Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com MIZERNE PLAĆE Sud u Splitu uveo neraspravni dan, nema tajnica!

MIZERNE PLAĆE Sud u Splitu uveo neraspravni dan, nema tajnica!

Na bolovanju tajnice mogu dobiti i 100 posto plaće

Ne samo da nedostaje radnika u turizmu, zbog premalog broja raspoloživih tajnica, splitski Općinski sud uvodi tzv. neraspravni dan. Suci i sutkinje taj dan neće raspravljati, jer neće imati tajnicu, a neće moći ni pisati presude. Mogu proučavati spise, ali nešto konkretnije teško. 

Pitali smo Općinski sud u Splitu u čemu je problem. Kako smo čuli, veći broj tajnica je na bolovanju. Imaju mizerne plaće, a dok ne rade primaju 85 ili čak 100 posto plaće. Zbog jadnih plaća sudskih službenika i službenica, pred Županijskim sudom u Splitu održana su već dva prosvjeda. 

Ministarstvo je sudovima osiguralo uređaje za pretvaranje govora u tekst, no problem je sa softwareom, prestarim računalima i premalim brojem informatičara. 

Evo što su nam kazali u splitskom Općinskom sudu. 

'Zbog nedostatka administrativnih referenata - sudskih zapisničara, donesena je odluka o određivanju neraspravnog dana u tjednu. Odluka se ne primjenjuje na hitna ročišta i stalne službe suda. Kako bi se zadržala efikasnost rada u takvim uvjetima, pravosudnim dužnosnicima i djelatnicima suda omogućeno je korištenje sustava za pretvaranje govora u tekst prilikom diktiranja i prijepisa. Sustav je naručilo Ministarstva pravosuđa, a financira se iz EU fonda. Radi optimalnog korištenja sustava, ukazana je potreba za većim brojem informatičara koji bi svakodnevno bili dostupni korisnicima. Sud ima tri informatičara na 450 dužnosnika, službenika i namještenika', navodi glasnogovornica suda Ivana Erceg Ćurić

U posljednjih godinu dana 12 zapisničarki napustilo sud 

Pitali smo koliko je tajnica na bolovanju, kakva su im primanja dok su na bolovanju i koliko ih je u posljednjih godinu dana napustilo sud. 

'Bolovanje trenutno koristi 12 administrativnih referenata - sudskih zapisničarki, a prosjek trajanja bolovanja je od tri do 30 dana i više. Službeniku odsutnom iz službe zbog bolovanja do 42 dana pripada naknada plaće u visini od 85 posto plaće ostvarene u prethodna tri mjeseca prije bolovanja, a ako je na bolovanju zbog profesionalne bolesti ili ozljede na radu, pripada mu naknada plaće u 100-postotnom iznosu osnovne plaće. U slučaju bolovanja dužeg od 90 dana, službenik ima pravo na pomoć u visini jedne proračunske osnovice. U posljednjih godinu dana Općinski sud u Splitu napustilo je 12 administrativnih referenata - sudskih zapisničarki', otkrila je Erceg Ćurić. 

Na splitskom sudu je predviđeno čak 174 referenata, sudskih zapisničara, a trenutno ih je na tom mjestu zaposleno 129. Njih 30 primljeno je akcijskim planom Ministarstva pravosuđa do 30. lipnja pa je predloženo produljenje akcijskog plana, odnosno, izdavanje odobrenja za prijam u državnu službu na određeno vrijeme. Premda na Općinskom sudu u Splitu postoji slobodan broj radnih mjesta za administrativne referente - sudske zapisničare, bez odobrenja Ministarstva ne mogu se provesti natječaji za popunjavanje tih radnih mjesta.

Vaša reakcija na temu