Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MOJ STAV Sonja Čikotić: U nedjelju na EU izborima glasujte za očuvanje Park-šume Marjan

MOJ STAV Sonja Čikotić: U nedjelju na EU izborima glasujte za očuvanje Park-šume Marjan

Mostova kandidatkinja za Europski parlament objašnjava kako ova lokalna tema ima veze s Bruxellesom

Kakve veze Marjan ima s Europskim parlamentom?! Na prvi pogled nikakve, ali kad uzmete u obzir da Europska unija u području okoliša ima tzv. podijeljenu nadležnost, a u području turizma tzv. pomoćnu nadležnost, gdje koordinira i nadopunjuje djelovanje država članica, onda velike. Zakonodavstvo kojim se države, a time i jedinice lokalne i regionalne samouprave, usmjerava s europske razine donosi se upravo u Europskom parlamentu!

Razvoj turizma u cijeloj Europi stvara nove izazove koje možemo rješavati zajedno s predstavnicima ostalih naroda u Bruxellesu. U Hrvatskoj, kao i u većini sredozemnih članica, postoji problem infrastrukture koja ne prati turistički rast, divlje gradnje koja narušava vizuru i srozava kvalitetu komunalnih usluga te zagađenja. Prekomjerna apartmanizacija seli život izvan turističkih destinacija koje izvan turističke sezone odumiru. Iako je Split veliki grad koji se ne oslanja samo na turizam, ni on nije imun na ove probleme.

To je možda najbolje vidljivo na primjeru Park-šume Marjan. Poznato mi je koliko ovo zaštićeno šumsko područje znači Splićanima. Ono predstavlja pluća grada Splita i mjesto okupljanja za obitelji i rekreativce. Gradnjom ga se devastira, a upravo je to u planu trenutnoj gradskoj vlasti. Paintballu i adrenalinskom parku nije mjesto na Marjanu jer park-šuma mora ostati otvorena svim građanima koji žele uživati u čarima prirode, a ne samo pojedincima i turistima zainteresiranima za navedene aktivnosti.

Zašto mislim da Park-šumu Marjan treba braniti i u Europskom parlamentu? Zato što je iz odbijanja gradske vlasti da ju upiše u zemljišne knjige i dosadašnjeg nečinjenja DORH-a, kojim se vladajući ismijavaju, jasno da ovo pitanje neće biti riješeno na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Potrebno ga je podići na višu razinu, a zlouporabu EU sredstava kakvu vidimo u ovom slučaju uvesti kao nedozvoljenu praksu u buduće EU zakonodavstvo. 

Ja sam Sonja Čikotić, splitska nevjesta, diplomirana pravnica, stručnjakinja za EU fondove i druga na Mostovoj listi broj 17. Izađite na izbore u nedjelju i dajte mi priliku da vam pomognem izboriti se za naše prirodne resurse i Marjan otvoren svima, a ne samo nekima!

Vaša reakcija na temu