Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mjesec dana rada Ureda za osobe s invaliditetom u Splitu: Za pomoć im se obratilo 48 ljudi

Mjesec dana rada Ureda za osobe s invaliditetom u Splitu: Za pomoć im se obratilo 48 ljudi

Nadležan je za područje četiri dalmatinske županije

Prije mjesec dana otvoren je Područni ureda za osobe s invaliditetom u Splitu, a tim je povodom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je priopćenje. Područni ured u Splitu, koji je započeo s radom 10. listopada, nadležan je za područje Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, a zapošljava dvije osobe.

- Otvaranjem područnih ureda nastojimo osobama s invaliditetom koji žive na području za koje su područni uredi osnovani, približiti informacije o pravima koja imaju, o tome gdje i na koji način ta prava mogu ostvariti i kome se obratiti u slučaju kršenja njihovih prava te kako se zaštiti od diskriminacije na temelju invaliditeta - poručuje Slonjšak.

Tijekom prvog mjeseca rada Područni ured Split je zaprimio 48 obraćanja osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji, koji su postavljali upite i tražili savjete o načinima ostvarivanja njihovih prava u svim područjima života i rada (socijalna skrb, mirovinsko osiguranje, pristupačnost, mobilnost, zapošljavanje i rad, te ostala područja). Na upite je odgovarano usmeno ili pisano, a u slučaju utvrđenog kršenja prava osoba s invaliditetom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je uputila odgovarajuće preporuke institucijama i pravnim osobama o potrebi usklađivanja postupanja s nacionalnim zakonodavstvom odnosno Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. 

- U prvih mjesec dana rada Područnog ureda u Splitu upućeno je ukupno 20 preporuka. Osim postupanja po pojedinačnim pritužbama, Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom sukladno zakonskim ovlastima upozorava, predlaže, obavještava i daje preporuke tijelima državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnim i fizičkim osobama, te predlaže poduzimanje mjera za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom i zahtijeva izvješća o poduzetim mjerama. Tako je iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upućena preporuka 131 jedinici lokalne samouprave iz sve četiri županije za osiguranjem odgovarajućeg broja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom bez naplate - dodaje Slonjšak.

Zaprimljeno je 19 odgovora. U planu aktivnosti Područnog ureda u Splitu u predstojećem razdoblju predviđen je sastanak s predstavnicima Grada Splita i udruga osoba s invaliditetom na temu poboljšanja pristupačnosti javnih površina, te pristupačnosti ugostiteljskih i trgovačkih objekata u gradu Splitu.

- U cilju uspostavljanja što kvalitetnije partnerske suradnje s udrugama osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, planiramo posjete udrugama za osobe s invaliditetom iz sve četiri županije, a u cilju poticanja kvalitetnijih suradničkih odnosa s drugim institucijama bitnim za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca) posvetili smo organizaciji okruglog stola na temu 'Važnost međuresorne suradnje u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom' na koji će biti pozvani sve relevantne ustanove, udruge i pojedinci - ističe Slonjšak.

Zaključuje pozivom osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji te roditeljima djece s teškoćama u razvoju, da im se obrate za pomoć ili savjet telefonom na broj 021/649713, mailom: tajnistvo-split@posi.hr ili osobno na adresu splitskog ureda u Ulici Domovinskog rata 44.

Vaša reakcija na temu