Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Načelnik policijske akademije o kupnji vile kod Omiša: 'Preplatio sam je, nije vrijedila tog novca'

Načelnik policijske akademije o kupnji vile kod Omiša: 'Preplatio sam je, nije vrijedila tog novca'

Bivši partner oštetio Austrijanca za 2,3 milijuna kuna?

U nastavku ponovljenog suđenja Borisu Kali zbog zlouporabe povjerenja i štete od 2,3 milijuna kuna na prodaji vile bivšeg partnera Josefa Sterna, svjedočio je kupac vile, Josip Ćelić, bivši ravnatelj policije, a danas načelnik policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik. 

Kale je prije četiri godine bio osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu, no viši sud ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovljeno suđenje. 

Vilu je tvrtka Flava Linea kupila 2001. za 800 tisuća eura, a Kale ju je prije 16 godina prodao Ćeliću za milijun i pol kuna, odnosno, 200 tisuća eura. Ćelić je po ugovoru imao obavezu namiriti porezni dug Flava Linee od 180 tisuća eura te podmiriti dugovanje jednoj privatnoj osobi.

Kale je svojedobno proglašen krivim što je 2007. kao osnivač s 49 posto udjela i stvarni član uprave trgovačkog društva Flava Linea, zajedno s registriranim članom uprave Slovakom Tiborom Mariakom, koji nije obavljao poslove člana uprave društva, nego je Kali dao punomoć, prodao kuću Ćeliću iako je bio svjestan da vrijedi barem 517 tisuća eura ili 3,7 milijuna kuna. U nakani da nanese štetu u velikom iznosu društvu Flava Linea, u kojem je Stern imao 51 posto osnivačkog udjela, zaključio je kupoprodajni ugovor koji je potpisao Mariak. 

Ćelić je danas kazao da je sve informacije o vili dobio od odvjetnika Vlade Rebića, njegovog dugogodišnjeg prijatelja s kojim je odrastao i zajedno se školovao u policijskoj školi. Imao je u njega beskrajno povjerenje. 

S Mariakom i Kalom nije ranije imao kontakt, a za Josefa Sterna je prvi put čuo 2012. kada mu je provalio u vilu. Novac u gotovini je dao odvjetniku Rebiću, koji ga je pred njim u javno-bilježničkom uredu predao Mariaku. Ćelić kaže da je tako Rebić dogovorio s Mariakom i da bi trebalo pitati njega zašto novac nije uplaćen na račun tvrtke. 

'Kada mi je Rebić rekao da je s kućom sve u redu, ali da postoji porezni dug koji je rješiv, ja sam se odlučio na kupnju te kuće. Danas, kada s odmakom vremena gledam na taj pravni posao, sigurno je ne bih kupio jer smatram da sam je preplatio i da nije vrijedila ni one novce koje sam dao za nju. Tržišna vrijednost je ona koja se u danom trenutku može postići', kazao je Ćelić. 

Tijekom prvog suđenja utvrdilo se da je zbog zastare otpisano preko dva milijuna kuna poreznog duga. Ćelić je danas potvrdio da je u potpunosti podmirio poreznu obavezu od 1,3 milijuna kuna. 

'Ja sam još 2007. htio platiti porezni dug. Iskoristio sam svoje zakonsko pravo i žalio se na prvo rješenje Porezne uprave. Uspio sam sa žalbom, a novo rješenje nisam dobio idućih pet godina. Porezna uprava me ovršila za 320 tisuća kuna. Na to sam se rješenje također žalio. Žalba je prihvaćena. Presudom mi je vraćen taj iznos s kamatama u iznosu od 150 tisuća kuna. U konačnici je obračunat realan iznos poreza kojeg sam platio. 

Ne sjećam se točnog datuma kada sam platio porezni dug. Mislim da je to bilo 2019., a izdavanju novog rješenja Porezne uprave prethodila je upravo moja izjava medijima da bih dug platio ako mi izdaju rješenje. 

Osobno nisam dogovarao cijenu, niti što će biti predmet ugovora s Borisom Kalom. Ja sam sve svoje obveze iz ugovora ispunio. Mene za objekt ne veže ni Boris Kale, niti bilo tko drugi. Moja obitelj je porijeklom iz imotskih Poljica. Kao dijete sam ljetovao u Omišu. To je bio i razlog kupnje. Ja nisam nikakav trgovac nekretninama', kazao je Ćelić.

Vaša reakcija na temu