Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com MISTERIJ STAR 25 GODINA Iz bolnice u Kninu nestala mrtva žena

MISTERIJ STAR 25 GODINA Iz bolnice u Kninu nestala mrtva žena

Kriminalist Branko Lazarević ne odustaje od potrage za tijelom Sofije Javor

Čak 25 godina obitelj ne zna gdje pokopana njihova majka i baka Sofija Javor. Da cijeli slučaj bude još bizarniji, mrtvo tijelo tada 61-godišnjakinje, je nestalo iz bolnice u Kninu, javlja RTL.

Priča počinje kada je Sofija Javor 14. rujna 1995. godine zbog komplikacja sa srcem vozilom UNHCR-a dovezena u bolnicu u Kninu. Tijekom pregleda, liječnici su mogli samo konstatirati samo smrt pa je ostala u mrtvačnici.

Idući dan je u mrtvačnicu došla njezina kći i odjenula pokojnicu za ukop, a potom s obitelji krenula pripremati sahranu.

Nakon dva dana su došli po pokojnicu i tada je uslijedio šok - Sofije nije bilo u mrtvačnici. Što je najgore, nitko nije znao obitelji reći tko je tijelo preuzeo, niti tko i gdje je ženu pokopao. Nikakvu informaciju nisu mogli dobiti, a svatko od odgovornih ih je slao nekome drugome. 

Iako postoji strog i jasan protokol o postupanju s mrtvacima, u ovom je slučaju i više nego očito da je došlo do niza propusta. Nakon što su iscrpili sve raspoložive resurse, a unatoč tome nisu uspjeli doznati gdje je nestala mrtva članica njihove obitelji, za pomoć su se obratili iskusnom kriminalistu u mirovini, Branku Lazareviću.

Lazarević je bivši policajac i šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, novinar i publicist koji se već godinama bavi tematikom nestalih. Spojio je oko 300 osoba.

Prije tri godine je preuzeo slučaj nestanka mrtve žene što je ujedno i prvi takav slučaj u njegovoj itekako bogatoj karijeri za što mu je obitelj dala punomoć.

- Obavio sam nekoliko desetaka razgovora s osobama za koje pretpostavljam da imaju veze s nestankom mrtvog tijela. Lani početkom srpnja sam bio u bolnici u Kninu i tražio sam informacije u Upravi i na patologiji. Međutim, nitko mi ništa nije znao reći. Tražio sam i uvid u arhivu, no rečeno mi je kako arhive nema. To je nedopustivo - ispričao je Lazarević za Vijesti.hr.

- Bolnička arhiva se ne smije uništiti i mora biti negdje pohranjena. Mora se znati tko je preuzeo tijelo radi pokopa - pojašnjava ovaj iskusni kriminalist.

Osim što je posjetio Opću i veteransku bolnicu 'Hrvatski ponos' Knin, Lazarević je poslao nekoliko upita Ministarstvu zdravstva, ali se obratio i zadarskom Crvenom križu kao i tvrtki Nasadi d.o.o. sektoru gradskih groblja.

Nema pokojnice u podacima Crvenog križa i tvrtke Nasadi, no kriminalist je uočio jednu zanimljivost: u otpusnici iz bolnice piše kako je Sofija Javor liječena do 14. rujna 1995. godine, a da je bolnicu mrtva napustila 14. kolovoza 1995. godine po čemu ispada da su mrtvu ženu u bolnici liječili još mjesec dana.

- S obzirom da znaju da sam po struci kriminalist i da sam dugi niz godina radio na tim poslovima, iz posljednjeg dopisa mi je savršeno jasno kako mi i oni ukazuju da u ovom slučaju očito ima elemenata kaznenog djela. Stoga će se moja potraga nastaviti i u tom smjeru -  rekao je Lazarević.

Vaša reakcija na temu