Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nacional: 'Božinović je doveo šefove zagrebačke policije u Split i izribao ih zbog Desinca'

Nacional: 'Božinović je doveo šefove zagrebačke policije u Split i izribao ih zbog Desinca'

U najnovijem broju ovaj tjednik donosi svjedočenja više desetaka očevidaca policijske brutalnosti na autocesti, među kojima je i jedan - policajac

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović protekle subote iznenada se pojavio u Splitu, u sjedištu Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a o njegovom krajnje neuobičajenom vikend-posjetu policiji drugog najvećeg grada u državi bili su obaviješteni tek njeni viši dužnosnici, dok je informacija potpuno skrivena o medija - objavio je tjednik Nacional u svom novom izdanju.

Božinović je, kako stoji u tekstu, došao sa sasvim konkretnim povodom: razraditi strategiju sanacije štete nakon nedavnog brutalnog obračuna s navijačima Hajduka na odmorištu Desinec na autocesti A1, kada je ozlijeđeno više desetaka policajaca i navijača, dok je hicima iz vatrenog oružja ranjeno više građana - po službenoj verziji njih četvero, po neslužbenoj sedmero - a u javnosti su se pojavili ozbiljni dokazi o krajnje neselektivnom postupanju i prekoračenju ovlasti policije, pa i nezakonitoj upotrebi oružja. Božinovićeva akcija, po objašnjenju više upućenih Nacionalovih izvora, usmjerena je upravo na skretanje fokusa priče s dramatične zloupotrebe policijskih ovlasti na navodno eskalirajući problem huliganizma u državi i stoga je od splitske policije zatražio novu rundu uhićenja osoba koje bi se moglo dovesti u vezu s incidentom na Desincu, pa makar i tako što su ondje bile prisutne.

No, s druge strane, Nacionalu je potvrđeno da je istom sastanku u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj prisustvovalo više visokih dužnosnika zagrebačke policije i da su oni u tom dijelu razgovora propisno 'oribani' zbog niza propusta u organizaciji nogometnih utakmica, te im je kao primjer navedena upravo splitska policija.

'Zbog njenog taktičnog, racionalnog i fleksibilnog postupanja prema navijačima u Splitu se ne događaju ni najmanji neredi čak ni na utakmicama najvećeg rizika, poput nedavnog finala Kupa između Hajduka i Rijeke. Božinović je svjestan da je prije dva tjedna zabilježen ogroman broj propusta i pogrešnih procjena zagrebačke policije, a ovom prilikom njeni šefovi dobili su bukvicu i pouku da moraju početi raditi svoj posao barem u dijelu koji se tiče organizacije nogometnih utakmica i suradnje s navijačima', rekao je isti sugovornik Nacionala upoznat sa sadržajem Božinovićevih razgovora u Splitu.

Ovaj tjednik donosi i informaciju da je ministar unutarnjih poslova izložen žestokim kritikama čak i unutar vlastite stranke, HDZ-a.

'Iz svih dostupnih dokaza jasno je da policija tom prilikom nije postupala po pravilima službe, a posebno su iritantna njena objašnjenja o opravdanosti upotrebe vatrenog oružja i razlozi zbog kojih su čak 42 osobe, od kojih je velik broj evidentno potpuno nevin, strpane u istražni zatvor na čak trideset dana. Umjesto da postupi potpuno otvoreno i istraži cijeli incident, te da barem prizna mogućnost da su njegovi ljudi počinili greške, ministar nekritički staje u obranu policije i tako dodatno iritira javnost. Nedopustivo je imati velik broj propucanih građana i još veći broj njih u zatvoru uz ovako neuvjerljiva objašnjenja', rekao je za Nacional jedan sugovornik iz HDZ-a.

Nacional u istom tekstu donosi i tumačenje neobične policijske optužbe o 'sudjelovanju u mnoštvu', na osnovu koje je za 42 uhićenih navijača određen jednomjesečni istražni zatvor, ali i izjave desetaka svjedoka koji opisuju policijsku brutalnost i prekoračenje ovlasti u incidentu na Desincu. Među njima se nalazi čak i jedan policajac koji se ondje zatekao izvan službe.

'Pucalo se kao u Bejrutu, doslovno se puškaralo, ispaljeno je najmanje pedeset metaka. Mlatili su ljude redom. Ispred nas premlatili su mladiće koje su kasnije samo pustili doma. Nas koji nismo izlazili iz automobila iščupali bi da nismo bili zaključani, pa su nas kroz prozor poprskali suzavcem. Puna 24 sata nismo mogli doći sebi. No najgore je krenulo kad je policiji pristigla podrška s leđa, koja uopće nije bila prisutna kada se dogodio sukob. Oni su lupali baš sve', rekao je ovaj policajac za Nacional.

Opširan tekst na ovu temu može se pročitati u tiskanom izdanju Nacionala.

Vaša reakcija na temu