Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mix and Match - TAMBURICA I MANDOLINA: Dalmatinski i slavonski poljoprivrednici dijele iste želje

Mix and Match - TAMBURICA I MANDOLINA: Dalmatinski i slavonski poljoprivrednici dijele iste želje

Na studijskom putovanju će biti do 10. lipnja

Europe Direct Split organizirao je studijsko putovanje mladih poljoprivrednika iz Splitsko dalmatinske županije: stočara, vinara, povrtlara u Slavoniju pod nazivom 'Mix and Match'. Put mladih poljoprivrednika iz SDŽ organiziran je u svrhu promoviranja društvenog ZPP-a, održive poljoprivrede u Europskoj uniji, a u okviru Europske godine mladih #nextgenerationEU.

Na studijskom putovanju mladi poljoprivrednici SDŽ i Slavonije razmijenit će iskustva, doznati koje su mjere dostupne u poljoprivrednom programu, dogovoriti potencijalnu suradnju i o tome raspravljati na panel raspravi 'Kako mlade vratiti polju?'

Putovanje je počelo jučer, a traje do 10. lipnja.

Prvi dan studijskog putovanja grupa mladih poljoprivrednika iz Splitsko-dalmatinske županije u svrhu uzajamne suradnje te razmjene iskustava kao i pomoć pri planiranju daljnjeg poslovanja kako poljoprivrednika iz Splitsko-dalmatinske županije tako i poljoprivrednika iz Slavonije, povodom #europeanyearofyouth2022 posjetila je: seosko gospodarstvo u Moslavini, Kezele koji je prikazao sve svoje prednosti i nedostatke poslovanja… OPG Barušić Eko bar iz Drenja koji im je prikazao tipičan slavonski tradicionalni uzgoj crne svinje kao i način na koji se gospodarstvo modernizira i razvija te plan za budućnost u idućih 5 godina. 

Na OPG-u Romulić Čudesna šuma dočekao ih je Europe Direct Osijek, a Mario Romulić pokazao im je zaista impresivan način biodinamičkog uzgoja poljoprivrednih kultura. Način obogaćivanja poljoprivrednog tla i što je to pravi humus. Sam pristup obrade tla i način na koji OPG Romulić funkcionira je zainteresirao sve okupljene te su na licu mjesta OPG-ovci razmijenili iskustva, kontakte za neke moguće nove suradnje. 

Mladi poljoprivrednici u Europskoj uniji čine tek 11 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje i jedan od aktivnosti Europe Direct Splita je upravo potaknuti mlade poljoprivrednike na veći angažman, informirati ih o načinima na koje Europska komisija promiče održive prakse u poljoprivredi i proizvodnji hrane u Europskoj uniji, a na temelju specifičnosti i karakteristika Splitsko-dalmatinske županije. Mix and Match je stoga usmjeren na povezivanje Splitsko-dalmatinske županije i Slavonije, a identificira potrebe mladih poljoprivrednika, pomaže pri razmjeni iskustava, podržava sljedeću generaciju europskih poljoprivrednika, te prikazuje najbolje primjere iz prakse projekata financiranih iz EU fondova. 

- Cilj nam je na licu mjesta povezati mlade poljoprivrednike te potaknuti ih na što veći angažman i uzajamni rad u poljoprivredi jedno za drugo, te tako proširiti sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju kako bi smanjili uvoz hrane i iskoristili hrvatske resurse. Hrvatska poljoprivreda treba biti samoodrživa kako bi ostvarila što bolji plasman na europskom tržištu - istaknula je Katarina Banić, iz ureda Europe Direct Split.

Ovo putovanje je od izuzetne koristi za mlade ljude koji svoju budućnost žele posvetiti poljoprivredi. Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost!

Vaša reakcija na temu