za postavljanje feromona. Tek na ispravan način postavljeni, feromoni i feromonske klopke mogu ispuniti svoju namjenu i pridonijeti u borbi protiv potkornjaka - upozorava Ljubić.

Poziva na kraju žurno obilaženje svih feromonskih klopki i postavljanje feromona unutar istih na ispravan način. 

- Postavljanje feromona na način vidljiv s fotografije ne samo da u pitanje dovodi svrsishodnost postavljanja feromona i feromonskih klopki, direktnih materijalnih troškova vezanih uz iste, troškova vezanih uz intelektualni rad djelatnika Hrvatskog šumarskog instituta, već i potencijalno kompromitira sve dosadašnje napore uložene u suzbijanje potkornjaka u Park-šumi - alarm je Ljubića.

Inženjer šumarstva je, podsjetimo, napustio Povjerenstvo za Marjan jer se nije slagao s načinom sanacije, 'bez plana i elaborata i bez struke na sastancima', a nakon njega još je stručnjaka otišlo iz ovog tijela. 

Vaša reakcija na temu