Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na Čiovu počela gradnja 600 metara ceste

Na Čiovu počela gradnja 600 metara ceste

Nastavak druge faze ovisi o imovinsko-pravnim odnosima

Članovi HDZ-a Okruga Gornjeg na Čiovu pohvalili su Županijsku upravu za ceste kojoj je na čelu HDZ-ovac Petar Škorić jer su pokrenuli gradnju prve faze glavne ceste na Čiovu u duljini od oko 600 metara što će, uvjereni su, poboljšati promet kao i teško savladiv zavoj na samom ulazu u naselje iz pravca Žednog i skretanje za Mavaršticu. Gradnjom novog Čiovskog mosta većina prometa prema Okrugu odvija se sadašnjom županijskom cestom, tako da je u ljetnim mjesecima teško proći, upozoravaju HDZ-ovci i dodaju kako je najveći problem prometovanje autobusa, kamp prikolica i kamiona koje navodi navigacija tom cestom koja je na dijelovima teško savladiva.

- Zahvaljujući upornosti vijećnika HDZ-a i Županijskoj upravi za ceste održana je prezentacija planirane glavne otočne ceste na Čiovu s naglaskom na II. dionicu kroz Okrug Gornji duljine oko 2,8 kilometara. ŽUC je pripremio dokumentaciju za sve tri dionice glavne otočne ceste na Čiovu ukupne duljine oko 4 kilometra, a zbog izrazito skupe investicije realizacija je podijeljena u tri etape koje se ne podudaraju s dionicama - sretni su HDZ-ovci iz Okruga. 

Napominju i kako je projekt dobio i potporu Vlade zajedno s drugim otočnim cestama na sjednici održanoj u Hvaru u listopadu 2018. godine. U međuvremenu je, dodaju, ishođena građevinska dozvola za II. dionicu duljine oko 2,8 km i riješena je većina imovinsko-pravnih odnosa na najkritičnijoj dionici duljine oko 600 metara. Proveden je i javni natječaj za izvođenje radova te nakon četrnaest mjeseci strojevi tvrtke Patrlji iz Imotskog već drugi tjedan rade na uređenju oko 600 metara nove ceste. Vrijednost investicije je oko 10 milijuna kuna. 

- Od tog iznosa, oko 7 milijuna kuna ulaže ŽUC, a oko 3 milijuna Općina Okrug. Ova cesta je jedinstven slučaj u dvadesetogodišnjoj povijesti gradnje županijskih cesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji da je otkup zemljišta skuplji nego građenje. Hrvatske ceste rade prometnu studiju cijelog otoka Čiova, a prijedlog ŽUC-a je da cijela nova glavna otočna cesta na Čiovu postane državna cesta te da Hrvatske ceste nastave građenje II. i III. etape zbog važnosti ceste i zato što imaju više financijskih sredstava. Cesta je projektirana kao brza cesta iako prolazi kroz naselje, pa je ŽUC predlagao Općini Okrug na čelu s načelnikom da pripremi dokumentaciju za javnu rasvjetu i druge instalacije koje nisu u nadležnosti ŽUC-a kako bi se izbjegli naknadno skuplji radovi. Međutim, nije se više moglo čekati, pa se počelo s realizacijom I. etape kako bi cesta bila puštena u promet prije turističke sezone - ističu u HDZ-u Okrug. 

Zaključuju kako je nastavak gradnje II. etape duljine oko 1,4 kilometra prema Okrugu Donjem vezan najviše za imovinsko-pravne odnose koji se nastavljaju rješavati te je moguće kako će se u I. etapi izvesti više od navedenih 600 metara nove ceste.

Vaša reakcija na temu