Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na Duilovu još uvijek 43 psa, jedan se zadavio na lancu. Evo što kaže voditelj skloništa koje brine o njima

Na Duilovu još uvijek 43 psa, jedan se zadavio na lancu. Evo što kaže voditelj skloništa koje brine o njima

Splitski psihijatar držao ih je za borbe i križanje s vukovima

Tužni prizori stižu s Duilova. Na imanju na kojem je pronađeno 67 pasa, koje je splitski psihijatar držao u katastrofalnim uvjetima za borbe i križanje s vukovima, i dalje se nalaze 43 psa. Jedan se prije dva dana zadavio na lancu. 

Evo što kaže Zvonimir Filipović, voditelj skloništa koje je preuzelo brigu o psima. 

'Sve životinje na Duilovu su čipirane. Izrađene su im putovnice, vlasničke knjižice, dodijeljena su im imena, cijepljene su protiv virusnih bolesti i bjesnoće, dobile su tretman protiv parazita i napravljeno je testiranje na mediteranske bolesti. Dvije jedinke su liječene od parvoviroze, virusa koji je najveći neprijatelj skloništa. Oporavile su se od te bolesti. Sedam nekirurških obrada rana je obavljeno na lokaciji, rana koje su nastale ugrizima, ozljeđivanjem ili boravkom na tim lancima. 

Nekoliko životinja izmjestili smo na sigurnije lokacije jer je bilo stakla, palete su padale. Cijela ta lokacija je potpuno nesigurna i nije moguće pronaći rješenje koje će garantirati njihovu sigurnost. Sve dok tamo borave, mi sigurnost ne možemo garantirati. Trebali bi ozbiljni zahvati da se sigurnost tamo osigura. 

Životinje koje smo zatekli bile su u strahu, traumatizirane. U ovim nenormalnim uvjetima ostvarili smo određenu povezanost s tim životinjama. Određena promjena se dogodila, koliko je to moguće u ovim trenutnim uvjetima. Ovo je krizna situacija ne samo za grad Split. Svi bi trebali pomoći da se ova situacija što prije riješi. 


Životinje se hrani i daje im se voda dva puta dnevno. Trava je ošišana, a deratizaciju nije moguće provesti jer bi psi bili ugroženi. 

Svakoj životinji koja je zavezana za lanac može se dogoditi ovakav nesretan slučaj. To je zabranjeno u Hrvatskoj s razlogom. Pozivam institucije i inspekciju da djeluju i da lanac zabranimo u potpunosti, a ove životinje maknemo s ovih lanaca što prije. Mi kao sklonište smo veliki broj životinja makli s lanca i apelirali na ovaj problem. Oni koji udomljavaju životinje od nas imaju strogo propisano da ih ne mogu držati na lancu. Ako to naprave, mi oduzimamo životinje. 

Žučko je bio obrađen veterinarski, potpuna je neistina da se nisu provodile veterinarske mjere na Duilovu. Provodile su koliko je bilo moguće. Šest ženki smo odmah sterilizirali jer smo posumnjali da su skotne. Primili smo ih jer ih nismo imali srca vratiti nazad na lanac nakon sterilizacije. Ovdje su u skloništu na sigurnom. 

Gradski koncesionar je odbio doći na lokaciju i napraviti išta. Ovdje smo došli jer se nitko drugi nije javio. 

Dio pasa je izmješten u skloništa u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku i Rijeci. Nismo ih oglašavali za udomljenje jer se želimo uvjeriti u njihovo ponašanje i biti sigurni da udomitelje možemo angažirati. Za svaku životinju bit će odrađen test socijalizacije i udomljavat će se prema pravilniku o opasnim psima koji predviđa određene preduvjete koje bi vlasnik trebao imati. 

Godinama borave u onom prostoru. Ovaj pas koji je prije dva dana ovako nesretno skončao bio je tamo dvije godine. Živio je na tom lancu na toj lokaciji cijeli svoj život', kazao je Filipović.

Vaša reakcija na temu