Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MODERNIZACIJA U Splitu se uvodi LED rasvjeta, sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine

MODERNIZACIJA U Splitu se uvodi LED rasvjeta, sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine

Projekt je vrijedan 62 milijuna kuna

Nakon pilot projekta koji se, kažu u gradskoj upravi, pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete u srednjoj Europi, cijeli grad će, izuzev Palače i spomenika, zasjati na isti način. Odnosno, modernizirat će javnu rasvjetu primjenom modela 'energetske usluge' ili kako je prezentirao savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša, uvest će se LED rasvjeta u Splitu, projekt vrijedan 62 milijuna kuna koji će, zapravo, financirati uštedama. Na godišnjoj razini ona iznosi 6,2 milijuna kuna. Novo ruho bi trebalo biti gotovo najdalje do konca ove godine, jer osim nabave, mora proći i Gradsko vijeće, a od ugovora do realizacije je potrebno od šest do devet mjeseci.

Prema brojkama, 15.090 svjetiljki od njih 17.000 ili 88 posto sustava javne rasvjete pokrit će se desetogodišnjim ugovorom o energetskoj usluzi. Ukupna godišnja ušteda energije je 7.576.180 kilovat sati, ili slikovito prikazano, ekvivalentna je godišnjoj potrošnji 2.500 kućanstava ili 10.000 građana. Smanjenje ugljik dioksida je za 1.780 tona. Budiša je posebno naglasio kako će 5, 5 milijuna kuna biti uloženo u rasvjetu u Marjan.

- Doseći će se standard europskih dozvola, a i ovo je bilo prepreka kako za uporabnu dozvolu tako i za sigurnost - kazao je.

No, to ne znači da će tunel Marjan dobiti uporabnu dozvolu jer problem leži u cijevi, no, kako je rekao, ovo je jedan od preduvjeta. Budiša je zamjenu svjetiljki nazvao najvećim zelenim projektom uz Karepovac. Medije je zanimalo hoće li se mijenjati postojeći rasvjetni stupovi te kakvo im je stanje, s obzirom na to da rezultate ispitivanja sigurnosti javnost nije nikada vidjela.

- Svaki će imati gornji dio stupa, negdje gdje nema će biti stavljen. Sva zamjena bi drastično poskupjela projekt - kazao je Budiša.

Savjetnik za komunalu Ivica Grubišić Gire je kazao da u gradu ima 14.000 rasvjetnih mjesta, ne računajući drvene stupove, ali da ne znaju kad je koji postavljen, odnosno koliko su stari.

- Nisu jednako ni postavljeni, neki su usađeni, neki su pričvršćeni vidama. Neki usađeni su zahrđali na dnu, pa će se mijenjati - objašnjavao je i dodao da ih koncesionar Akceleracija u kontinuitetu mijenja.

-  Stalna je kontrola - ustvrdio je Grubišić Gire.

Rekao je i da su kod zadnjeg jakog vjetra 'operativci' izašli na teren i da zadnji stup nije pao zbog reklame.

- Nije bilo tako da ga reklame ugrožavaju. Situacija je oko toga bolja nego što smo mislili - odgovorio je.

Vaša reakcija na temu