Foto: Veljko Martinović NAČELNIK MURTERA Ova situacija je teška za sve nas i nemojte je još više otežavati javnim linčem

NAČELNIK MURTERA Ova situacija je teška za sve nas i nemojte je još više otežavati javnim linčem

Ovo što se dogodilo kod nas može se lako dogoditi i drugdje, stoga molim da ostali uče iz našeg primjera te budu oprezni i pridržavaju se uputa, poručuje Toni Turčinov

Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati, uputio je priopćenje u kojem je pojasnio slijed događaja u njihovoj općini. Naveo je kako su među prvim lokalnim jedinica samouprave koje su zabranile rad ugostiteljskih objekata, prilagodili radno vrijeme trgovina prehrambenih proizvoda, uveli mjere 'jedan po jedan' na šaltere u zatvorenim prostorima.

- U dogovoru s doktoricom opće prakse Tatjanom Salamun Markov aktivirao sam lokalni Stožer civilne zaštite Općine Murter-Kornati, koji je donio odluku o hitnom zatvaranju svih ugostiteljskih objekata na dan 16. ožujka (ponedjeljak), što je čak 5 dana prije nego li su istu odluku donijeli Županijski i Nacionalni stožer. Epidemiološka analiza je ustvrdila da se zaraza dogodila u subotu 14. ožujka, a simptomi među zaraženima su uslijedili tek u četvrtak 19. ožujka. Smatra se da su naši sumještani zaraženi od strane vanjskog faktora nepoznatog podrijetla - poručuje Turčinov. 

Bez simptoma, nesvjesni da su zaraženi, ističe, neometano su se kretali po Murteru, niti ne sluteći da su opasni i pod infektom, poglavito unutar kruga svojih obitelji od subote do četvrtka. Nakon pojave simptoma stavili su se samoizolaciju, zatražili upute liječnika opće prakse te nadležnih epidemiologa. 

- Od trenutka saznanja, zaraženi žitelji Murtera postupali su u skladu s uputama i lokalnog i Županijskog i Nacionalnog civilnog stožera, što oni mogu potvrditi i jesu, u konačnici. U subotu, 21. ožujka osobno sam zatražio da Županijski civilni stožer predloži mjere karantene za Murter. Karantenu smo zatražili kako bismo spriječili daljnje širenje zaraze izvan granica našeg mjesta da bi zaštitili susjedne općine, Šibenik i cijelu županiju, te žitelje naše Općine koji nisu kontaminirani virusom. Smatram da nikako nismo zaslužili da se žitelji naše općine zbog svih nemilih događaja ocrnjuju i vrijeđaju putem društvenih mreža - kaže načelnik.

Dodaje kako je ova situacija teška za sve njih i moli da im se ne otežava još više javnim linčem. 

- Ovo što se dogodilo kod nas može se lako dogoditi i drugdje, stoga molim da ostali uče iz našeg primjera te budu oprezni i pridržavaju se uputa svojih načelnika,  gradonačelnika i Nacionalnog stožera civilne zaštite RH - zaključuje Turčinov.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61658, "");
Pregledaj komentare