Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MUŠURA I MARINIĆ O SADNJI BOROVA 'Šumarski inspektor je utvrdio da je sve bilo po zakonu i propisima'

MUŠURA I MARINIĆ O SADNJI BOROVA 'Šumarski inspektor je utvrdio da je sve bilo po zakonu i propisima'

'Za sadnju se znalo', tvrde v.d. ravnatelj i koordinator

V. d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Stipe Mušura i koordinator Srđan Marinić dočekali su danas novinare pred sjevernim ulazom kako bi ih obavijestili da je sadnja deset mladica bora s početka veljače bila zakonita. Sadio je gradonačelnik Ivica Puljak pa se postavilo pitanje legalnosti sadnje, a u Državni inspektorat je stigla i anonimna prijava pa je ustanovu nedavno pohodio šumarski inspektor. 

'Dobili smo odgovor Državnog inspektorata, odnosno šumarskog inspektora, da je sadnja bila sasvim zakonita i sukladna Zakonu o šumama i Zakonu o šumarskom reprodukcijskom materijalu. Sve ovo što se odvijalo je sukladno svim pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. To je bila inicijalna sadnja deset stabala koja je bila predviđena planom gospodarenja. Radi se o donaciji obrtnika Grada Splita, pripremne radnje su napravile Dalmatinske šume', izvijestio je v.d. ravnatelja Park šume Marjan Stipe Mušura. 

Kaže da se znalo za sadnju.

'Predsjednik Upravnog vijeća je znao, pored toga bio je obaviješten čuvar prirode. Bio sam ja, bili su zaposlenici koji su dežurali u Park šumi Marjan', kazao je Mušura. 

Marinić tvrdi da je o sadnji obavijestio tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Tomislava Tukića, a i da je čuvar prirode bio upoznat s tim. 

'Osobno sam kazao predsjedniku Upravnog vijeća, ali bila je nedoumica hoće li sadnje biti ili ne. Čuvaru prirode je rekao ravnatelj', kazao je Marinić. 

Novinari su ga pitali za stabla koja je napao potkornjak. 

'Posječena su sva zaražena stabla, do 1. travnja bi sve trebalo biti odneseno iz park šume i zbrinuto na propisani način. Duboko sam uvjeren da ćemo proljeće i toplije dane dočekati bez tih stabala. Ako se pojavi netko novo zaraženo, odmah će se uklanjati', kazao je Marinić. 

Kada će se nastaviti sa sadnjom stabala na Marjanu? 

'Ovo je bila probna sadnja. S obzirom da je nastala velika povika oko ove, kako se pokazalo, legalne sadnje, nastupaju toplija vremena i nije pogodno za nastavak sadnje. Obavit ćemo ga na jesen. Pozvat ćemo sve građane. Pozivamo i vas novinare i redakciji da nam se priključe u sadnji, naravno uz asistenciju ovlaštenih osoba. 

Prema godišnjem planu predviđena je sadnja četiri hektara. Nekoliko stotina sadnica. Ovisi o visini, odnosno, veličini i vrsti sadnice. Bit će borovi, ali bit će i druge vrste. Mora prevladavati bor jer tako piše u programu gospodarenja', kazao je Marinić. 

Izložio je gdje sada odlazi drvna masa, no ne zna gdje su završila drva popilana tijekom sanacije. 

'Ovo je jako zahtjevan posao, trebalo je ukomponirati sedam različitih firmi da bi sve bilo u skladu sa zakonom. Od Grada Splita koji je šumoposjednik, preko javne ustanove koja upravlja područjem, uključili smo i Parkove i nasade koji rade na prikupljanju i odvozu na stovarište na Benama, dvije ovlaštene firme koje to sve skupa provode, treća koja nadzire, firma koja odvozi iz šume i firma koja to zbrinjava na propisani način, a to znači da treba usitniti i spalit zaraženu drvnu masu. To vjerojatno ide u energanu u Benkovac. Firma koja to otkupi, ona dostavlja dokumentaciju da se zna točno količina. Za ovo što je prije bilo, nismo uspjeli ući u trag', kazao je Marinić. 

Zašto Park šuma ili Parkovi i nasadi ne gospodare Marjanom? 

'Ni javna ustanova, ni Parkovi i nasadi nemaju ovlaštenje za izvođenje šumarskih radova. Da bi dobili ovlaštenja i licence, morate imati zaposlene šumare s potrebnim licencama. Za ove radove koji se sada izvode na Marjanu, vi morate imati dva ovlaštena inženjera šumarstva s iskustvom. Plus sjekača. Mehanizaciju. Na tome netko mora raditi. Za ozbiljne šumarske poslove djelatnici ustanove nisu kapacitirani, educirani i kvalificirani.

Čime se onda bave djelatnici, zanimalo je novinare. 

'To je javna ustanova za upravljanje. Bilo ih je 61 kada je došla nova uprava, sada ih ima 52, a mislim da će ih od sutra biti 54 nakon usklađivanja sa zakonom. To je sedam manje nego što ih je bilo. Upravo danas s radom počinje inženjer šumarstva, ali ne s ovlaštenim licencama. To je mladi inženjer. Jako je teško naći ovlaštenu osobu sa svim licencama. Navodno je to 15 tisuća neto', kazao je Marinić. 

Hrvatske šume? 

'Ne žele čuti za Marjan upravo radi prijašnjih odnosa. Oni kažu da će ući sa ljudstvom i mehanizacijom kada se RH upiše u zemljišne knjige. Do tada ne žele imati posla s Marjanom', kaže Marinić. 

Koliko bi koštalo da ustanova preuzme radove na Marjanu?

'Napravljena je analiza. U prošloj godini šumarski radovi su plaćeni 1,6 milijuna kuna. Ako bi mi zaposlili dvije ovlaštene osobe šumarske struke, a jako teško će ih biti naći, moramo naći i osposobljene sjekače, minimalno njih pet. To bi ustanovu koštalo 2,3 milijuna kuna samo za plaće, i to bez nabavke strojeva. A onda, ako se ide u nabavu strojeva, netko njima mora rukovati', kazao je Marinić.


Vaša reakcija na temu