MOST U SPLITU: Nakon 14 mjeseci Sabor će napokon raspravljati o našem prijedlogu o proglašenju gospodarskog pojasa

MOST U SPLITU: Nakon 14 mjeseci Sabor će napokon raspravljati o našem prijedlogu o proglašenju gospodarskog pojasa

Većina zemalja u Sredozemlju je to i učinila, a preporuka je Europske komisije državama članicama da proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa, rekao je Nikola Grmoja

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj rekli su da će Hrvatski sabor nakon blagdana napokon raspravljati o njihovom Prijedlogu odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa. Kažu da su na to čekali 14 mjeseci, od 19. veljače 2018., te da su prikupili 31 potpis zastupnika oporbe i uspjeli da vladajući iz ladice izvuku prijedlog Mosta kojim se traži proširenje jurisdikcije RH na Jadranskom moru. 

- Vladajući nam stalno ponavljaju da je IGP nepotreban. Premijer Plenković u Saboru na direktno pitanje gdje smo stigli u pregovorima, ne daje nikakav konkretan odgovor, nego drži predavanja o posjetu talijanskog predsjednika 1992. Nemojmo se zavaravati, jasno je da Vlada tvrdi da nećemo imati nikakve koristi od proglašenja IGP-a, jer je to odraz HDZ-ove politike nezamjeranja u Europskom parlamentu i njihovom prijatelju Antoniju Tajaniju. Ako je istina to što govore, u čemu je onda problem, zašto se protive?! - poručio je Grmoja iz Splita.

Dodaje da Most traži proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982. godine. Riječ je o morskom prostoru površine oko 24 tisuće četvornih kilometara. 

- Most se i u svom programu za Europski parlament zalaže za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ravnopravnost za hrvatske ribare. Većina zemalja u Sredozemlju je to i učinila, a preporuka je Europske komisije državama članicama da proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa. Zalagat ćemo se da ribari iz cijele EU imaju jednake prilike, jer je održivost ribarstva Mostov je prioritet - pojašnjava Grmoja.

Koristi od proglašenja IGP-a su značajne, a mi se oslanjamo na studiju Europske komisije iz 2013., koja je predvidjela povećane koristi, prvenstveno ekonomske i ekološke, a tu je i interes Hrvatske kao turističke zemlja, u kojoj turizam zauzima 20 posto BDP-a. Miro Bulj je rekao kako je Jadransko more prirodno bogatstvo i nacionalni resurs koji moramo sačuvati radi sebe, ali i radi budućih generacija. 

- Isključivi gospodarski pojas nije pitanje svakodnevne jeftine politike nego je to pitanje budućnosti Hrvatske, zaštite Jadrana, naše najveće vrijednosti, našeg okoliša, našeg ribara, podmorja. Sad bi žrtvovali budućnost naše djece i Jadransko more, samo da bi ministrica Pejčinović Burić došla na položaj glavne tajnice Vijeća Europe. Zato ova Vlada kalkulira, vodi politiku nezamjeranja, radi jedne karijere - zaključio je Bulj.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare