Nadbiskup Barišić krstio malu Mariju, peto dijete u obitelji Stipe Pletikose

Nadbiskup Barišić krstio malu Mariju, peto dijete u obitelji Stipe Pletikose

Čestitao je obitelji na otvorenosti životu, a djevojčici je zaželio dobrodošlicu u njezinu obitelj, Katoličku crkvu i zajednicu hrvatskoga naroda

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje jučer u crkvi sv. Frane na Obali – Split, tijekom kojega je krstio malu Mariju, peto dijete u obitelji Angele i Stipe Pletikose. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijanom samostana sv. Frane na Obali fra Martinom Jakovićem.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, Nadbiskup je istaknuo kako se Bog ne umara u opraštanju grešnom i slabom čovjeku. 

- Prispodoba o milosrdnom Ocu, koju smo čuli u današnjem evanđelju, govori nam o dubini Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Bog uvijek ostaje uz čovjeka i strpljivo čeka na naš povratak u Njegov zagrljaj - ustvrdio je mons. Barišić.

Uspoređujući suvremenog čovjeka s rasipnim sinom, naglasio je kako današnji čovjek nema hrabrosti priznati svoj poraz jer se boji društvene reakcije te zbog toga često cijeloga života ostaje u svojoj zarobljenosti. 

- Nasuprot tome, iskustvo Očeve ljubavi je čvrsto uporište u životu rasipnog sina zbog kojeg on uspijeva ući u samoga sebe i prihvatiti svoju otuđenost. Iz toga proizlazi njegova svijest o vlastitoj grešnosti i želja za povratkom u Očev zagrljaj - nastavio je nadbiskup.

Govoreći o starijem sinu, pojasnio je kako je 'on često slika neiskrenih kršćana koji iz svih odnosa, pa tako i iz odnosa s Gospodinom, traže samo svoju osobnu korist i slavu'.

Objašnjavajući važnost sakramenta krštenja, mons. Barišić je rekao kako je ono temelj za uspostavljanje naših odnosa. 

- Po krštenju se uspostavljaju odnosi između supruga i supruge, braće i sestara, roditelja i djece. Gospodin nam po krštenju želi darovati svoju snagu kako bismo kroz milosrđe prema drugima mogli uspostavljati zdrave i kršćanske odnose, odnose koji će nas udaljiti od samodostatnog života - naglasio je nadbiskup.

Zaključujući homiliju, čestitao je obitelji Pletikosa na otvorenosti životu, a malenoj Mariji je zaželio dobrodošlicu u njezinu obitelj, Katoličku crkvu i zajednicu hrvatskoga naroda.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik i gvardijan fra Martin Jaković zahvalio je Nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, a obitelji Pletikosa na snazi vjere s kojom radosno prihvaćaju novi život. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Pletikosa udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51336, "");
Pregledaj komentare