Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na 126. OpenCoffee Meetupu smo saznali kako biti programer čak četiri desetljeća

Na 126. OpenCoffee Meetupu smo saznali kako biti programer čak četiri desetljeća

Kada je rekao supruzi gdje je dobio posao, skoro mu je servirala papire za razvod

U bašti udruge Kvart prošlog petka održan je 126. OpenCoffee Meetup, pod pokroviteljstvom digitalne agencije Agilo. 'Zvijezda' večeri bio je PHP developer Zdravko Blagdan, ikona lokalne scene, koji je s publikom podijelio crtice iz svog života i kako je postao developer u vrijeme dok računala nisu postojala. Školovan u vrijeme kada literatura nije bila lako dostupna.

Blagdan je istaknuo važnost uključivanja u zajednicu, dijeljenja znanja, komunikacije i odlazaka na seminare.

S 57 godina prvi put ostaje bez posla i nalazi se na životnoj prekretnici - svjestan da je star za usvajanje novih znanja, a da staro znanje više ne može prodati.

Nedugo zatim zapošljava se u firmi Connecto Mare, a nakon toga promijenio ih je još nekoliko, dok je najzapaženija svakako Zvjezdani kod, koja se u to vrijeme bavila stranicama za odrasle. Kaže da mu nije mu bilo lako jer kada je rekao supruzi gdje je dobio posao, skoro mu je servirala papire za razvod!

Na svom karijernom putu susreo se i s predrasudama koje su bile vezane za njegovu dob, s obzirom da sa 65 godina nije želio prestati raditi.

- Kada si stariji onda te izbjegavaju, pazite se tog doba i budite tada u dobroj poziciji! - savjetovao je mlađoj publici.

Danas, sa svojih 67 godina i dalje radi. Svaki dan biciklom odlazi na posao, kaže da uživa u društvu mladih i osjeća se bolje nego ikada. Ističući važnost kreativnosti i osobnog zadovoljstva, Zdravko Blagdan je predavanje privodio kraju i pridružio se neformalnom dijelu ​ meetupa ​ kroz druženje i neizbježnu ćakulu. 

Važno je napomenuti da se ​ iz OpenCoffee 'meetupa', koji je svakim izdanjem privlačio sve više IT poduzetnika, ​programera, dizajnera i marketingaša, izrodilo prvo formalno udruženje splitske IT zajednice - Split Tech City, koje danas okuplja više od 30 lokalnih IT tvrtki.

Vaša reakcija na temu