Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić NADAHNUTI GOVOR GRADONAČELNIKA 'Nikad se koplja nisu lomila oko reprezentacije, lomila su se oko onih koji su je zarobili!'

NADAHNUTI GOVOR GRADONAČELNIKA 'Nikad se koplja nisu lomila oko reprezentacije, lomila su se oko onih koji su je zarobili!'

Hajduk je, istina, možda nastupio naivno u razgovorima s HNS-om, no postupio je pošteno i otvoreno

Andro Krstulović Opara u gradskoj vijećnici je održao nadahnut govor na temu igranja reprezentacije u Splitu. Vrijedi ga izdvojiti...

- Moj sin će ove godine navršiti devet godina i nikad nije gledao reprezentaciju uživo. Netko mu je to uskratio i zbog toga sam jako tužan. Utakmice reprezentacije su nešto posebno. Događaj kad po strani stavimo sve naše razlike i zajedno bodrimo naše reprezentativce koji su nam kao maloj zemlji donijeli toliko uspjeha, radosti i promocije. Naš stadion je vremešan, ali još uvijek uvjerljivo najljepši i najfunkcionalniji stadion za velike utakmice u Hrvatskoj. Nažalost, godinama naša reprezentacija nije igrala na njemu pod raznim opravdanjima pa je čak jedno vrijeme proglašavan ukletim. 

Kroz ove dvije godine mandata donio sam dobrih i manje dobrih odluka, stavova koje je možda potrebno preispitati ili doraditi, ali u jednom sam bio i sigurno i dalje ostajem dosljedan: 

1. Ono što je dobro za Hajduk je dobro i za grad Split 

2. Neću dozvoliti da se politika miješa u upravljanje Hajdukom 

Neovisno je li Hajduk prvi ili peti, neovisno o povicima i afektima, dok god se u klubu odgovorno upravlja imovinom i dok god nema financijskih dubioza i opterećenja koja bi tražila da se Grad uključi u njihovo rješavanje moj stav se neće mijenjati. Nositelj nogometne izvrsnosti, nositelj nogometne priče u ovom gradu i ovom okruženju je Hajduk, a mi smo tu da im pružimo ili ne pružimo podršku kad nas istu zatraže. 

Toga sam se držao u svim razgovorima, traženjima ili pritiscima neovisno radi li se o pregovorima s Ultrom prethodne tri godine, s nekima koji su populistički htjeli rušiti model ili aktualnih pregovora s HNS-om. Politika je toliko lošeg donijela Hajduku i nogometu i ne znam odakle pojedincima obraza držati nam lekcije. 

Hajduk je, istina, možda nastupio naivno u razgovorima s HNS-om, no postupio je pošteno i otvoreno. I to nakon puno godina izostanka bilo kakvih razgovora. Vodstvo je pokazalo da je spremno razgovarati u interesu hrvatskog nogometa, a onda i Hajduka. Jasno su iznijeli što ih smeta i koje stvari žele mijenjati. 

Ajmo sad skočiti sekundu na reprezentaciju: na izbornika koji je dobio Nagradu grada Splita, na igrače koje smo svi radosno dočekali nakon što su osvojili svjetsko srebro, na što sam posebno ponosan jer neki od Vas par su mi pomogli u organizaciji veličanstvenog dočeka u Splitu kada mi to zbog zdravstvenog stanja nije bilo lako.

Oni, srebrni reprezentativci, u trenutcima najveće radosti i uspjeha u njihovom životu nisu željeli sa sobom te ljude iz HNS-a! Nisu ih željeli u svom avionu, nisu ih željeli u svom autobusu ni sa sobom na pozornicama diljem Lijepe naše.

To je bila jasna poruka, jednako jasna kao i višegodisnji zahtjevi Hajduka i Hajdukovog navijačkog puka. 

Hajduk je pokazao svoju otvorenost, a HNS je sveo ovo na pitanje tko je za illi protiv toga da reprezentacija igra u Splitu. Da postavite pitanje u bilo kojem trenutku žele li Splićani reprezentaciju na Poljudu siguran sam da bi građani u velikoj većini bili za to. To smo i pokazali. Domoljubu nije cilj da se oko hrvatske reprezentacije lome koplja. 

Ne, nikad se koplja nisu lomila oko reprezentacije, lomila su se oko onih koji su je zarobili, oko onih koje reprezentativci nisu željeli vidjeti sa sobom na fotografijama koje će se dugo čuvati, u mobitelima, na plakatima u dječjim sobama, u uredima, u srcima hrvatskog čovjeka.

I zato je smiješno kada se krene spekulirati o domoljublju Hajduka i njegovih navijača te to uopće nemam dalje potrebu komentirati. 

Samim time što ovdje raspravljamo o ovoj temi, oni koji ne žele dobro su uspjeli jer o nogometu bi opet trebali odlučivati političari, a ja to ne želim, siguran sam ne želi ni većina vas. Čelnici HNS-a su ponovno dobili poziv od Hajduka i svoj problem mogu i moraju riješiti s Hajdukom, a u cilju hrvatskog nogometa i hrvatske reprezentacije, naravno ako im je to cilj. Možda prosječno informiranom građaninu nije jasno što to Hajduk traži, a lako im je shvatiti ove podvale koje stižu iz drugog pravca, ali ni vi ni ja ne bismo smjeli biti prosječno informirani, barem ne o temama o kojima ovdje raspravljamo. 

Veselim se danu kad će hrvatska reprezentacija zaigrati na najljepšem stadionu u Hrvatskoj i pred najboljom publikom. Veselim se danu kad ćemo sin i ja u kvadratićima navijati na Poljudu, a kad će to biti ovisi isključivo o vodstvu saveza. Tako je malo potrebno - rekao je Krstulović Opara.

Na kraju se zahvalio vijećnicima na izjavi i pozvao HNS i Hajduk da se dogovore i da imaju podršku Grada.


Vaša reakcija na temu